2011 m. vasaris 28 d., pirmadienis

Baltojo šokolado granola


Nežinau kodėl, bet pastaruoju metu man nesinori nei pyragų, nei sausainių. Ir tai tęsiasi jau keletą savaičių. Gal atsivalgiau? Praėjusios savaitės pabaigoje kepiau sausainių vien tik namiškių verčiama, todėl ir sausainiai gavosi nei šiokie nei tokie. Nežinia ar ilgai tas nevalgumas tęsis, bet dabar man geriausiai pyragą atstoja naminės (pagaliau tobulos!) duonos rieklė arba granola su jogurtu.


Daug kartų jau minėjau granola ir tai, kad ją labai mėgstu, bet recepto taip ir neatsirado mano bloge, bet ji verta, kad kiekvienas maisto blogeris jį turėtų. Taigi, jei dar yra tokių, kurie dar neišbandė, labai labai rekomenduoju pasigaminti, nes tai yra ne tik sveika ir skanu, bet ir paprasta pagaminti, o ir puikiai tiks ne tik pusryčiams, bet ir kaip užkandis darbe. Anksčiau avižinius dribsnius visada skrudindavau keptuvėje pagal Eglės receptą, ir nors pilnas internetas skendi orkaitėje keptos granolos receptų, niekada neplanavau gaminti pagal juos. Bet kai laikas pastaruoju metu yra suskaičiuotas iki minučių, tai tuo pačiu metu galima kepti granolą orkaitėje ir skaityti konspektus.




Recepto proporcijos vėl nužiūrėtos iš Eglės, o idėja įmaišyti baltojo šokolado iš have cake, will travel.


Baltojo šokolado granola


500 g avižinių dribsnių


100 g migdolų


20 g migdolų drožlių (plokštelių)


100 g kokoso drožlių


100 g džiovintų spanguolių


¾ šaukštelio cinamono


1 šaukštas linų sėmenų


60 ml bekvapio aliejaus


180 ml skysto medaus


100 g mažais gabaliukais pjaustyto baltojo šokolado



Dubenyje sumaišykite avižinius dirbsnius, migdolus, migdolų ir kokosų drožles, linų sėmenis ir cinamoną. Viską užpilkite aliejumi ir medumi, išmaišykite. Supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temepratūros, apie 30-35 min.. Kol granola kepa, porą kartų permaišykite medine lopetėle. Išėmę iš orkaitės greitai įmaišykite baltąjį šokoladą, o ataušinus - džiovintas spanguoles.



Pusryčiai: natūralus jogurtas, slyvų sirupas, granola. Viską susluoksniuojam ir kabinam dideliu šaukštu :)



2011 m. vasaris 16 d., trečiadienis

Naminis graikiškas jogurtas


Namie gaminti maisto produktus nuo a iki z yra ne tik sveikiau, bet ir žymiai skaniau. Man visada įdomu išbandyti namuose ir palyginti su prekybos centruose pirktu maistu. Jau senai pati gaminu natūralų jogurtą, granolą, kreminę varškę, o ir naminės duonos receptą jau beveik baigiu prisijaukinti. Dabar labai retai norisi to nenatūraliais kvapais prisotinto jogurto, granola jau senai nebeguli mano pirkinių krepšyje, o naminės duonos skonis vis verčia kepti vėl ir vėl.

Graikiškas jogurtas, nuo paprasto skiriasi tuo, kad yra daug tirštesnės konsistencijos ir rūgštesnio skonio. Skanu su bet kokia saldžia uogienę ar darant graikišką jogurtinį padažą tzatziki. Ankščiau iš jo esu gaminusi ledus ir pyragą. Rezultatai tikrai nenuvylė. Skanu ir paprasta pagaminti.




Naminis graikiškas jogurtas



1 l natūralaus jogurto



Į indą dėkite sietelį ir išklokite dvigubu sluoksniu marlės. Pilkite natūralų jogurtą (geriausia namie gamintą) į sietelį ir palikite 4 -8 h. Jogurtas būna pagamintas, kai tampa labai tirštas.


