2010 m. balandžio 28 d., trečiadienis

Blyneliai su obuoliais ir karamelizuotu cukrumi

Kas pagalvotų, kad blog'o rašymas gali būti toks komplikuotas? Netekusi vilties, kad artimiausiu metu mano kompiuteris bus atgaivintas išeitį radau universiteto skaitykloje :)

Galų gale visi žino, kad manęs niekas nesustabdys nuo maisto gaminimo. O norinčių tikrai buvo..
Šiuo atveju auksinį medalį skirčiau savo senutei orkaitei, kurios dėka mano kepiniai dažnai būna pajuodusiom apačiom, bet baltu paviršiumi.

O šie blyneliai yra vokiečių išmislas, nors panašius tikriausia daugelis yra gamine. Pilnasis pavadinimas būtų toks: "Vokiški blyneliai su obuoliais, karamelizuotu cukrumi ir cinamonu". Visas gerumas slypi degintame cukruje ir cinamono debesyje. Aš, kaip jau žinoma, esu cinamono gerbėja, todėl nepasikuklinau ir užbarsčiau negailėdama, todėl nuotraukoje blynelis atrodo kaip reikiant padegęs :D Kas be ko buvo skanūs savaitgalio pietūs.

Blyneliai su obuoliais ir karamelizuotu cukrumi

1 puodelis miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
2 kiaušiniai
2 obuoliai
druskos
citrinos sulčių
cinamono
cukraus
sviesto

Nulupkite obuolius ir sujaustykite plonais grėžinėliais. Apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepajuoduotų. Inde sumaišykite miltus, druską ir kep. miltelius. Pilkite vandens, kol susidarys tiršta masė. Įmaišykite kiaušinius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, pilkite šaukštą tešlos. Dėkite obuolio grėžinėlius ant viršaus ir iškarto apibarstykite cukrumi. Kepkite, kol blynelio viena pusė paruduos. Apverskite ir leiskite obuoliams ir cukrui karamelizuotis. Iškepus apibarstyti cinamonu.

Receptas iš Almost Bourdain

2010 m. balandžio 24 d., šeštadienis

Kopūstų salotos su greipfrutu

Šį kartą netradiciškai, ne koks saldumynas skanumynas, o salotos :) Artėjant vasarai mano organizmas persijungia į kitą rėžimą, kurio aš niekaip negaliu suprast, bet per tiek metų baigiu priprast. Visi žiuri klausiamu žvilgsniu, kaip namiškiams iškepusi kalną kibinų, pati valgau šias salotas.


Kopūstų salotos su greipfrutais

1/5 mažo kopūsto dalis
1 morka
2 skiltelės raudonojo greipfruto
svogūnų laiškų truputėlis
žiupsnelis druskos ir cukraus
aliejaus
citrinos sulčių

Dėti į indą smulkiai pjaustytą kopūstą ir tarkuotą morką. Viską užpilti žiupsneliu druskos ir cukraus. Ranka stipriai spaudžiant maišyti kopūstą ir morkas tol kol išsiskirs sulčių. Po to įspausti citrinos sulčių. Viską dedu iš akies nuolat ragaudama. Galiausiai pilame aliejaus, dedame svogūnų laiškus ir nuluptą greipfrutą.

2010 m. balandžio 16 d., penktadienis

Jogurtinis keksas su kavos-cinamono sluoksneliu

Įkvėpta Žalios Varnos pasvarstymų apie tobulumą supratau, kaip sunku gyvenime kažką padaryti tikrai teisingai ir gerai, kad galėtum savimi didžiuotis ir galvoti, kad geriau jau tikrai negalėtų būti.
Aš esu perfekcionistė, bet ne visose srityse. Niekados nesistengiau būti geriausia moksluose, pauglystėje žaidžiau krepšinį, bet nebuvau visų geriausia žaidėja, dainavau chore, bet ir tai buvo laikina. Visai nesenai supratau, kodėl kartais man yra nesvarbūs, atrodo, svarbių dalykų rezultatai. Visa veikla - mokslai, krepšinis, dainavimas - nebuvo man prie širdies, nebuvo to entuziazmo, ugnelės, o tik ieškojimas savęs, savo vietos.


Keista, kai maži vaikai vienoje tv laidoje, pradeda pasakoti pvz: "aš lankau teatro, šaudymo, dainavimo burelius, groju fleita, akordeonu ir gitara, mokykloje dalyvauju fizikos, istorijos olimpiadose ir t.t.". Atrodo, kad kiekybė yra daug svarbesnė už kokybę. Niekada nesuprasiu, kaip žmogus gali būti visose srityse vienodai geras.

