2012 m. gegužė 30 d., trečiadienis

Alaus ir maisto skanus žaidimas. Degustacija su Donatu Dabrovolsku

Degustacija

Vyno dienos

Gavusi kvietimą į kasmetines Vyno dienas, nė nedvejojau, pranešiau draugei ir po egzamino dviese išskubėjom į Vilnių.
Pakvietime buvo rašoma, kad vyks alaus ir sūrių degustacija su somelje Donatu Dabrovolsku. Nuėjusios tikėjomės pamatyti vyriškosios lyties atstovų daugumą, bet nustebome, kad jų buvo vos keli, vienas iš jų sėdėjo šalia manęs ir vis klausinėjo, kaip man patiko vienas ar kitas derinys.
Taigi, degustacijoje paragavome šešių skirtingų rūšių alaus iš „Švyturio“ kolekcijos, su kuriais derinome dvylika vis kitokių sūrių, tarp jų vieną net saldų.
Donatas Dabrovolskas pabrėžė, kad derinant sūrius ir alų svarbiausia, kad nei vienas iš poros derinio neužgožtų kito, o vienas kitą papildytų ar subalansuotų. Tuo principu buvo patariama derinti:
Švyturio Ekstra Draught su: Mimolette , Mocarelos sūriu ir aštriais prieskoniais, Feta;
Švyturio Baltą alų su: Mozzarella, Brie, Ožkos pieno sūriu;
Švyturio Baltijos su: sūriu „Žalgiris“, saldaus pieno sūriu, rūkytu sūriu ir Grgonzola (šitas derinys man labiausiai patiko)
Grimberger Blonde su: Feta, Mocarela su aštriais prieskoniais, Brie;
Grimberger Dubble su : Memel Blue, Manchego (labai labai!), Gorgonzola;
Grimberger Blanche su : Ožkos pieno sūriu, Mozarella, Brie ir Gorgonzola.

Degustacija

Degustacija
Keletas minčių kurias pavyko užsižymėti:
Stipriam sūriui – stiprus alus;
Salyklas alui priduoda saldumo;
Pats stipriausias alus yra 55 laipsnių, jo galite paragauti Amerikoje;
Aštrų maistą patariama valgyti užsigeriant lageriu;
Alus derinimas ne tik su sūriais, kepta duona, bet ir šokoladu;
Alų su sūriais derinkite tuo pačiu principu, kaip vyną su sūriu;
Gerdami tamsų alų derinkite saldų sūrį;
Ar žinojote, kad yra ir rūkyto alaus?

2012 m. gegužė 21 d., pirmadienis

Trijų skonių sūrio pyragas

Zebra cheesecake
„You are what you eat. Who wants to be a carrot?“ - aną dieną labai prajuokino šita citata.
Beje, kažkur skaičiau, kad neva maisto išdėliojimas šaldytuve gali turėti teigiamą poveikį svorio reguliavimui. Taigi atidariau šaldytuvą, o ten du jogurto indeliai, salota, kuri užima didžiają dalį šaldytuvo lentynos, sūrio trys gabaliukai ( kita lentyna vien mėsinė, tai į ją net dėmėsio nekreipiam šiaip ar taip), žodžiu nieko nuodėmingo. Padariau išvada, kad ta taisyklė man negalioja.
Dar prieš keletą dienų maišant kreminį sūrį su šokoladu sau sakiau, kad viskas po šito sūrio pyrago bus griežtas ne saldumynams, nes oj kaip reik pasitemt, nes vasara artėja (ar jau atėjo?). Bet yra kaip yra. Pyragas gi būtinas, kad galėtum uždegt žvakutes, ar ne?
Zebra cheesecake

Zebra cheesecake

„Cheesecak‘as“ gimė prisižiūrėjus šitas nuotraukas. Susiviliojau, modifikavau, iškepiau. Gavosi pats skaniausias iki šiol ragautas sūrio pyragas. Toks švelnus ir kreminis. Gal įtakos turėjo tai kad buvo „virtas“ vandenyje. Nežinau, bet skonis tikrai puikus.

Zebra cheesecake

Šokoladinis – karamelinis – vanilinis sūrpyragis

Pagrindui:
200 g sausainių (aš naudojau šokoladinius)
100 g sviesto, ištirpinto

Kreminio sūriui:
1 kg kreminio sūrio
4 kiaušiniai
1 1/5 puodelio cukraus
1 puodelis kokoso pieno (galite naudoti riebią grietinėlę)
1 vanilės lazdelė
100 g juodojo šokolado
1/3 indelio karamelinio kondensuoto pieno „Rududu“
½ a.š. druskos