2011 m. vasaris 15 d., antradienis

Languota prijuoste: Mano „Pažadu, kad..“ ir apžvalga

Štai ir praėjo dvi savaitės per kurias turėjau prijuostę. Dalyvių nebuvo daug, tik Kotryna (ačiū tau) ir aš. Prijuoste perduodu ir linkiu sėkmės Aušrai.

O štai ir Kotrynos pažadai:


Sako, norėti visada reikia vienu žingsniu į priekį, tada atsidursi ten, kur ir planavai. Tad ir mano sąrašas, bus nekuklus, su mintimi, kad jei bent 50% procentų jo įgyvendinsiu, bus labai gerai.

2011 must cook sąrašas:
Iš lietuviškų blogg'ų

  1. Neringos Galette su mėlynėm ir obuoliais .Atidedu vasarai, kai bus šviežių uogų ir vaisių.
  2. Eglės iš "Žaidimų aikštelės" Ricottą. Seniai seniai nužiūrėtas receptas, bet vis išsigąstu sunkios paruošimo technologijos.
  3. Rūtos iš "Bruknių karolių" Lietinius su grudėra varške ir lašiša . Trys labai mėgstami ingriedientai, įdomu, kas gausis juos sudėjus į vieną?
  4. Viktorijos iš "Gardumynų" Dumliama. Turėjau ją gaminti prieš mėnesį, bet pasikeitė planai...
  5. Karolinos iš "Citrinos žievelės" Šokoladinis pyragas su kondensuotu pienu ir riešutais. Kai išmoksiu normaliais kiekiais valgyti saldumynus :)
  6. Mildos iš "Žiupsnelio druskos" Šokoladinį tortčiuką. Įsimylėjau iš pirmo žvilgsnio.
  7. Jurgos iš "Savaitgalio rendezvous" Morengą. Su mažomis adaptacijomis greičiausiai gaminsiu dar šiandien.
  8. Inetos iš "Gamyklėlės" Alaus keksą. Nu gi įdomu, kaip tas alus kepiniuose...
  9. Astos iš "Saulėtos virtuvės" Jogurtinis Musas. Nes turi mažai kalorijų, o atrodo žiauriai skaniai :)
  10. Eglės iš "Kažkas valgomo" Kepenų paštetas su skrudintais lazdynų riešutais ir brendyje mirkytomis spanguolėmis. Pavadinimas viską pasako.
  11. Astos iš "Villa Alps" Baklažano,cukinijų ir pesto bokštelius. Greičiausiai gaminsiu su adaptacijomis, bet superinė idėja liks ta pati.
  12. Kurias nors iš Aguonėlės siūlomų bandelių. Būtinai!!!
  13. Elžbietos iš "žaidžiame virtuvę" Riešutinį tortą. Kai atsiras svarbi proga ir bus daug valgytojų, nes kitu atveju rizikuoju plius dviem kilogramais.

Iš užsienietiškų blogg'ų

  1. Annie's eats- Parmezano ciabatta. Kai išdrįsiu pradėti draugauti su mielėmis.
  2. Sprouted kitchen- Morenginį citrinų pyragą , bet tik prieš tai, kai išbandysiu šį nuostabų citrinų užtepą, kurį buvau nužiūrėjusi Kalėdoms.
  3. Simply sugar and gluten free- Šokoladinį kokosų pudingą. Nes jame nebus cukraus, pieno produktų ir miltų.
  4. Simply gluten-free - Žemės riešutų sausainiu. Be miltų!