Man šis pyragas yra tobulas.


Keksas su kavos sluoksneliu


Kavos-cinamono sluokniui
1/3 st. cukraus,
2 v. š. tirpios kavos,
1 ½ a. š. malto cinamono

Pyragui
1 ½ st. miltų,
½ st. cukraus,
1 a. š. kepimo miltelių,
½ a. š. sodos,
1/8 a. š. druskos,
1 kiaušinis, lengvai išplakti,
1 st. paprasto jogurto,
3 v. š. nesūdyto sviesto, ištirpinti,
1 a. š. vanilės esencijos,
¼ st. kapotų riešutų.

Glaistui
1 v.š sviesto
6 v.š pieno
1,5 v.š kakavos
1,5 cukraus

Įkaitinti orkaitę iki 170º C. Formą patepti sviestu ir iškloti kepimo popieriumi.
Mažame puodelyje sumaišyti 1/3 st. cukraus + 2 v. š. kavos + cinamoną.
Kitame inde sumaišyti miltus, ½ st. cukraus, kepimo miltelius, sodą, druską. Didesniame inde sumaišyti kiaušinį, jogurtą, ištirpintą sviestą, vanilės esenciją. Sumaišyti miltų mišinį su jogurtine mase ir gerai išmaišyti (nepermaišyti). Į formą sudėti pusę tešlos, apibarstyti kavos-cinamono mišiniu ir ant viršaus supilti antrą pusę tešlos. Kekso viršų apibarstyti riešutais ir kepti 30 min., kol medinis pagaliukas bus sausas.
Glaistui išlydyti sviestą, supilti pieną, tarpusavyje sumaisytą kakavą su cukrumi ir kaitinti iki norimo tirštumo.
Ps. Aš visados gaminu dvigubą kiekį, nes gaunasi labai skanus.

Receptas iš SM

2010 m. balandžio 14 d., trečiadienis

Leche merengada/ Morenginis pienas

Aš pasidariau siaubingai neatidi pastaruoju metu. Dažnai turiu kelis kartus išgirsti, kad mano galvelėje pasisuktų stebuklingas sraigtukas ir pradėtų mąstyti. Sakysite pavasaris? Tikrai taip. Baisu darosi pagalvojus, kad dar liko išsilaikyti sesijos egzanimus ir slapta viliuosi, kad ateinantis lietingas (bent jau tokį žadą) savaitgalis, bent kiek leis pasistūmėti net nepradėtuose darbuose. Labai tikiuosi!
O plėtojant tąją pradėtąją išsiblaškymo temą, tai jo buvo ir virtuvėje. Mat nepaisant savo "blaivaus" proto aš tik permečiau akimis receptą ir nuskubėjau daryti į virtuvę. Supyliau pieną, įmečiau cinamono, cukraus, nutarkavau citrinos žievelę ir išspaudžiau citrinos sultis. Stop stop stop! Pasirodo citrinos sulčių nė velnio nereikėjo. Štai ir mano "blaivus" protas. Bet galiu užtikrinti, kad citrinos sultys čia net labai tiko. Man tai buvo idealus atsigaivinimas po ilgo pasivažinėjimo dviračiais.
Beje receptas iš labai(!) puikaus Eglės blogo.


Leche merengada

500 ml pieno
100 g cukraus (8 v. š.)
žiupsnelis druskos
2 cinamono lazdelės/ 1/8 a. š. malto cinamono
1 citrina
2 kaiušinio baltymai

Gerai nuplauti citriną ir nutarkuoti žievelę. Pieną, 6 v. š. cukraus, druską, citrinos žievelę ir cinamono lazdeles (ar maltą cinamoną) pašildyti kaitinant ant vidutinės ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Nukelkite puodą nuo ugnies, leiskite atvėsti ir dėkite į šaldytuvą, kad atšaltų (geriausia palikti pernakt).
Iš pieno išimkite cinamono lazdeles ir perkoškite per sietelį, kad neliktų citrinų žievelių. Įdėkite perkoštą skystį į šaldymo kamerą ir kas 30-40 min išimkite ir gerai išmaišykite. Išplakite iki standumo 2 kiaušinio baltymus, kai baltymai bus gerai išplakti, į juos įberkite likusius 2 v. š. cukraus ir plakite tol, kol cukrus visiškai ištirps. Kiaušinių baltymus palengva įmaišykite į paruoštą masę, dar 15 min palaikykite šaldymo kameroje, patiekti šaltą.

