2011 m. lapkričio 30 d., trečiadienis

Tradiciniai meduoliai

1


Aną dieną, po audros, pas mane pusei dienos dingo internetas. Kaip aš pykau, nes jau buvo suplanuoti kepti meduoliai, o receptų lobynas juk būtent čia. Taigi kelias valandas prašmirinėjus prisiminiau, kad tokiais atvejais gali išgelbėti ne kas kitą, o tik senosios mamos kulinarinės knygos. Susiradau E.Račiūnienės knygą „Sau ir svečiams“, o ten vien apie meduolius atskiras skyrelis parašytas.


2


Pagal autorę „kietų meduolių tešla gaminama taip: medus, cukrus, margarinas kaitinami kartu, kol suskystėja ir masė pasidaro vienalytė. Į ataušusią masę įmušami kiaušiniai, supilamas pienas, grietinė – tai, kas nurodyta receptūroje. Tešla išplakama. Jei norima, kad meduoliai būtų tamsesni, įpilama padeginto cukraus. Paskiausiai į masė beriama miltų, sumaišytų su kėlimo milteliais. Tokią tešlą patariama 24 val. Palaikyti šaldytuve, tada kočioti ir kepti“.


3


Perskaičius visą meduolių kepimo enciklopedija verčiau kitą puslapį ir man tiesiai ant kelių iškrito iškarpa iš laikraščio su receptu. Laikraščio skiautėje vyro nuotrauka su pasakojimu, kaip jis pamėgo kepti ir puošti meduolius, o po to net pradėjo juos pardavinėti Kalėdų mugėse. „O, tai ženklas“ pagalvojau ir nuėjau minkyti meduolių.


4




Tradiciniai meduoliai



3 kiaušiniai


½ stiklinės cukraus


100 g sviesto


200 g medaus


600 g miltų


1 a.š. kepimo miltelių


1 a.š. cinamono


po pusę šaukštelio maltų prieskonių:


imbiero


muskato


gvazdikėlių


kardamono




Medus, cukrus ir sviestas šildomi puode ant ugnies, kol susidarys vientisa masė. Ją atvėsinus įmaišomi kiaušiniai ir miltai kartu su prieskoniais bei kepimo milteliais. Išminkyta tešla iškočiojama. Išpjaustomi norimos formos meduoliai kepa apie 15 min iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Meduolius atvėsinti.


Aš pati bandžiau kelis glaistyti citrinos sulčių ir cukraus pudros glaistu, bet nekaip pavyko, todėl kitos eglutės liko plikos.


Ps. Jei kas dar nežino apie Kalėdų senį slapuką būtinai pasiskaitykite apie jį pas Viktoriją.

2011 m. lapkričio 14 d., pirmadienis

Varškės pyragas su kondensuotu pienu

...

Turbūt tie kas mėgsta varškės pyragus yra bandę ar bent girdėję apie šį šokoladinį su kondensuotu pienu. Gaminau jį tada, kai reikėjo kažko neįmantraus ir neiššaukiančio pavadinimo su keistom daržovėm ar deriniais. Jis skanus, bet neužkabina, bent jau manęs.


...,,



Varškės pyragas su kondensuotu pienu



Tešlai:


200 g sviesto


200 g cukraus


2 a. š. vanilinio cukraus


1 kiaušinis


400 g miltų


1 a. š. kepimo miltelių


2 š. šokoladinės kakavos



Varškės įdarui:


400-500 g varškės


8 š. kondensuoto pieno


3 kiaušiniai (nedideli)


2 š. krakmolo


2 š. romo



Pirmiausia pasiruošti tešlą: sviestą išlydyti ir leisti kiek atvėsti. Tada į jį supilti cukrų, vanilinį cukrų, kiaušinį ir šiek tiek paplakti. Miltus, kepimo miltelius ir kakavą sumaišyti, berti į plakinį ir minkyti tešlą (jei viską išmaišius, vis dar limpa prie rankų, šiek tiek pridėti miltų). Padalinti į maždaug dvi lygias dalis, įvynioti į maišelius ar maistinę plėvelę ir valandai įkišti į šaldiklį.

Varškės masei varškę sumaišyti su kondensuotu pienu, kiaušiniais, krakmolu, romu ir mikseriu ar blenderiu gerai pertrinti iki vientisos masės.

Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Burokine tarka tarkuoti pirmąjį tešlos gabaliuką ir gražiai paskirstyti ant dugno. Pilti varškės masę ir ant viršaus paskirstyti antrąjį sutarkuotą tešlos gabalą. Kišti iki 180° C temperatūros orkaitę ir kepti apie 45-50 min. Ištraukti iš orkaitės ir leisti visiškai ataušti. Skanaus!



,,,


Receptas iš Nekenčiu virtuvės

2011 m. lapkričio 1 d., antradienis

5 moliūgų dienos. Penkta diena. Karštos moliūgų salotos su rukola

The sweet one

Roasted Pumpkin Arugula Salad



„Išprotėjai visai tu!“ – labai dažnai girdėjau šitą frazę šią savaitę, kai pasakau, kad turiu antrą darbą.

Taip, taip išprotėjau. Protas susikrovė visus daikčiukus ir išsikėlė praradęs viltį rasti kažką logiško manyje. Bet man patinka. Vaikštau dabar su tokiu brandžiu (kaip mano kolegė pavadino) grafiku rankose ir bandau suderint, kas sunkiai susiderina.

Salotas dariau šiandien ir likau smarkiai patenkinta rezultatu. Manau greitu metu vėl kartosiu. Gal net rytoj.


Roasted Pumpkin Arugula Salad



Karštos moliūgų salotos su rukola



1 kg moliūgų


100 g rukolos


plonai pjaustyto sūrio „Džiugas“
moliūgų sėklų


pusės citrinos


alyvuogių aliejaus


druskos


žiupsnelis raudonųjų pipirų dribsnių



Moliūgą supjaustykite riekelėmis ir apipilkite aliejumi, pabarstykite pipirų dribsniais ir druska. Formą ištieskite kepimo popieriumi, sudėkite moliūgą ir šaukite į orkaitę įkaitintą iki 180 laipsnių. Kai viena pusė suminkštės apverskite ir leiskite kitai pusei iškepti. Kepiau po 10 minučių, bet kepimo laikas labai priklauso, nuo to kokio storio riekelėmis pjaustėte moliūgą. Kai moliūgas iškepė išjunkite orkaitę ir palikite dar dešimčiai minučių atvėsti. Tuo metu pasiruoškite salotas. Sumaišykite sūrį su salotomis. Moliūgo riekeles dėkite į lėkštę ant jų salotas, pabarstykite moliūgų sėklomis ir užpilkite trupučiu aliejaus ir citrinos sultimis (1-2 v.š. porcijai). Skanaus!


Receptas iš Eliza Doestica