Taip pat:

  1. Tortas "Napoleonas". pagal močiutės receptą.
  2. Brownies. Gėda pelėda, bet vis dar jų neišbadžiau
  3. Naminis kebabas. Keptas vasarą ant grotelių, su daržovėmis, vištiena ir jogurtiniu padažu... taip ir tįsta seilė.
  4. Naminė duona. Kai kas nors padovanos raugą (skaityti su prašymo gaidele...) ;)
  5. Panna cotta. Bus karštą vasaros dieną.
  6. Macaroons. Nes aš GALIU!
  7. Chachochbili. Nes dievinu gruzinų virtuvę.

Mano sąrašas bus daug kuklesnis, su kitais tikslais ir norais,nes kaip ir ankščiau rašiau nesu planuotoja, nes visi geriausi dalykai būna netikėti. Bet yra dalykų apie kuriuos galvoju dažnai ir tikiuosi, kad bent keletas punktų bus įgyvendinti kitąmet.

  1. Tikiuosi, kad sugebėsiu suderinti darbą su mokslais ir nei vienas nei kitas nenukentės.
  2. Stengsiuosi toliau sėkmingai taupyti pinigus, dalykams apie kuriuos svajoju ir nepasiduoti silpnybėm nusipirkti man tikrai nereikalingų smulkmenų.
  3. Vasarą išvykti į žygį su dviračiais.
  4. Ugdyti savo valią ir bent savaitę valgyti žalią maistą.
  5. Išvykti į užsienį ir klaidžioti nepažįstamomis gatvėmis.
  6. Gal būt išbandyti ekstremalią sporto saką.
  7. Būti atviresnei įvairiems crazy pasiūlymams.
  8. Stengtis nebūti tokia smulkmeniška.
  9. Žmonėse matyti daugiau pliusų nei minusų.
  10. Išmokti taupyti
  11. Mažiau burbėti dėl blogo oro, susivėlusių plaukų, ar kitų smulkmenų.
  12. Nebeskaičiuoti (mintyse) kiek kalorijų turi kiekvienas kąsnis, kūrį dedu į burną.

Imu pavyzdį iš Kotrynos ir rašau savo būtinų pagaminti sąrašą:

  1. Humusas ir babaganush (labai įdomu kuo jie tokie ypatingi)
  2. Spanguolių pyragas ( kelis kartus net specialiai turėjau spanguolių, bet taip ir nepagaminau)
  3. Sulipdyti Kalėdinį meduolių namelį.
  4. Išmokti kepti plonus lietinius
  5. Pagaliau po daugelio bandymų pagaminti zefyrus – marshmallows, kuriems neturėčiau jokių priekaištų.
  6. Atrasti patį geriausią morkų pyragą, kuris patiktų ne man vienai.
  7. Kokosiniai pyragaičiai (atrodo tiesiog tobulai)
  8. Išsivirti bananų džemo (Tiesiog noriu. Įdomu, netradiciška. Ahh.. Labai noriu)
  9. Iškepti superšokoladinį pyragą su šokolado glaistu (sugrįžti į vaikystę, kai skaniausia buvo šokoladiniai pyragėliai su šokoladiniu glaistu ir šokolado gabaliukais)
  10. Iškepti duoną ( Kotryna, raugą turiu, kepiau, bet kažkas ne taip, kepsiu dar ir dar, kol gausis tokia, kokia priklauso būti)

2011 m. vasaris 12 d., šeštadienis

Karameliniai šokoladiniai batonėliai


Traškus sausainis, saldi karamelė ir juodasis šokoladas..
Skamba kaip iš reklamos?
Pamiršti viską, kai pajunti traškų sausainį, tada sūdytos karamelės saldumą, o duetą užbaigia šokoladas. Nesumeluosiu jei pasakysiu, kad valgysite vieną gabaliuką po kito ir bus taip sunku atsispirti, nes tai Tobula.
Paprasta, bet tobula.
Pasigaminti pavyks per 10 minučių! Tikrai nemeluoju. Tiks visiems tinginiams ar laiko neturintiems smaližiams.



