2012 m. sausio 27 d., penktadienis

Ekskursija po "Stumbro" muziejų ir trys kokteiliai su "Poema"

1



Sausio 24 dienos slidų vakarą pirmą kartą blogeriai rinkosi į Kauną, o tiksliau – „Stumbro“ muziejų. Kvietime buvo rašoma apie išskirtinę ekskursiją po „Stumbro“ gamyklą, pasakojimą, kaip gamykla keitėsi nuo XIX a., o pabaigoje žadėjo vaišinti barmeno specialiai mums sukurtais kokteiliais su „Poema“ likeriu.


Visiems susirinkus, buvome aprengti baltais chalatais, kurie daugumai priminė medikų aprangas ir žygiavome į „Stumbro“ gamyklą. Vos įėjus į gamyklą mus pasitiko saldus kvapas ir absoliuti tyla, kurios nesitikėjome, nes visi gamyklą įsivaizdavome, kaip triukšmingai veikiančią mašiną. Mūsų gidė aprodė ir papasakojo, kaip yra gaminama degtinė, per kokius vamzdelius ir cisternas ji turi prabėgti, kad būtų sukuriamas aukščiausios kokybės produktas. Paskutinė stotelė buvo vieta, kur yra gaminamos „Žalios devynerios“. Pirmiausia yra sukuriamas antpilas, kuris susideda iš galybės prieskonių - įvairiausių pipirų ir žolelių, po to viskas brandinama ir puoselėjama, kol yra gaunamas gėrimas.


Gamykloje yra tokia tradicija - žmonės, kurie pirmą kartą lankosi „Stumbre“ turi būtinai paragauti „Žalių devynerių“ antpilo. Anpilas gausiai pipirinis, vieno gurkšnelio užteko, kad kitas dešimt minučių galvočiau apie stiklinę vandens, o pavyzdžiui Beatai visi patiko. Iš kitų veidų irgi galima buvo matyti, kad pakartoti daugiau nedrįstų. Beja, pasirodo „Žaliose devyneriose“ nėra nė gramo cukraus.




01



Po stumbro gamyklos grįžome atgal į muziejų, kur buvo pasakojama visa istorija, kaip keitėsi „Stumbras“ keičiantis amžiams, kokie gėrimai buvo populiarus prieš daugelį metų, kokiais įrankiais ir mašinomis jie anksčiau buvo gaminti ir dar daug kitų pasakojimų, kuriuos patys galite išgirsti apsilankę „Stumbro“ muziejuje.



2

9



Po ekskursijos musų jau laukė barmenas Robertas, kuris džiaugėsi turintis tokią moterišką auditoriją ir vieną, kaip jis pavadino, apsauginį. Jis maišė, plakė, o mes jį nuolat fotografavom ir klausinėjom. Šalia manęs sėdėjusi Indrė iš naujo atrado save, kaip kokteilių specialistę ir pasidalino prisiminimais iš vaikystės. Taip juokavom ir smagiai gėrėm kokteilius. O kokteiliai buvo labai skanūs. Man labiausia patiko pirmasis, nors makadamijų skonis ir kvapas paskutiniame buvo, banaliai išsireiškus, svaiginantis.



5



Kokteilis „Poemos suviliota“



15 ml 36% grietinėlės


45 ml „Poema“ grietinėlės likerio su kava


30 ml aviečių likerio „Santa Lucia“

5 šliūkštelėjimai Biterio „Angostura Aromatic Bitter“

Purškiamos plaktos grietinėlės



Į kokteilių plaktuvą įdėkite ledo ir supilkite visus ingredientus. Gerai išplakite ir iškoškite be ledo į atšaldytą taurę. Kokteilį papuoškite plakta grietinėle ir keliomis avietėmis.



6



Kokteilis „Šokis su Poema“



40 ml „Poema“ grietinėlės likerio su kava


60 ml pieno


40 ml likerio „BOLS Cacao White“


15 ml cinamoninio likerio „BOLS Gold Strike“


50 gr vanilinių ledų (plombyras)


Purškiamos šokoladinės grietinėlės


Į maišytuvą (blenderį) įdėkite ledukus ir supilkite visus ingredientus. Plakite tol, kol ledukai ir kiti ingredientai taps vientisa mase. Kokteilį supilkite į šokolado padažu apšlaksytais vidiniais kraštais taurę. Galiausiai kokteilį papuoškite šokoladine plakta grietinėle.