Glaistui:
1/3 indelio karamelinio kondensuoto pieno „Rududu“
50 ml pieno

Kepimo indo isšorę apvyniokite folija dviem sluoksniais. Patį kepimo indą patepkite sviestu.
Pyrago pagrindui gerai sumalkite sausainius į trupinius. Supilkite tirpintą sviestą ir gerai išmaišykite. Trupiniais lygiai padenkite kepimo dugną, spaudžiant ranka ar mediniu šaukštu. Formą atidėkite į šalį.
Visi įdarui skirti ingridientai turi būti kambario temperatūros, kitaip bus sunku išmaišyti viską iki vientisos mąsės.
Ištirpinkite juodąjį šokoladą garų vonelėje. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
Kreminį sūrį išplakite plaktuvu, kad šis taptų purus. Supilkite cukrų ir vidutiniu greičiu maišykite, kol jis ištirps. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant. Supilkite kokosų pieną, druską. Vanilės lazdelę peilio pagalba perpjaukite išilgai perpus ir išimkite sėklytes. Sudėkite į sūrio masė ir išmaišykite.
Kremą padalinkite į tris dalis. Į vieną supilkite šokoladą ir gerai išmaišykite. Į kitą sudėkite rududu ir gerai išmaišykite. Trečią palikite rambybėje.
Ant pyrago pagrindo į patį centą pilkite keturis šaukštus šokoladinio kremo, po to ant viršaus į patį centrą keturis šaukštus karamelinio kremo, o po to keturis šaukštus vanilinio kremo. Taip sluoksniuokite kol pasibaigs sūrio masė.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo indą su paruoštu pyragu dėkite į didesnę skardą aukštomis sienelėmis. Į skardą pilkite verdančio vandens, kad jis apsemtų pusę prago formos. Pyragą kepkite apie 1,5 h. Pyrago sienelės bus iškepusios, o vidurys dar skystas, kai atsargiai pakrutinsite, bet jis sustings, kai atšaldysite. Iškepus pyragą palikite orkaitėje bent valandai, kad vėsdamas iškeptų iki galo. Po valandos ištraukite iš orkaitės, apipjaukite pakraštėlius ir leiskite pilnai atšalti.
Galaistui pakaitikite rududu ir pieną, kol glaistas bus vientisas, be gumuliukų. Apipilkite sūrpyragį ir dėkite į šaldytuvą pernakt, skoniui subręsti.

Skanaus!

2012 m. gegužė 6 d., sekmadienis

Tiramisu keksiukai

Tiramisu cupcakes

Šiandien iš pačio ryto įpuoliau į kambarį, kuriame pusryčiavo mama, nešina šiuo mažu keksiuku. Tikriausia ji labiau būtų nustebusi, jei būčiau vietoje keksiuko atnešusi gėlių puokštę.
Mama sakė, kad jie tobuli :)

Tiramisu cupcakes

Tiramisu keksiukai

Keksiukams:
1½ puodelio (210 g) miltų
1 a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. druskos
3 kiaušiniai
125 g minkšto kambario temperatūros sviesto
2/3 puodelio (130 g) cukraus
1 a. š. vanilės

Kavos sirupui:
1/3 puodelio stiprios kavos
4 v. š. cukraus

Maskarponės kremui:
250 g maskarponės
1 puodelio (250 g) riebios grietinėlės
1/2 puodelio (100 g) cukraus pudros
1 v. š. stiprios kavos
kakavos miltelių pyragaičiams pabarstyti


Miltus persijoti su kepimo milteliais ir druska. Visus tešlos ingredientus nedideliu greičiu sumaišyti mikseriu, padidinti greitį ir plakti 3 – 5 minutes, kol masė bus šviesi ir tiršta.
12 keksiukų formelių patepti riebalais ar iškloti popierinėmis keksiukų formelėmis. Tešlą sukrėsti į formeles pripildant 3/4 formelės ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol paviršius ims rusti.
Iškepusius keksiukus ataušinti ir kelis kartus subadyti šakute, kad geriau susigertų kavos sirupas.
Kavos sirupui karštą kavą išmaišyti su cukrumi, kol cukrus ištirps, ataušinti ir įmaišyti likerį. Sirupą teptuku tepti ant keksiukų, kol šie gerai sudrėks.
Grietinėlę išplakti iki standumo. Maskarponę išmaišyti su cukraus pudra, kol ši ištirps. Grietinėlę įmaišyti į maskarponę. Kremą konditeriniu maišeliu išspausti ant keksiukų ir pabarstyti kakavos milteliais.
Laikyti šaltai. Skanaus!

Tiramisu cupcakes

Receptas iš Sonatinos

2012 m. gegužė 1 d., antradienis

Hummus su saulėje džiovintais pomidorais

Sun-Dried Tomato Hummus

Kai daugelis mėgaujasi šiltu oru parkuose su draugais, vaikais ar mylimiausiais augintiniais, mano „laisvalaikis“ susideda iš nuolatinio klapsėjimo klavietūros mygtukais ir mokslo darbų rašymais. Net dabar berašant iš įpratimo nustačiau line spacing 1,5, šoninis lygiavimas ir šriftas Times New Roman. Vienintelis dalykas, kuris dar gelbėja nuo visiško smegenų išsausėjimo, tai lėti pasivažinėjimai su dviračiu ir gulėjimas prieš saulė susikėlus kojas ant stalo.
Ir nepamirškim greitai pagaminamo maisto, kuris nebūtų riebus, bet skanus ir maistingas. Humusas labai čia į temą. Ne esmė tikriausia, kad aš nesu ragavus to tikrojo tradicinio humuso, gal būt pas mane viskas tiesiog taip ir turi būti - iš kitos pusės. Nedaug truko, kad dar pesto padažo būčiau įmaišius šaukštelį, nes prisiskaičiau, kad su juo dar gardžiau.

Sun-Dried Tomato Hummus

Hummus su saulėje džiovintais pomidorais

3 puodelių virtų avinžirnių,
3 šaukštų sezamų sėklų pastos Tahini,
¼ puodelio alyvuogių aliejaus,
½ citrinos sulčių,
2 – 3 skiltelių česnako,
1 šaukšto malto kmyninio kumino,
1 šaukštelio druskos,
6 – 7 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje,
šlakelio virinto vandens arba avinžirnių nuoviro.

Suberkite visus komponentus į virtuvinį smulkintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės.
Užtepo tirštumą reguliuokite avinžirnių nuoviru arba vandeniu.

Sun-Dried Tomato Hummus
Receptas iš Debesijos