2010 m. kovo 28 d., sekmadienis

Trinta daržovių sriuba


Tikriausia iš mano blogo įrašų visiems aišku, kad aš esu viena iš tų saldumynų megėjų grupės. Bet tikrai netiesa, kad tik juos valgau (turiu kas už mane juos suvalgo). Todėl blogo meniu paįvairinimui tiršta, skani ir paprasta sriubytė.

Trinta daržovių sriuba

3 vidutinės bulvės
1 nedidelis poras
1 nedidelė morka
sultinio
sviestas
pieno

Sutarkuoti morkas ir supjaustyti porą pusžiedžiais. Viską pakepinti svieste. Į puodą dėti kubeliais pjaustytas bulves ir kepintas morkas. Viską virti sultinyje, kol bulvės išvirs. Bulvėm išvirus viską sutriname. Jei norime skystesnės sriubos pilame pieno ir palaukiame kol užvirs.

2010 m. kovo 25 d., ketvirtadienis

Vaniliniai keksiukai su kreminio sūrio glaistu


Į Kauną atėjo pavasaris. Tikrų tikriausias! Žmonės jau išsitraukė akinius nuo saulės ir slepiasi nuo tokių malonių pirmųjų jos spindulių, bet tik ne aš. Man nesvarbu, kad į akis siaubingai spigina, bet juk pavasaris, taip ir turi būti! Ir po jokiais akiniais mes jo nepaslepsim :))
Šiandien be jokio tikslo vaikščiojau pirmyn atgal Laisvės alėja. O ji tiesiog, kaip naujai gimusi. Studentai užsėdę suoliukus geria kavą, gatvės muzikantai traukia senuosius hitus ir įkyriai prašo pinigų, sutikau ir juodaodį, kuris garsiai dainavo repo stiliaus dainą. Taip tai tikrai pavasaris ;)



Vaniliniai keksiukai su kreminio sūrio glaistu

Keksiukams:
6 v.š. sviesto
1 puodelio ir 2 v.š cukraus
2 dideli kiaušiniai
1 a.š. vanilinio cukraus
2 puodeliai miltų
2 a.š. kep. miltelių
1/2 a.š. druskos
2/3 puodelio pasukų

Glaistui:
200 g betkokio kreminio sūrio
cukraus pudros ( pagal skonį)

Mažu greičiu išplakti kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Įmušti kiaušinius ir vanilę plakant dideliu greičiu. Kitame inde sumaišyti miltus, kep. miltelius ir druską. Į sviesto masę supilti 1/3 dalį miltų mišinio ir 1/3 dalį pasukų ir taip po trečdalį kol sudėsite visus miltus ir pasukas. Supilti tešlą i keksiukų formas ir kepti 180 laipsnių temperatūroje ~ 20-25 min.
Glaistui viską sumaišome ir aptepame keksiukus.
Beje keksiukai labai skanūs ir be glaisto.

Receptas iš čia

Norvegiškas cinamoninis pyragas

Po tokio gan ilgo nerašymo susikaupė tiek išbandytų, bet dar neaprašytų receptų, kad net nežinia nuo ko pradėt. Taigi pirmiausia atiduodam duoklę šiai savaitei. O šį kartą tai labai skanios, minkštos cinamoninės bandelės/pyragas primenancios vaikystę. Tada man jos buvo pačios skaniausios ir kitų aš visai nepripažinau. Ne ne ne, jokių su varškę ar su aguonom, o su džemu visų blogiausia :)


Norvegiškas cinamoninis pyragas

Tešlai:
600 g miltų (aš tikrai dėjau žymiai daugiau)
100 g cukraus
1/2 a.š. druskos
pakelis sausų mielių arba 45 g šviežių
100g sviesto
400 ml pieno
2 kiaušiniai

Įdarui:
150 g sviesto
150 g cukraus
1 1/2 a.š. cinamono

1 kiaušinis (aptepti)

Sudėti į didelį indą miltus, cukrų, druską ir mieles. Kitame inde sumaišyti ištirpdytą sviestą, pieną ir kiaušinius. Sumaišyti miltų ir pieno mišinį tarpusavyje ir palikti šiltai pakilti ~25 min.
Tešlai pakilus iš 1/3 jos dalies padaryti pyrago pagrindą. Iškočioti likusią dalį, aptepti sviesto, cukraus, cinamono mišiniu. Susukti ir supjaustyti nedideliais gabalėliais. Dėti ant pagrindo ir leisti pakilti dar 15 min. Po to aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti orkaitėje 210 laipsnių temperatūroje ~ 20 min arba kol iškeps.
Receptas iš Almost Bourdain