Trinta pievagrybių sriuba


Šita sriuba padaryta iš to, kas buvo šaldytuve, o kadangi šaldytuve (o taip pat ir ant mano sažinės) gulėjo keli pievagrybiai, gabalėlis poro, tai neliko nieko kito kaip virti sriubą. Greita ir skani, bet nėra ypač išvaizdi. Mano mama iškart atsisakė valgyti :)


Pievagrybių sriuba

180 g pievagrybių
2 v.š sviesto
1/2 poro
1/2 svogūno
1/2 l sultinio
100 ml pieno
krapų
petražolių
druskos, pipirų

Supjaustyti porą ir svogūną. Įkaitinti keptuvę, dėti sviestą, svogūną ir porą. Kepinti ~ 5 min. Po to sudėti kubeliais pjaustytus pievagrybius ir pilti sultinį. Troškinti ~ 10. Viską sutrinti trintuvu, pilti pieną ir užvirti. Sudėti žoleles, jei reikia įberti druskos ir pipirų.

2010 m. balandžio 11 d., sekmadienis

Vyšnių Crumble/Crisp

Sekmadienis man retai būna džiaugsminga diena, nes žinau, kad kitą dieną negalėsiu ilgai varytis lovoje, lėtai valgyti vėlyvus pusryčius ar daryti kokius nereikšmingus darbus. Bet šiandien viskas buvo kitaip :)))

Išėjus į kiemą su savo katyte pamačiau, kad į mūsų pievą jau atėjo pavasaris.

Pašniukštinėjom, kas slypi anapus tvoros :))

Atidžiai žvalgėmės :)

Iškepėm vyšninį traškėsį.


Vyšnių Crumble/Crisp

Vyšnių mišiniui

2 stiklinės vyšnių (aš naudojau šaldytas)
2 v.š cukraus
4 v.š. vandens (aš nenaudojau, nes buvo sulčių nuo šaldytų vyšnių)
1 a.š. krakmolo

Traškiam viršui

3/4 stiklinės miltų
3 v.š. rudojo cukraus
2 v.š paprasto cukraus
5 v.š. sviesto
po ziupsnelį cinamono ir druskos

Į puodą supilti vyšnias ir užpilti cukrumi. Kaitinti 4 min kol ištirps cukrus. Sumaišyti vandenį su krakmolu ir pilti į vyšnias, virinti 1 min arba kol viskas sutirštės. Trupinių sluoksniui rankomis sumaišyti miltus, cukrų, sviestą ir cinamoną. Į indelius supilti vyšnias ant viršaus užbarstyti trupinius ir kepti 200 laipsnių orkaitėje ~25 min arba kol viršus paruduos.

Receptas iš Veggiebelly

2010 m. balandžio 7 d., trečiadienis

Drėgni kakaviniai keksiukai (pagal Kulinarijos laboratoriją)


Aš labai mėgstu dovanoti mano pačios gamintas saldžias dovanėles. Saldainius gražiai supakuotus ir aprištus spalvotais kaspinėliais, sausainių dežutes, o ši kartą keksiukus. Elegantiškame maišelyje, aprišti auksiniu kaspinu stovi jie ant mano stalo. Aš žinau, kad ryt ryte jie bus netikėta staigmena ir jaučiu veide mažyte pasitenkinimo šypsenėlę, kurią sukelia žinojimas, kad tokie smulkūs dalykai gali pakeisti niūrią nuotaiką ir visa tai tik mano dėka :))
O aš žinau, kad jie skanūs, nes smalsumas yra (bene) didžiausia mano yda. Taigi iš 12 keksiukų liko 11. :}

Drėgni kakaviniai keksiukai

1,5 puodelio miltų,
1 a.š sodos,
1/4 a.š. druskos,
3 v.š. kakavos miltelių,
1 puodelio vandens
1 puodelio cukraus
1/2 a.š vanilės ekstrakto,
1 a.š baltojo vyno acto (aš naudojau paprastą actą)
1/4 puodelio aliejaus

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Keksiukų kepimo formą iškloti popierinėmis formelėmis. Dubenyje persijoti miltus, sodą, druską ir kakavą. Dideliame dubenyje sumaišyti cukrų su vandeniu, aliejumi, vanilės ekstraktu ir actu. Maišyti kol cukrus ištirps. Sausus komponentus suberti į skystą masę ir labai gerai išmaišyti. Nebijokite permaišyti. Supilti tešlą į formeles ir kepti apie 20 minučių. Įkištas ir ištrauktas pagaliukas turi būti lengvai drėgnas, bet neaplipęs skysta tešla.

