2011 m. spalio 31 d., pirmadienis

5 moliūgų dienos. Ketvirta diena. Moliūgų plovas

pumpkin rice



Šiandien sukau galvą, ką įsidėti į darbą pietums. Atidariau spintele – to nenoriu, šaldytuvas prikimštas mėsos, o ji tikrai ne man. Taip dar kelis kartus sukursavau maršrutu virtuvė – kambarys, virtuvė – kambarys, padūsavau prie šaldytuvo ir spintelių ir likau nieko nepešus.


O šitie ryžiai daryti prieš kelias dienas buvo labai skanūs pietūs, kuriuos greit pagaminau ir pasiėmiau į darbą. Alternatyva daugiaryžiui, kurio taip ir neišbandžiau, bet jau nusipirkau vyno ir tikrai virsiu, o po to, žinau, visiems pasakosiu, kaip skanu buvo.



pepitas



Moliūgų plovas



3 v. š. sviesto


1 kg moliūgo, supjaustyto nedideliais kubeliais


1 didelė svogūno galva, smulkiai sukapota


1 a. š. druskos


1 lauro lapelis


2 puodeliai basmati ryžių


3 puodeliai sultinio ar vandens

100 g sūrio

moliūgų sėklų (nebūtina)



Dideliame puode ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus, moliūgo kubelius, druską ir kepinkite ant vidutinės ugnies retkarčiais pamaišant apie 10 minučių, kol svogūnai bus minkšti.



Suberkite ryžius, įdėkite lauro lapelį ir maišant kepinkite apie 5 minutes.



Supilkite sultinį, viską gerai išmaišykite ir užvirkite. Puodą uždenkite, suažinkite ugnį ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių, kol ryžiai bus minkšti.
Suberkite tarkuotą sūrį, išmaišykite. Valgykite, kol karštas. Skanaus!



pumpkin rice


Receptas iš Sonatinos receptai

2011 m. spalio 30 d., sekmadienis

5 moliūgų dienos. Trečia diena. Keptų moliūgų ir morkų sriuba

pumpkin carrot soup


Atrodo visą gyvenimą gamini kažką pagal tą patį receptą galvodama, kad būtent jis yra pats geriausias, po to nenorom išbandai kažką naujo tikėdamasi patvirtinimo, kad n kartų gamintos sriubos skonis yra geresnis, už tos naujosios, o būna priešingai. Taip ir man buvo su šita sriuba, nes visada gamindavau pačią paprasčiausią su daug sūrio ant viršaus, o šį kart norėjau ko kito. Beje vieną dalyką keičiau – nedėjau česnako, nes man jis su moliūgu niekaip nesiderina ir pyliau kiek daugiau sultinio, kad būtų skystesnė.


Jurgos receptas iš °C rudens žurnalo. Ne už kalnų ir naujasis, laukiate?



ciabatta


Keptų moliūgų ir morkų sriuba



700 g moliūgo


5 nedidelės morkos


2 svogūnai


1 v. š. alyvuogių aliejaus


1 a. š. rūkytos paprikos


žiupsnis druskos


600 ml daržovių sultinio


sūrio „Džiugas“ (nebūtina)


grietinėlės


kepintų sėmenų (pabarstymui)



Moliūgą supjaustome 2 cm storio riekelėmis, morkas perpjauname išilgai, svogūną padaliname į keturias dalis. Viską sudedame į skardą. Apšlakstome alyvuogių aliejumi, apibarstome druska ir rūkyta paprika. Gerai permaišome. Kepame 200°C temperatūroje apie 40 min. Iškepusias daržoves susmulkiname smulkintuvu. Į puodą supilame sultinį ir susmulkintas daržoves, užviriname. Supilstome į lėkštes ir pabarstome sūriu.



pumpkin soup

2011 m. spalio 29 d., šeštadienis

5 moliūgų dienos. Antra diena. Labai sveika moliūgų duonelė pusryčiams

Super healthy pumpkin bread



Įmaišiusi į pyragą daržovę jau nieko nenustebinsi šiam virtualiam maisto pasaulį. Bet realiam gyvenime, kur daržovės yra tik troškinius, sriubytes ir košytes dedamos tu gali būti palaikytas absoliučiu bepročiu jei kas pamatytų tave tarkuojant burokėlį ir jei dar lepteli, kad iš jo kepsi pyragą. O po to neduok die tas asmuo pasakys kitam, tada abu pasibaisės ir pasakys kaimynui, o galiausiai visi apsimes pamiršę, kad kažką kepei ir net nepaprašys gabaliuko.