2010 m. kovo 19 d., penktadienis

Brigadeiro su lazdyno riešutais


Kaip žinia niekur neįmanoma išvengti nesėkmių. Ši savaitė patenka į nesekmingiausiųjų sarašą, kaip nesigavusių saldainių ir puodų gramdymo savaitė, nes gyvenime dar taip nėra buvę, kad iš 3 (!) gamintų patiekalų vienas keliautų į šiūkšledėžę, o kitą reiktų gramdyti, gramdyti, gramdyti...

O viskas prasidėjo nuo to, kad labai norėjau sudalyvauti šioje savaitėje. Pirmas planas buvo padaryti english toffee. Žinoma man jie nesigavo. Nežinia kas ir kodėl jiems neįtiko, bet viskas buvo išmesta. Bet nenuleidžiam rankų ir toliau darom saldainius.
Mano planas nr. 2 buvo šitie, bet jie irgi neišvydo dienos šviesos, nes sugedo mano kavamalė. Toliau likimą tampant už ūsų ir nemetant prijuostės į tolimesnį kampą buvo bandoma daryti mano pačios suimprovizuotus saldainius, kurie kaip visai nebutų keista irgi nesigavo. O mintis buvo tokia: stikliukus panardinti į šokoladą (gauname saldainio forma) ir atšaldyti, po to į saldainių formeles dėti riesutus ir karamelę. Didžiausias iššūkis buvo, kaip nesulaužius nuimti šokoladą nuo stikliuko. Nepadėjo nei garai, nei stikliukas maišelyje. Taigi ėmiau galvoti, kad turiu dvi kaires rankas ir man išvis reik apsiribot cukraus valgymu. Bet, kaip sakoma po didelių nesėkmių visada išaušta geresnė diena. Ir ta diena buvo šiandiena :))
O šitie saldainiai tokie lengvai pagaminami , kad jų neįmanoma sugadinti. Sumeti viska į puodą ir ilgai, ilgai maišai (prieš tai patikrinti ar puodas nekiauras :)). Taigi rezultatą matote.

Brigadeiro su lazdyno riešutais

1 indelis saldinto sutirštinto pieno
1 v.š. sviesto
7 v.š. kakavos
kokoso drožlių

Viską sudėti į puodą ir kaitinti ~ 25 min ant silpnos ugnies. Gaminimo procesas puikiai įliustruotas čia.


2010 m. kovo 14 d., sekmadienis

Mmm... Karameeelė


Be žodžių.

Įspėjimas: saugoti nuo vaikų :))

Skysta karamelė

1 st. cukraus
1/4 st. vandens
3/4 st. riebios grietinėlės
1 v.š. sviesto

Puode ant nedidelės ugnies ištirpinti cukrų su vandeniu. Kol siurpas neužvirė, jį galima pamaišyti, kol cukrus visiškai ištirps. Po to, kai jis užvirs, maišyti negalima, reikia tik šepetėlio pagalba drėkinti šaltu vandeniu indo sieneles, kad nesusidarytų cukraus kristalų. Leisti virti, kol taps sodrios karamelinės spalvos. Po to nukelti puodą nuo ugnies ir atsargiai supilti grietinėlę ir sviestą į siurpą, nuolat maišant. Karamelę galima laikyti iki 2 savaičių šaldytuve.

Receptas iš SM

2010 m. kovo 11 d., ketvirtadienis

"Brownie" sausainiai


Visi, kas manęs nepažįsta, būna siaubingai nustebę, kai sužino, kad aš ne taip kaip tipinės merginos mieliau lakstau ne po drabužių parduotuves ir iš paskutiniųjų seku mados naujoves, o perku kokį virtuvės rakandą. Nesakau, kad vaikščioju aptysusiais drabužiais ir visai nekreipiu dėmesio į savo išvaizdą, bet neteikiu tokio dėmesio, kaip kitos. :))


O tiesa, buvo kažkada pauglystėje toks metas, kai begdavau į parduotuvę susitaupius pinigų ir akys norėjo tiek daug (per daug). Matyt išaugau :)


O šie sausainukai man kažką primena. Klausiau namiškių tai visi tylėjo, gal dėl to, kad buvo pilnom burnom.. :)) Skanūs iki negalėjimo, šokoladiniai, šokoladiniai, bet be šokolado :) Senai ieškojau kažko panašaus ir tikrai galiu paskyti, kad paieškos baigtos, nes jų skonis tiesiog be priekaištų.


