2011 m. liepos 23 d., šeštadienis

Ratatouille sriuba

young tomatoes

Taip va pas mus auga pomidorai. Šie dar maži, nors fotografuoti atrodo visai nesenai, bet dvi savaitės daro savo. Išėjus į darbą vienas būna bepradedantis rausti, o grįžusi randi jau net kelias geltonuojančias poras pomidorų.

Prieš kelias dienas rūsyje kažko ieškodama radau nesenai pirktą kompiuterio klaviatūrą ir nustebau, kodėl mes naudojamės senąją, o ne šita. Nedidelė bėda, kad tik z raidė kažkaip keistai atšokus nuo pagrindo, bet tikrai, kiek kartų per dieną man reikia panaudoti tą z raidę? Nekalbu jei tu esi Zenonas iš Zapyškių. Tai va. Patenkinta sau prijungiau ją prie kompo, o kai reikėjo pradėti rašyti, tai ne tik kad neveikė z raidė, bet prie kompanijos prisijungė kartais nenorinčios veikti m ir s. Ir štai jau turime minią. Minią kurios dėka šį įrašą rašiau dvigubai ilgiau, o pomidorai vis tapdavo "poidorais".

Tomato, eggplant and zucchini soup

Ratatouille sriuba gimė verdant troškinį, nes reikėjo sunaudoti daržoves, kurias jau senai buvau pirkusi būtent ratatouillei daryti. O mano skrandis visai nenorėjo troškinio, todėl viskas buvo sutrinta, pagardinta grietinėle ir petražolėmis. Gavosi puiki sriuba.

Tomato, eggplant and zucchini soup

Ratatouille sriuba


3 česnako skiltelės


1 cukinija


1 baklažanas


2 paprikos


1 skardinė konservuotų pjaustytų pomidorų


aliejaus


3 lauro lapeliai


1 1/2 puodelio sultinio


1 a.š. čiobrelio ir rozmarino


druskos, pipirų



Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite smulkiai pjaustytą svogūną. Tuo metu sukapokite česnako skilteles ir apkepkite kartu su svogūnais. Kai svogūnai gražiai apkeps supilkite juos į puodą, kuriame virsite sriubą. Toje pačioje keptuvėje, kur kepė svogūnai įkaitinkite aliejų ir supilkite kubeliais pjaustytą cukiniją ir nuolat maišant apkepkite. Kai apkeps supilkite į puodą prie svogūnų. Taip pat apkepkite kubeliais smulkintą baklažaną ir papriką. Sukrėskite viską į puodą, po to supilkite sultinį, konservuotus pomidorus, prieskonines žoleles ir druską. Viską užvirkite ir virkite, kol daržovės suminkštės. Puodą nukelkite nuo ugnies, išimkite lauro lapelius ir sutrinkite trintuvu. Jei sriuba atrodys per tiršta įpilkite dar sultinio. Patiekite dar karšta su kapotomis petražolėmis ir grietinėle. Skanaus!


tomato, eggplant and zucchini soup

Receptas iš Simply recipes

2011 m. liepos 7 d., ketvirtadienis

Vyšnių ir šokolado džemas

Cherry & chocolate jam



Nemėgstu nieko neveikt, nes tada kyla mintys apie visokius realius ir nerealius gyvenimo tikslus, savigrauža už veltui bėgantį laiką ir išvis laiką, kurio metu nedarau, tai ką turėčiau daryti. Šiandien valgydama vyšnias ir begėdiškai mėtydama jų kauliukus ant žalios pievelės galvojau, kas turi tau įspirt į užpakalį, kad pagaliau pradėtum normaliai gyventi? Hm?

„Normaliai gyventi“ reiškia veikti veikti veikti, o ne svajoti svajoti svajoti.



Cherries.. oh looks like no cherries..

Cherry & chocolate jam


Vyšnių džemas su šokoladu - netyčia (vėl) toptelėjo man į galvą.


Apie jį mintys sukosi jau nuo pat savaitgalio pabaigos, taigi kodėl ne šiandien. Nukėliau įraudusias kojas nuo suolo krašto ir nuskuodžiau į virtuvę, palikusi knygą vieną toliau degintis prieš saulę. Po beveik valandos (vuolia!) šokoladu kvepiantis vyšnių džemas.