Aš šį kartą kepiau labai labai super sveikuolišką pusryčių duonelę su moliūgais, kuri gavosi minkšta, drėgna ir kvepia, kaip meduolis. Joje beveik nėra riebalų, tik keli šaukštai aliejaus, nėra ir kiaušinių, be to viena dalis miltų yra ne kvietiniai, o pilno grūdo, kurie yra daug sveikesni ir geriau virškinami. Skrandis tikrai nesupyks jei jos suvalgysite pusryčiams.



Super healthy pumpkin bread



Labai sveika moliūgų duonelė su graikiniais riešutais



2 v.š. linų semenų


6 v.š. šviežiai spaustų apelsinų sulčių


¼ puodelio cukraus


½ puodelio rudo cukraus


1 puodelis moliūgų tyrės


3 v.š. aliejaus


1 a.š. vanilės


1 puodelis pilno grūdo miltų


2/3 puodeliai miltų


1 ½ a.š. kepimo miltelių


1 a.š. cinamono


½ a.š. malto muskato


¼ a.š. maltų gvazdikėlių


1 puodelis graikiškų riešutų



Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

Inde sumaišykite moliūgų tyrę su cukrumis. Įmaišykite linų sėmenis, apelsinų sultis, vanilę ir aliejų. Kitame inde sumaišykite visus sausus produktus ir supilkite į skystą mišinį. Viska išsukite šaukštu ir supilkite š riebalais pateptą kekso formą. Kepkite orkaitėje apie 1 h. Prieš ištraukiant iš orkaitės patikrinkite mediniu pagaliuku ar duonelė tikrai iškepusi. Atšaldykite. Skanaus!



Receptas iš What would Cathy eat?

2011 m. spalio 28 d., penktadienis

5 moliūgų dienos. Pirma diena. Moliūgų granola su spanguolėmis ir moliūgų sėklomis

pumpkin granola


Kodėl būtent moliūgas? Aš vien dėl jo laukiu rudens.Ne krentantys lapai, ne grybai, ne bobų vasara, o moliūgas. Keista, ane?


Todėl penkios dienos bus skirtos būtent jam. Kas diena po skanų receptą penkias dienas iš eilės. Taigi ruoškite moliūgus helovynui, o po to gaminkite iš jų sriubas, pyragus, troškinius, košes, ir net granola! Taip, taip - granola.


Vien pagalvojus apie granola ir moliūgus, man jie atrodo absoliučiai nesuderinami. Bet atidėkim skepticizmą ir eikim kepti granolos, nes ji yra tikrai gera. Labai gera. Pirmiausia, tai daug sveikesnė už tas kurios yra kepamos su aliejui ar sviestu, nes čia nėra nei vieno nei kito, o granola vis tiek gaunasi traški. Būtinai valgykite tik tuomet, kai atšals, nes ką tik iškepta man ji pasirodė anaiptol ne gera ir jau galvojau, kad bus pasitvirtinusios mano prognozės, todėl palikau kepimo inde likimo valei, o grįžusi radau vieną skeptikę ir jos draugę labai skaniai ją valgančią.

Beje, moliūgo čia tikrai nesijaučia, todėl ir nebūtina apie jį garsiai kalbėti.



pumpkin granola



Moliūgų granola su spanguolėmis ir moliūgų sėklomis



5 puodeliai avižinių dribsnių (ne greito paruošimo)

1 1/2 a.š. cinamono


¼ a.š. muskato


žiupsnelis druskos

3/4 puodelio rudo cukraus


¼ puodelio tirštos obuolių košės (mano buvo naminė)


¼ puodelio medaus


½ puodelio moliūgų tyrės (gaminau šią)


1 a.š. vanilės


¾ puodelio džiovintų spanguolių


½ puodelio moliūgų sėklų



Viename inde sumaišykite avižinius dribsnius, prieskonius ir druską.

Kitame inde sumaišykite likusius produktus išskyrus spanguoles ir moliūgų sėklas.

Avižinius dribsnius supilkite į moliūgų mišinį ir gerai išmaišykite.

Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir kepkite granolą vis pamaišant, kol ši bus traški 20-30 min. Baigus kepti įmaišykite moliūgų sėklas ir džiovintas spanguoles. Palikite atvėsti ir mėgaukitės su pienu ar valgykite vieną. Skanaus!



pumpkin granola


Receptas iš Burning down the house

2011 m. spalio 18 d., antradienis

Marcipanų pyragas su šokolado gabaliukais

marzipan chocolate chip cake



„To live a creative life we must lose our fear of being wrong“ - Joseph Chilton Pearce


Žodžiai, kurie dabar yra ant mano desktop‘o.