"Brownie" sausainiai



3 puodeliai miltų


1/2 a.š. druskos

1/2 a.š kep. miltelių
1 puodelis sviesto


1 1/2 puodelio cukraus


2 dideli kiaušiniai

1 a.š vanilės esensijos
2/3 puodelio kakavos



Viename inde sumaišyti miltus, kep. miltelius ir druską. Kitame ištirpintą sviestą, cukrų, kiaušinius, vanilę ir kakavą. Galiausiai į skystą masę suberti birius produktus ir gerai išminkyti.
Dėti mažiausiai valandai į šaldytuvą.

Iškočioti sausainius ant miltais pabarstyto stalo, supjaustyti norimomis formomis. Sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti 180 laipsnių temperatūroje 8-11 min.


Receptas iš Smitten kitchen

2010 m. kovo 9 d., antradienis

Vanilinis ryžių pudingas

Apie food bloginimą sužinojau gal prieš dvejetą metų ir pirmasis mano skaitytas blogas buvo http://forellesreceptai.lt/. Tada man jis paliko tokį didelį įspūdį. Seilė varvėjo nuo blynų, kuriuos mėgstu ne mažiau nei pati blogo autorė, bet nemokėjau jų gaminti, todėl valgydavau paprastučius iš pieno, miltų ir kiaušinių. Po to karto neatsiejama mano kasdienybe tapo blogų skaitymas ir maisto gaminimas. Nėra dienos be pašniukštinėjimų kitų blogerių "virtuvėse", o butinų pagaminti valgių receptų sarašas jau auga link begalybės.



Saldaus ryžių pudingo iki šiol niekados nesu valgius, todėl tai buvo lyg skani naujovė, kurią valgiau aš viena, nes šeiminykščiai ne itin pripažįsta saldžių ryžių (nors ir sakė, kad skanu). Nuo savęs dar užsibarsčiau kokoso drožlių ir jos taip tiko! Sudrausminau nuo žiupsnelio cinamono, bet tikriausia ir jis būtų nepamaišęs. Man jis niekur nemaišo :)



Vanilinis ryžių pudingas



2 puodeliai vandens


1 puodelis ryžių


1/4 a.š. druskos


2 v.š sviesto


1 citrinos žievelės


4 puodeliai pieno


1/2 puodelio cukraus


pusės vanilės ankšties sėklyčių


razinų



Užvirinti 2 puodelius vandens. Į vandenį supilti ryžius, druską ir citrinos žievelę. Virti viską žemoje temperatūroje, kol išgaruos vanduo. Kai ryžiai išvirs užkaisti pieną su cukrumi ir vanile. Nuolat maišyti, kad neprisviltų kol užvirs. Tada pieną supilti į išvirusius ryžius, dėti sviestą, razinas ir kaitinti kol ryžiai taps kreminiai ir išgaruos visas pienas.


Receptas iš Joy the Baker

Saldūs kavos pūkučiai/ Marshmallows


Niekada nebūčiau pagalvojus, kad surasti kazkada senai užsirašyto recepto orginalą gali būti taip sunku, o kaip šiuo atveju (bent jau man) neįmanoma. Todėl recepto nuorodos deja, bet nebus..



Jie tirpsta kavoje!!! Kažkodėl man tai buvo toks malonus netikėtumas :)) Jiems ištirpus kava pasidengia stora, standžia puta, kurią aš su šaukščiuku rinkau nuo paviršiaus. Ohh.. Dieviška.

Kavos marshmallows

1 š.+1 a.š želatinos

1/4 puodelio vandens

~10g ekspreso kavos

2 puodelių +1 v.š. cukraus pudros

3/4 puodelio cukraus siurpo

3 kiaušinio baltymų

Išklokite indą kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi. Išbrinkinkite želatiną vandenyje pagal gamintojo nurodytas instrukcijas. Kavą ištirpinkite verdančiame vandenyje. Ištirpusią kavą pilkite į puodą kartu su cukraus pudra ir siurpu. Kaitinti kol pasieks 120 laipsnių. Kai siurpas pasiekia 115 laipsnių, iki standumo išplakite kiaušinio baltymus. Nuolat plakant, cukraus siurpą supilkite į želatiną. Nuolat plakant, supilti siurpą į baltymus. Plakti didžiausiu greičiu tol kol masė taps blizgi ir pradės lipti apie plaktuvą. Paskleisti masę ant kepimo popieriaus ir palikti stingti. Aliejumi pateptu peiliu supjaustyti norimo dydžio gabaliukais ir apvolioti cukraus pudroje.