8



Kokteilis „Poema Kuboje“



20 ml atšaldytos espresso kavos

30 ml „Poema“ grietinėlės likerio su kava

20 ml Romo „Angostura 7 years old“

15 ml sirupo „Monin Macadamia Nut“

40 ml kokosų pieno kremo



Į kokteilių plaktuvą supilkite visus ingredientus be ledo. Viską gerai išplakite ir gautą kokteilį supilkite į stiklinę, pripildytą grūsto ledo. Kokteilį papuoškite žvaigždiniu anyžiumi, bei vanilės šiaudeliu.



Kokteilių autorius Robertas Janovskis

2012 m. sausio 23 d., pirmadienis

Varškės keksas su kriaušėmis

1



Nežinau nei kas, nei kodėl, nei dėl ko, bet man visai nesigamina ir nesifotkina niekas padoriai šiuo metu. Pykstu ant savęs dėl to. Depresija žiemą. Rekia kažkokio spyrio į sėdymąją, kad pradėčiau judėt į priekį. Šeip ar taip bent keksas gavosi super. Depresijos proga suvalgiau jo daugiau nei trečdalį, o užkandžiui buvo visai nefotogeniški sūrus sausainiai, kuriuos gaminau prisimindama praėjusį savaitgalį.



2



Varškės keksas su kriaušėmis



115 g sviesto


200 g cukraus


200 g 9% riebumo varškės


1 a. š. vanilinio cukraus


3 kiaušiniai


225 g miltų


0,5 a. š. kepimo miltelių


2 didesnės kriaušės


cukraus pudros apibarstymui



Sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės. Įmaišome varškę ir išplakame su blenderiu. Jei liks varškės gabaliukų, nieko tokio. Suberiame vanilę ir išmaišome. Po vieną įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Atskirame dubenyje persijojame miltus su kepimo milteliais. Suberiame į tešlą ir išmaišome. Nulupame vieną kriaušę, supjaustome kubeliais ir įmaišome į tešlą. Kitą kriaušę supjaustome skiltelėmis.Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi arba ištepame riebalais ir pabarstome miltais. Supilame tešlą ir susmaigstome kekso paviršių kriaušės skiltelėmis. Kepame 170 laipsnių temperatūroje 50-60 min. Priklausomai nuo Jūsų orkaitės. Patikriname su mediniu pagaliuku.


3


Receptas copy/paste iš Savaitgalio rendez-vous

2012 m. sausio 15 d., sekmadienis

Meksikietiškas vištienos troškinys

Mexican chicken stew



Šiuo metu esu „užsikabinus“ ant kitokio maisto, nei anksčiau, kad valgydavau ir gamindavau. Viskas prasidėjo nuo kario, kurį išbandžiau, nes iš Indijos parvežti prieskoniai jau ilgą laiką prašėsi būti panaudojami vos atvėrus spintelės dureles. Vėliau buvo meksikietiškas vištienos troškinys, o labiausiai sužavėjo japoniški virtiniai valgyti restorane. Jau peržiūrėjau ir „užsitaginau“ kelis receptus, būtinai gaminsiu namuose.


O dabar meksikietiška vištiena, kurią gaminau namuose. Gaminant teko pakeisti rūkytų jelapeno pipirų pastą (chipotle paste) į čili pastą (sambal oelek), nes neradau tokios niekur pirkti, bet skoniui tai visai nepakenkė. Ir pats receptas dar gali būti tobulinamas. Jei norite kartu su svogūnu galite pakepinti daržovių, naudoti papildomų prieskonių ar net labai kardinaliai – vietoje vištienos naudoti jautiena, bet tada jau bus kitas receptas su kita istorija.



Chicken



Meksikietiškas vištienos troškinys



1 v.š. aliejaus,


1 vidutinis smulkiai pjaustytas svogūnas,


3 sukapotos česnako skiltelės,


½ a.š. rudo cukraus


1 a.š. chipotle pastos


400 g konservuotų pomidorų


1 vištienos filė


1 nedidelis raudonasis svogūnas pjaustytas riekelėmis



Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūną ir kepinkite ant mažos ugnies, kol šis truputį paruduos ir suminkštės (~5 min). Paskutinę minutę sudėkite česnakus ir pakepinkite kartu su svogūnais. Įmaišykite cukrų, pastą ir konservuotus pomidorus. Sudėkite į puodą vištienos filė padalinta į keturias lygias dalis, užpilkite padažu ir troškinkite apie 20 min arba kol vištiena išvirs. Išvirusią vištieną išimkite, šakučių pagalba sudraskykite ir sudėkite atgal į padažą. Papuoškite raudonuoju svogūnu. Patiekite su virtais ryžiais. Skanaus!



Receptas iš BBC Good Food