2010 m. gegužė 29 d., šeštadienis

Citrininis pyragaitis

Buvau dingusi.
Paskendus tarp krūvos perskaitytų ir neperskaitytų lapų, konspektų.
Paskendusi betvarkėje.

Bet grįžau su ypatingo skonio pyragaičiu ir pokyčiais.

O jis toks citrininis ir trapus.
Nebijokime pasakyti, kad tikrai žavus.


Citrininis pyragaitis

Pagrindui:
200 g sviesto
1/2 cukraus pudros
2 puodeliai miltų
Citrininiam sluoksniui:
4 kiaušiniai
2 puodeliai cukraus
4 v.š. miltų
1/4 puodelio citrinos sulčių
1 v.š. cirinos žievelės

Sviestą ištriniti su cukrumi. Sudėti miltus. Viską gerai suminkyti. Kepimo forma patepti sviestu ir iskloti tešlą. Kepti 180 laipsniu orkaitėje ~20 min.
Kol kepa pagrindas sumaišome viską cirininiam sluoksniui. I didelį indą imušti kiaušinius, juos gerai išplakti. Po to dėti cukrų, miltus, citrinos sultis ir žievelę. Viską išmaišyti.
Kai iškepa pyrago pagrindas ant jo viršaus pilti citrininį sluoksnį ir dar kepti 20 min 180 laipsnių orkaitėje.
Iškepusį pyragą atvėsinti, supjaustyti norima forma ir apibarstyti cukraus pudra.
Receptas iš čia

2010 m. gegužė 17 d., pirmadienis

Rabarbarų creme brulee


- Sugalvok norą. Sugalvojai? O dabar pūsk.

Maža mergaitė, pasipuošus suknele, tokio ryškaus mėlynumo, kaip jos akys, greitu mostu pasitaisė savo krentančius plaukus, įkvėpė giliai, kaip tiktai galėjo ir pūtė kiekvieną žvakutę, kol liko tik maži rūkstantys židinėliai.


Rabarbarų cream brule

200 g rabarbarų
100 g cukraus
430 g grietinėlės
vanilės lazdelė
6 kiaušinių tryniai
70 g cukraus pudros + 2 a.š. deginimui

Supjaustyti rabarbarus nedideliais gabaliukais, užpilti 100 g cukraus ir kaitinti ~ 10 min arba kol taps minkšti. Palikti, kol atvės
Į grietinėlė sudėti vaniles sėklas ir pačią lazdelę. Užvirinti. Užvirus perkošti ir palikti kol atvės.
Tuo metu sumaišyti trynius su cukraus pudra.
Kai grietinėlė ir rabarbarai atvėsta, sumaišyti viską tarpusavyje ir sudėti į trynių masę.
Viską supilti į keramikinius indelius. Į skardą pripilti vandens, kad apsemtų indelius iki pusės. Kepti ~ 45 min. Iškepus atvėsinti ir dėti į šaldytuvą mažiausiai 4 valandom.
Prieš patiekiant apibarstyti cukraus pudra ir gerai padeginti, kad šis karamelizuotūsi.

Receptas iš Raspberri cupcakes

2010 m. gegužė 15 d., šeštadienis

Morkų pyragas

Visi tik ir kalba kokie jie super skanūs. Taip! Jie apie morkų pyragus kalba.

O aš vis dar ieškau savojo, pačio skaniausio.
Antrasis bandymas atrasti tobuliausiąjį buvo kur kas sėkmingesnis, nei praėjęs.
Bet iš kur aš galiu žinoti, gal vis dėlto nėra už jį geresnio?
Dilema.
Bet aš dar ieškosiu :) atkakliai.


Morkų pyragas


stiklinė rudojo cukraus
stiklinė granuliuoto cukraus
220 g nesūraus sviesto
4 kiaušiniai
1 apelsino ir citrinos žievelės
po 2 šaukštus citrinos ir apelsino sulčių
420 g miltų
po 1 1/4 šaukštelio kepimo miltelių ir sodos
žiupsnelis druskos
2 šaukšteliai cinamono
5 didėlesnės morkos
stiklinė graikinių riešutų

Sviestą sutrinti su ruduoju ir granuliuotu cukrumi. Po vieną įmušti kiaušinius. Gerai išmaišyti. Sudėti citrinos ir apelsino žieveles. Kitame inde sumaišyti miltus, cinamoną, druską, kepimo miltelius ir sodą. Į sviesto masę po truputį pilti miltus ir maišyti plaktuvu, supilti apelsino ir citrinos sultis, plakti kol gausi vientisą tešlą. Galiausiai įmaišyti smulkiai tarkuotas morkas ir smulkintus graikiškus riešutus. Į formą įkloti kepimo popierių, supilti tešlą ir kepti ~ 1 h 150 laipsnių temperatūroje.

Receptas iš Duonos ir žaidimų

2010 m. gegužė 12 d., trečiadienis

Meksikietiškas šokoladinis lavos pyragėlis

Būna taip, kad atsikėlus supranti, kad šiandien bus gera diena :) Būna..