2010 m. kovo 7 d., sekmadienis

Mielinis varškės pyragas


Šis pyragas buvo gaminamas po ilgos saldumynų kepimo abstinencijos. Kiekvieną dieną buvo klausiama (net priekaištaujama) kodėl nieko nekepu, nes ankščiau nepraeidavo nė savaitė be kokio saldumyno. Kai vakar grįžau ir išrausus visus kampelius, kur galėtų būti bent menkytis šokolado gabaliukas ar užsilikęs saldainis (kaip naivu :D) nieko neradau įlindau į virtuvę ir iškepiau šį skanuolį.
O dabar apie pyragą. Aš siaubingai mėgstu mielinius kepinius! O jų kvapas... Rytais, kai einu į universitetą ir oras būna "nuostabus", o kojos būna šlapios nuo balų ir sniego, iš "Pieno baro" sklinda nosį kutenantys cinamono kvapai. Tada svajone tampa minkšta lova su murkiančiu katinu ant kojų.
O dabar tai tikrai apie pyragą :)) Šis jau ne kartą keptas ir visų mėgiamas. Vakar iš to didelio noro griebiau dar karštą, o to pasekmė, kaip visada, nudegintas gomurys. Eh.. niekada nepasimokau :) Šis varškės įdaras per naktį nesukietėja todėl labai skanu ir kitą dieną jį valgyti pusryčiams. Tešlos receptas iš čia.

Tešla:

500 g miltų,

250 g pieno,

25 g mielių,

2 tryniai,

100 g cukraus,

100 g margarino,

Žiupsnelis druskos,

Įdaras:

700 g varškės

2 kiaušiniais

1/5 vanilinio pudingo miltelių

100 g cukraus + 1 a.š. pudingui

200 ml pieno

Pirmiausia išsijojami miltai. Po to pašildomas skystis, suberiama druska, cukrus ir išmaišoma, kad ištirptų. Supilamos su trupučiu cukraus ištrintos mielės. Įmušami tryniai. Beriami miltai ir minkoma tešla. Baigiant minkyti, sudedami pašildyti riebalai. Užminkius tešlą, indo sienelės turi likti švarios. Išminkytos tešlos paviršius sulyginamas, aptepamas riebalais arba užbarstomas miltais, uždengiamas švariu rankšluosčiu, ir pastatoma kilti. Tešlai pakilus dar kartą perminkome ir vėl paliekame kilti. Pakilusią tešlą iškočiojame ir dedame i skardą.
Į varškę sudedame kiaušinius ir cukrų, viską gerai išmaišome. Pudingui užkaičiame pieną ir dedame saukštelį cukraus. Palaukiame kol užverda ir pilame pudingo miltelius. Kaitiname kol tampa vidutiniškai tirštas, truputėli pravėsusį supilame į varškės masę. Įdarą dedame ant tešlos. Patepame kraštelius kiaušiniu ir kepame 30 min vidutinėje temperatūroje.

2010 m. kovo 5 d., penktadienis

Pražia..Dienoraštis.

Kaip sakoma "Gera pradžia, pusė darbo". O jei nežinai nuo ko pradėti? O kad būtų galima praleisti pradžia.. Dėja. Taigi, pradžia. Hmm..
Šis blogas bus apie maistą. Mėgstu maistą. Jį gaminti, puošti, ragauti, vaišinti. Prisimenu dar vaikystėje su kaimynais kepdavom vaflius, senoje vaflinėje, senuose namuose. Net dainuodavom dainelę jiems kepant :)) O kaip mama kepdavo pyragą su sese pirščiukais išlaižydavom tešlos likučius.
Dabar dienų dienas pati galėčiau leisti virtuvėje ir tai tikrai nebūtų laiko švaistymas. Tas pomėgis gaminti ir paskatino šio blogo atsiradimą. Sėkmės lentynoms, kuriose jau ir tai nebetelpa mano rakandai :)