Karameliniai šokoladiniai batonėliai

180 g krekerių (gali būti sūrūs, bet aš naudojau saldžius)
120 g sviesto
200 g cukraus
žiupsnelis druskos
200 g juodojo šokolado (tiks ir pieniškas)

Keturkampią kepimo formą iškloti kepimo folija ir išdėlioti sausainius.
Puodelyje ant vidutinės ugnies kaitinti sviestą su cukrumi. Berti druskos. Kol sviestas tirpstą nuolat maišyti, kai ištirps leisti virti tik kartais pamaišant, kol masė tampa ryškios gintarinės spalvos ~5 min. Kol verda karamelė galite smulkiai sukapoti šokoladą. Karamelei išvirus ją pilti ant sausainių. Ant dar karštos karamelės pilti šokoladą. Nuo karamelės jis išsilydys, o jums tik reikės tik tolygiai paskirstyti mentele. Palikti sustingti 3 h, po to aštriu peiliu supjaustyti nedideliais kvadratėliais.

Idėja iš Baking = love

2011 m. vasaris 8 d., antradienis

Tiršta daržovių sriuba su pupelėmis ir perlinėmis kruopomis


Mano blogo receptai atspindi mano valgiaraštį absoliučiai teisingai. Dažniausia mano tikrasis "rimtas" maistas yra ne kas kita kaip sriubos ar troškiniai. Labai retai valgau mėsą ar tradicinį lietuvišką maistą. Nesakau, kad jis neskanus, nes kartais tokių dalykų kaip, cepelinų ir bulvinių blynų pasiilgstu labiau nei picos ar sushi.
Pusryčiams dažniausia verdu avižinę košę, kurią pamėgau dar mokykloje, kai tekdavo ilgai laukti, kol grįšiu namo po pamokų, nes valgyklos maistas niekad nežavėjo, o košė padėdavo pilvui iškęsti tas laukimo valandas. Dar visai nesenai atradau, kad avokadas ant juodos duonos su trupučiu druskos ir sėmenų ant viršaus gali būti dieviškai skanu ir ne taip nuobodu, kaip kiekvieną dieną valgyti tuos pačius sumuštinius su sūriu.
Nepaisant to kartais ir man pritrūksta alternatyvų pusryčiams, todėl dažnai valgau vakarykščią sriubą, panašią į šią. Ši sriuba yra vienintelė gaminta n kartų, kurią valgo beveik visa šeima ir kuri garantuoju patiks ir jums, nebent nemėgstate paprikų, pupelių ar kruopų. O man kruopos yra antras maistas, todėl sriubose jos yra dažnas svečias.
Gal būt kažkam bus įdomu, kur kukurūzų sriuba, kurios receptas turėjo būti praeitą savaitę. O jos nebus, todėl kad ji nesigavo tokia, kokia norėjau. Teisybę pasakius ji man nesigavo išvis, todėl vietoje jos ši puiki sriuba, kuria labai rekomenduoju išmėginti.


Tiršta daržovių sriuba su pupelėmis ir perlinėmis kruopomis



2 pomidorai


1 paprika


1 nedidelis svogūnas,


1 morka


150 gramų per naktį mirkytų perlinių kruopų

1 indelis konservuotų pupelių pomidorų padaže


1 l jautienos sultinio (jei neturite, pilkite 1 l vandens ir du kubelius jautienos sultinio)


aitriosios paprikos miltelių


druskos



Morką ir svoguną nulupti ir supjaustyti kubeliais. Užvirti sultinį, suberti per naktį mirkytas perlines kruopas ir pjaustytą svogūną su morka. Berti druskos. Virti ~ 20 min arba tol kol kruopos ir morkos bus beveik išvirusios. Tada supilti pjaustytus pomidorus ir papriką. Virti kol morkos ir kruopos išverda iki galo ~10 min. Galiausiai pilti konservuotas pupeles ir paprikos miltelius. Užvirti. Palikti pastovėti dar 20 min. Patiekti su grietine ar be nieko.