Įkvėpta saulės šiandien kaip niekad daug vaikščiojau. Iš namų į universitetą, užsukant į biblioteką atiduoti senai pamirštų knygų, iš universiteto į kitą biblioteką (ir čia jau paskutinė biblioteka), o iš jos į miestą. Kaip man patinka tokie pasivaikšciojimai. Ypač vienai.. Nes tada gali vaikščioti pirmyn atgal prisiminus, kad "va ten mačiau grąžų sijoną, bet prieš tai užsuksu ten, nes ten yra gražių batų, bet pirmiausia suvalgysiu ledų". :)


Šis desertas gana netradiciškas, nes kepti reikia ne kaip įprasta, o tik kol šonai šiek tiek pakeps, o vidus bus skystas. Galiu patikinti, kad tikrai nesijaučia miltų skonio.
Aš jį sumiksavau iš dviejų receptų šio ir šio.
Gaila, kad man nepavyko jo iškrapštyti iš indelio ir parodyti to išbėgimo..
Taigi jis tikrai vertas 15 min (taip taip, net man tiek laiko pakako jį padaryti, nors ir kaip lėtai sukčiaus virtuvėje), o po to ir vėl į lauka kaitintis pavasario spinduliuos. Tik linkiu neperkaisti ;)

Meksikietiškas lavos pyragėlis

100 g šokolado
100 g sviesto
2 kiaušiniai
2 v.š. miltų
2 v.š. cukraus
1/8 a.š. cinamono
1/8 a.š. čili miltelių
50 ml brendžio

Įkaitiname okaite iki 240 laipsnių. Formeles patepame sviestu. Ištirpiname šokoladą ir sviestą. Kitame indelyje gerai sumaišome miltus, kiaušinius, cukrų, cinamoną ir čili, Į kiaušinių mąsę pilame šokoladą. Gerai išmaišome. Galiausiai pilame brendį. Šauname į karštą orkaite 7 - 10 min.

2010 m. gegužė 3 d., pirmadienis

Damų šarlotė

Tortas darytas mamytės dienai. Vienai gražiausių pavasario šventei :)



Toks pavasariškas ir lengvas. Mielas ir švelnus.

Damų Šarlotė

30 "Damų pirštelių" sausainių
3 stiklinių graikiško jogurto*
825 g konservuotų persikų puselių

Nedidelį puodelį išklokite maistine plėvele. Išdėliokite sausainius, kad šie stovėtų "petis petin". Taip pat išklokite sausainiais puoduko apačią. Dėkite jogurtą, po to konservuotus persikus, sausainius. Sausainius sudrėkinkite persikų siurpu likusiu skardinėje. Taip viską dėliokite kol pasieksite sausainių viršunėles. Viršutinis sluoksnis turi būti sausainių. Apdenkite plėvele ir šaldykite ~12 h. Norėdami išimti, dėkite serviravimo lėkštę ant torto viršaus ir apverskite.



* Graikišką jogurtą galima pakeisti paprastu. Tik šiuo atveju reikės sietelyje, kuris yra išklotas marle, palaikyti jogurtą mažiausiai 4 h, kad nubėgtų jo išrūgos ir jogurtas taptų tirštas.

Receptas iš Almoust Bourdain

2010 m. gegužė 2 d., sekmadienis

Dilgėlių sriuba


Aš tikrai nebūčiau patikėjus, kad kadanors valgysiu dilgėlių sriubą.
Nuo vaikystės manęs šiurkštu nebūtų niekas privertęs valgyti sriubą su kažkokiomis žolėmis (t.y. rugštynėm ir dilgėlėm). Aš išvis negalvojau, kad jos gali būti valgomos. Žodžiu eilinis bobučių išmislas. Ir štai po daugelio metų, aš minu savo dviratį iki artimiausio miškelio skinti ne ko kito, bet dilgėlių. Mat kaip gali viskas staiga pasikeisti :))


Juokingiausia buvo, tai kad man miesto vaikui, buvo iškilęs klausimas ar tikrai dilgėlių prisiskyniau :))) Baisu.
O dilgėlių sriuba tikrai nustebino. Labai skani!

Dilgėlių sriuba

Jaunų dilgėlių
bulvių
svogūno
sviesto
druskos, pipirų
sultinio

Svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti svieste. Sudėti smulkiai pjaustytas bulves, užpilti sultiniu, virti kol bulvės suminkštės. Dilgėles nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu. Dėti į sriubą. Pavirti dar 5 min, dėti pipirų, druskos. Sutrinti ir valgyti su grietinę.
Receptas iš Forelles receptų

2010 m. gegužė 1 d., šeštadienis

Gnocchi

Pagaliau, pagaliau sutaisė mano kompiuterį.
Siaubinga, kai pagalvoji, kad esi priklausoma nuo kažkokios dėžės ir staiga jis tau rodo tik juodą ekraną, o tu mintyse kartoji "įsijunk, įsijunk..", baimindamasi, kad visi darbai, kurių tau reikės rytoj gali taip ir nepasirodyti. Va ką pagimdo mūsų technikos amžius. Pradedama melsti kompiuterio, o ne Dievo :)


Taigi gnocchi. Drąsiai galima sakyti, kad jie yra pritaikyti lietuvių pilvams, nes dažniausiai yra gaminami iš bulvių. Nieko labai sudėtingo, tik reikėjo pavargt kol išsiaiškinau, kaip tas "ausytes" padaryti :) Dar beje, pasirodo mano mociutė tokius darydavo nuo seno ir tikrai nežinojo, kad gamina kažką itališko :D

Gnocchi
5 bulvių
400 g miltų (gali būti ir mažiau)
1 kiaušinis
druskos
Išvirkite neluptas bulves. Atvėsinkite, kad būtų galima lupti. Nulupus gerai sutrinkite. Dėkite kiaušinį, druskos, miltų. Viską gerai išminkius, iškočiokite siaurą volelį, supjaustykite ir darykite "ausytes". Dėkite į verdantį vandėnį, pamaišykite, kad nesuliptų. Kai virtinukai iškylą į paviršių dar virti ~5 min.