Lažinuosi, kad jei jį virsite džemas nepasirodys patrauklus, nors nuotraukose jis kur kas fotogeniškesnis. Neapsigaukite. Skonis nenuvils.



Cherry & chocolate jam


Vyšnių ir šokolado džemas



1 kg vyšnių


500 g cukraus


100 - 150 g juodojo šokolado ( 70 % kakavos)


šlakelis vyšnių likerio (nebūtina)



Vyšnias nuplauti po šaltu tekančiu vandeniu ir išimti jų kauliukus. Vyšnias sumalti mėsmale, sukrėsti į puodą ir užpilti cukrumi. Virti ant silpnos ugnies 30 min vis pamaišant ir nugraibant susidariusias putas. Kai džemas ims tirštėti maišyti dažniau, kad nepridegtų. Baigiant virti supilti vyšnių likerį ir sudėti šokolado gabaliukus. Maišyti kol šokoladas ištirps. Džemą nukelti nuo ugnies ir supilstyti į indelius. Skanaus!

2011 m. liepos 3 d., sekmadienis

Gaminant šokoladinį sūrio pyragą (beveik žingsnis po žingsnio)

1

2

3

4

5

6

7

8s

9

Šokoladinis sūrio pyragas

Šokoladiniam pagrindui
85 g sviesto
115 g juodojo šokolado
130 g cukraus
2 kiaušiniai
1 a.š. kakavos
70 g miltų
1 a.š. vanilės ekstrakto
1/8 a.š. druskos

Kreminio sūrio sluoksniui
200 g kreminio sūrio
1 trynys
75g cukraus
1 šaukštelis vanilinio cukraus

Į indą sudėti gabalėliais pjaustytą šokoladą ir sviestą. Indą dėti ant puodelio su verdančiu vandeniu ir maišyt kol sviestas ir šokoladas ištirps. Įmaišykite cukrų ir kiaušinius. Galiausiai įmaišykite miltus, druską ir kakavą. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite pyrago masę.
Kreminio sūrio sluoksniui sumaišykite visus ingridientus iki vientisos masės. Užtepkite ją ant šokolado pagrindo ir šakute ar pagaliuku padarykite nedideles bangeles.
Kepkite iki 180laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių.

Receptas iš David Lebovitz

2011 m. liepos 1 d., penktadienis

Braškių ir trešnių kokteilis

dark sweet cherries

Nežinau kodėl bet su kiekvienu metu laiku man keičiasi ne tik drabužiai ar odos spalva, bet ir mano nuotaika. Stipriai. Gal per didelis saulės kiekis ar daržovių/vaisių gausa man sukelia teigiamas emocijas, bet aš laiminga. Laiminga, kad jau pagaliau prasidėjo trešnės, kurias galiu skainiot nuo kaimynų medžio ( paklausius vyresnių patarimo jei medžio šakos musų pusei gali drąsiai skint uogas :)), laiminga nes planuoju kelionę, kuri yra nei egzotiška, nei prabangi, bet vis tiek kelionė, laiminga, nes mėnesiui pasibaigus jau busiu atšokusi pirmosiose vestuvėse, laiminga, nors ir pasigavau sloga vidurį vasaros, laiminga, kad galiu ištiest kojas prieš saulė ir gerti šaltus pieno kokteilius.



strawberry and cherry milkshake



Vienas gaivinantis kokteilis mažam žmogučiui



2 saujos trešnių


1 sauja braškių


4 ledo kubeliai*


pusė stiklinės pieno


1 a.š cukraus



Nuplauti trešnes ir braškes. Nusausinti. Iš trešnių išimti kauliukus, nuskabyti braškių kotelius. Į trintuvą pilti pieną, cukrų, ledo kubelius, trešnes su braškėmis ir viską gerai sutrinti. Pilti į stiklines ir mėgautis.


*Vietoje ledo kubelių galite naudoti vanilinius ledus.



strawberry and cherry milkshake