2013 m. rugpjūčio 23 d., penktadienis

Marinuotos alyvuogės


Pas mus namuos šios alyvuogės jau tapo hitu hitas. Na ne vien pas mus, bet ir mano mamos darbovietėje, nes daugelis skanumynų nuteka būtent ten. Man net žadėjo duoti nemokamą stogą virš galvos, kad tik pyragus kepčiau :))
Šios alyvuogės man tobulos. Išbandžiau keletą receptų, vienos man buvo per saldžios, kitoms trūko kažkokio cinkelio, o šių skonis puikiai subalansuotas. Pradinis receptas buvo kiek kitoks, bet aš jį pakeičiau pagal save. Įbėriau iš Maroko gautos harrisos, o citriną pakeičiau laimu.


Marinuotos alyvuogės

410 gr. stiklainiukas juodųjų arba žaliųjų alyvuogių (alyvuogių grynoji masė - 240 gr.)
1 riekelė laimo citrinos
2 skiltelės česnako

Marinatui:
12  v.š. alyvuogių aliejaus
1 a.š. dziovinto raudonėlio
1 a.š. dziovinto  rozmarino
0,5 a.š. harrisos
3 v.š. sojos padažo
2 v.š. balzamiko acto
3 v.š medaus
1 v.š. laimo sulčių

Alyvuoges suberkite į kiaurasamtį ir perplaukite vandeniu. Česnaką sukapokite, laimo riekelę (su žievele) smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su alyvuogėm. Viską sudėkite atgal į stiklainiuką.
Marinato ingridientus supilkite į puodą ir pakaitinkite, kol medus išsilydys. Atvėsinkite ir užpilkite ant stiklainiuke esančių alyvuogių. Užsukite stiklainį ir apverskite, atsargiai pakratykite, kad marinatas tolygiai visur subėgtų. Parą palaikykite kambario temperatūroje, vėliau bent 2-3 dienas leidžiame pastovėt šaldytuve.



2013 m. rugpjūčio 7 d., trečiadienis

Šokoladiniai alaus putėsiai

Nežinau kaip jums, bet aš kartais darau vieną ar kitą patiekalą vien tik dėl to, kad man patinka jo gaminimo būdas. Pavyzdžiui, dabar labai dažnai verdu obuolių košę. Iš pačio ryto susirenku obuolius, kurie per naktį būna prikritę po obelimi arba pasiimu krepšelį jų, jei kartais jie būna surinkti mano senelių. Nusinešu juos į virtuvę, išsiverdu kavos arba pasidarau šaltos arbatos, įsijungiu Australijos Masterchef, ir pradedu lupti obuolius, kol puodas būna pilnut pilnutėlis. Dažniausia per tą laiką ir vieną seriją kulinarinės laidos spėju peržiūrėt, bet dabar, kai neturiu, kur skubėt ir vienintelis mano darbas yra tinginiavimas ir važinėjimas su dviračiu galiu sau leisti tai. Tai va, po to ilgai maišau tą puodą su kalnu obuolių, galvodama apie savo gyvenimą ir kartais padarydama vieną kitą pritūpimą, kad kojos neaptingtų. Ir tai man yra geriausias relaksas.  


Chocolate Dark Beer Mousse


Šokoladiniai alaus putėsiai

3/4 puodelio atšaldytos riebios grietinėlės
4 didelių kiaušinių tryniai
1/4 puodelio tamsaus alaus
3 šaukštai cukraus
1/8 šaukštelio jūros druskos
200 g juodojo šokolado (60-72% kakavos), smulkiai sukapoto
2 dideli kiaušinių baltymai

Išplakite grietinėlę dubenyje iki standžių putų pavidalo. Atšaldykite.

Sumaišykite kiaušinių trynius, druską, alų ir 2 šaukštus cukraus kitame inde. Indą dėkite ant puodo, kuriame ant vidutinės ugnies verda vanduo. Virkite nuolat maišant, kol mišinys padidės dvigubai ir pabals. Po to nukelkite indą nuo puodo ir sudėkite smulkiai kapotą šokoladą. Maišykite, kol ištirpsta ir masė tampa vientisa. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros, kartais galite pamaišyti.

Elektriniu mikseriu suplakite kiaušinio baltymą kitame dubenyje vidutiniu greičiu, kol suputos. Palaipsniui įberkite 1 valgomąjį šaukštą cukraus. Padidinkite greitį iki didelio ir plakite iki standžių putų.

Sudėkite kiaušinių baltymus į šokoladą per du kartus atsargiai išmaišant. Po to įmaišykite grietinėlę. Putėsius dėkite į indelius ir atvėsinkite bent 2 h. Patiekite su šokolado drožlėmis.