Įkvepiantys, bet to maža.



marzipan chocolate chip cake



Marcipanų pyragas su šokolado gabaliukais



90 g natūralaus sviesto


3 kaimiškų kiaušinių


puodelio natūralaus jogurto


100 g marcipanų masės


šiek tiek mažiau nei 1/2 puodelio cukraus


100 g juodojo šokolado gabaliukų


žiupsnelio vanilės


migdolų esencijos kelių lašelių


1 3/4 puodelių miltų


1 šaukštelio kepimo miltelių


cukraus pudros



Ištirpinkite sviestą (arba galite naudoti kambaro temperatūros) ir sumaišykite su marcipanų mase. Išsukite drauge su cukrumi, įmuškite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, tada po truputį, drage su jogurtu, pilkite į tešlą. Kai viską gerai išmaišysite, sudėkite cinamoną, šokolado gabaliukus, vanilės ir migdolų esencijas. Išmaišytą tešlą supilkite į riebalais pateptą kepimo indą ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 45 minutes. Tada įsmeikite šakutę patikrinti ar iškepė, išimkite, apibarstyti cukraus pudra ir skanaukite vos vos šilto, nes tada jis pats skaniausias.


Receptas iš Tasty art

2011 m. spalio 11 d., antradienis

Kaip kakavą paversti gėrimu

Hot cacao drink

Sėkmingo kakavos gėrimo technologija yra paprasta kaip du kart du. Būtina pakaitinti kakavą su vandeniu, o ne užpilti šiam vos užvirus, nes tuomet gersite kakavos miltelius su vandeniu, o ne sodrų kakavos gėrimą. Antra, būtina naudoti labai tamsią kokybišką kakavą, jei naudosi tirpią saldintą kakavą tai ir gausi kažką kakavinio. Jei nori superinio gėrimo būtinai dar įmesk mėgstamų prieskonių, tinka nuo tokių tradicinių, kaip cinamono lazdelė iki čili pipiro, jei norisi aštriau. Deja nuvilsiu studentus, bet bulvių prieskoniai čia tikrai netiks.Tikrai! :))



hot cacao drink



Kakava



puodelis pieno


šlakelis vandens


2 šaukšteliai kakavos


1 cinamono lazdelė


4 ankštys kardamono


6 gvazdikėliai


truputis aitriosios paprikos ankšties



Vandenyje užverdame prieskonius ir kakava, viską kelias minutes paverdame, kad vanduo prisigertų aromatų. Tuomet supilame pieną ir beveik leidžiame užvirti. Cukraus dedame pagal kiekvieno poreikius. Užbarstome šokolado drožlėmis. Geriame kol neatšalo.



Radau pas "Kokoną"

2011 m. spalio 2 d., sekmadienis

Kepti briuselio kopūstai su česnaku ir sūriu

pan fried brussel sprouts


Šiandien vienas žmogutis vaikščiojo iš paskos ir nenustodamas kalbėjo, kad jau paskutinės šiltos dienos beliko, o naktį tik keturi laipsniai šilumos buvo. Taip, man nereikia net orų prognozės klausyt, nes aš turiu kas man apie tai praneša prieš man iškeliant kojas iš namų. Taigi nešvaistant paskutinių saulėtų dienų, šokau ant dviračio ir išrūkau pasivažinėti.


garlic


Jau bevažinėjant žinojau ką valgysiu grįžusi. Jau kuris laikas gulėję briuselio kopūstėliai, prašėsi būti suvalgytais, o aš jų niekad neragavusi, tai vis dvejojau, apvirti ar tik apkepti, su garstyčiom ar su česnaku, su sūriu ar be sūrio. Galiausiai pasirinkau patį paprasčiausią variantą, apkepti svieste su česnaku. Ir man patiko!


pan fried brussel sprouts



Kepti briuselio kopūstėliai su česnaku ir sūriu



250 g briuselio kopūstų


2 v.š. sviesto


1 skiltelė česnako


druskos


sūrio „Džiugas“


Kopūstėlius nuplauti ir nupjauti kietesnius kotuko galus. Perpjauti per pusę.


Keptuvėje įkaitinti sviestą ir jame pakepinti česnaką. Kai česnakas parus sudėti briuselio kopūstus perpjauta puse žemyn, pabarstyti druska ir kepti 5-8 min ant nedidelės ugnies uždengus dangčiu. Po to nuimti dangtį, padidinti ugnį ir pakepti, kol paruduos, pavartyti, kad apkeptų iš visų pusių. Baigus kepti pabarstyti sūriu. Skanaus!



Fuzz


Pūkutis :)