Receptas iš Kulinarijos laboratorijos

2010 m. balandžio 4 d., sekmadienis

Paslaptingas (ne)spalvotasis tortas


Aš nesu didelė mėgėja linkėti kažko, kažkam, kažkokių tai švenčių proga. O tuo labiau kopijuoti kažkieno surimuotus sveikinimus, tad manau jeigu linkėti (dažniausiai gero), tai tik nuoširdžiai. Kartais nuoširdus ir trumpi linkėjimai labiau sušildo, nei ilgos, nuvalkiotos frazės.
Taigi šiltos visiems pavasario šventės ;)

Ps. Nuotraukoje nematyti, bet torte slypi saldžiarūgštis vyšnių sluoksnis.


(Ne)spalvotasis tortukas

Biskvitui

3 kiaušiniai
75 g miltų (aš dėjau per pusę miltų ir kakavos)
75 g cukraus
3 v.š. vandens
1 a.š kep. miltelių

Atskirti kiaušinio tynį nuo baltymo. Trynius išplakame su cukrumi ir vandeniu, kol cukrus visai ištirpsta. Kitame inde iki standumo isplakame baltymus. Miltus (ir kakavą) su kepimo milteliais persijojame ir dalimis sudedame į trynių masę. Galiausiai atsargiai sumaišome baltymus su tryniais. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 23 cm kepimo formoje ~ 12 min .

Vyšnių sluoksniui

300 ml konservuotų vyšnių siurpe
10 g želatinos
cukraus (jei vyšnių siurpas rūgštus)

Vandenyje išbrinkinti želatiną. Nuo vyšnių nupilti siurpą ir praskiesti vandeniu, jei rūgštu įdėti cukraus. Pilti vandens tiek, kad nesusidarytų daugiau nei 300 ml. Išbrinkinti želatiną ir supilti į siurpą. Siurpą supilti i formą, kuri būtų mažesnė už biskvito (pvz ~ 18 cm). Į siurpą sudėti vyšnias iš kompoto. Kai želė sluoksnis sustings, jį perkelti ant biskvito. Turėtų likti ~ 2 cm neuždengto biskvito kraštų.

Kremo sluoksnis

3 pakeliai plombyro skonio varškės ( galima naudoti betkokį kreminį sūrį, bet tada reikėtų daugiau cukraus)
250 ml natūralaus jogurto
cukraus ( pagal skonį)
20 g želatinos

Želatiną išbrinkinti. Sumaišyti varškę su jogurtu, įberti cukraus. Išbrinkusią želatiną supilti į kremą. Pradėjusį stingti kremą supilti ant biskvito ir želė sluoksnio. Beja į kremą galima įspausti citrinos sulčių. Sustingusį tortą puošti kuo tik širdis geidžia.

2010 m. balandžio 2 d., penktadienis

Vietnamietiškos kavos ledai


Nemiga. Ji bent kartą į mėnesį mane aplanko. Taigi šiąnakt beveik nemiegojau. Nepatinka man tokios naktys, kaip atrodo mintys tiesiog neišeina iš galvos ir yra lyg apsėstos, bandai jų atsikratyt ir išmest iš galvos, bet negali. O šiąnakt apgalvojau viską - nuo vasaros grandiozinių planų ir svajonių iki velykinio torto papuošimų. O kad išsipildytų bent dalelytė visko ko esu suplanavus.. Laikysiu špygas (ar kumšcius), spjausiu tik per kairį petį ir neglostysiu juodų katinų.


Už lango lietus, o aš valgau ledus :))
Jei kas klaus tai jie - nuostabūs!
Bene patys skaniausi namie gaminti ledai.


Vietnamietiškos kavos ledai

400 g kondensuoto pieno
1 1/2 st. vandens
1/2 st. maltos kavos
1/3 st. riebaus pieno (aš naudojau grietinėlę)



Užplikome labai stiprios kavos. Sumaišome kavą, kondensuotą pieną ir grietinėlę. Atšaldome šaldytuve, o tada šaldome ledų aparate. Jei neturite ledų aparato, kas pusvalandį išimkite ledus iš kameros ir gerai išmaisykite. Tai yra daroma tam, kad ledai taptų kreminės konsistencijos.



Vafliai ledams



3 kiaušiniai
3/4 st. cukraus (visai pakaktų ir 1/2 st.)
1/2 st. tirpinto sviesto
1 a.š. migdolų ekstrakto
1 1/2 st. miltų
1 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. tirpios kavos



Kiaušinius plakame pamažu pildami cukrų, kol viskas gerai išsimaišo. Supilame sviestą ir ekstraktą. Atskirai sumaišome miltus, kepimo miltelius bei tirpią kavą. Įmaišome į kiaušinių masę. Maišome, kol masė pasidaro vientisa. Kepame vaflinėje.


Receptas iš Kepykla nr. 5