2014 m. sausio 31 d., penktadienis

Apelsininiai karameliniai keksiukai su makarponės glaistu


Kaip ir minėjau, keksiukai bloge ir virtuvėje bus dažnas svečias. Manau, kad radau "baltų" (kaip mano tėtis sako) keksiukų receptą, šį kartą dar vieni, labai skanūs keksiukai su apelsinais ir karamele. Keksiukų įdarui karamelę vertėtų pakaitinti kiek ilgiau, kad ši taptų kiek kartesnė nei įprasta, taip saldumas nebebus toks ryškus. Taip pat jokiu būdu nepamirškite žiupsnelio druskos, ji subalansuos karamelės skonį. O jei liko karamelės - ją galite naudoti kaip padažą ledams, blyneliams ar tiesiog kabinti saukšteliu tiesiai iš indelio.


Apelsininiai karameliniai keksiukai su makarponės glaistu

Keksiukams:
100 g sviesto
175 g cukraus
2 kiaušiniai
1 šaukštelis vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
250 g miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
150 ml kefyro
1 apelsino žievelės  
                      
Karamelei:
1 stiklinės cukraus
1/4 stiklinės vandens
1/2 šaukštelio druskos
3/4 stiklinės riebios grietinėlės
1 valgomojo šaukšto sviesto

Maskarponės kremui:
250 g maskarponės sūrio
1 puodelio (250 g) riebios grietinėlės
1/2 puodelio (100 g) cukraus pudros

Plaktuvu išplakite sviestą su cukrumi, kol pasidaro vientisa masė. Įmuškite kiaušinius, pilkite vanilinį cukrų ir druską, išplakite. Suberkite apelsinų žieveles ir išmaišykite.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Palaipsniui įmaišykite į sviesto masę, po to supilkite kefyrą. 

Tešlą išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 175 laipsnių apie 25 min. Iškepusius atvėsinkite iki kambario temperatūros.

Karamelei puode ant nedidelės ugnies ištirpinkite cukrų su vandeniu. Kol sirupas neužvirė, jį galima pamaišyti, kol cukrus visiškai ištirps. Po to, kai jis užvirs, maišyti negalima, reikia tik šepetėlio pagalba drėkinti šaltu vandeniu indo sieneles, kad nesusidarytų cukraus kristalų. Virti, kol taps sodrios karamelinės spalvos. Po to nukelkite puodą nuo ugnies ir atsargiai supilkite grietinėlę, berkite druską ir sviestą į sirupą nuolat maišant. Jei susidaro gumulėlių, karamelę pakaitinkite, kol jie ištirps.

Kremui grietinėlę išplakti iki standumo. Maskarponės sūrį išmaišyti su cukraus pudra, kol ši ištirps. Įmaišyti grietinėlę. 


Keksiukuose padarykite nedideles duobutes ir pripildykite karamelės. Kremą konditeriniu maišeliu išspauskite ant keksiukų.



Receptas pagamintas Švyturio tradicinei kolekcijai

2014 m. sausio 29 d., trečiadienis

Ispaniškas bulvių omletas


Pirmą kartą šio omleto paragavau jo gimtinėje - Ispanijoje, šį patiekalą mums gamino mielos, vietinės senutės. Dažniausia jos gamindavo tradicinius patiekalus, kuriuos paragavus dar labiau pamilau Ispanijos virtuvę. 

Grįžusi namo jį gaminau ne kartą su įvairiais pakeitimais. Patiekalą pagardina įmaišyta rūkyta lašiša, kepti pievagrybiai arba sūris. Šis omletas dažniausiai patiekimas su šviežiomis daržovėmis. 

Šį kartą gaminau tradicinį variantą, kurį valgydavome saulės pilnoje šalyje. Patiekalą galima supjaustyti mažais vieno kąsnio gabaliukais ir patiekti kaip užkandį.


Ispaniškas bulvių omletas

4 vidutinės bulvės
4 kiaušiniai
1 svogūnas
3 valg.š. aliejaus
paprikos milteliiai
druska
pipirai

Nuskustas bulves supjaustykite kvadratėliais, o nuluptą svogūną - smulkiais griežinėliais. Sudėkite bulves į keptuvę ir užpilkite alyvuogių aliejumi, kepkite ant mažos ugnies, truputį pakepinus sudėkite pjaustytą svogūną ir suberkite druską. 

Kepkite, kol bulvės ir svogūnai bus minkšti. Po to bulves sumaišykite su plaktais kiaušiniais ir prieskoniais, supilkite viską į keptuvę, palyginkite paviršių ir kepkite kelias minutes. Atsargiai apverskite ir kepkite dar kelias minutes, kol omletas gražiai parus. 

Pabarstykite šviežiomis petražolėmis ir mėgaukitės.

2014 m. sausio 13 d., pirmadienis

Šokoladiniai keksiukai su Itališku šokoladiniu kavos kremu


Kai prieš turbūt savaitę draugė truputi piktai žiūrėdama į mane paklausė, kodėl neberašau į savo blogą, nežinojau, ką atsakyt. Turbūt negalvojau, kad kasnors pasigęsta manęs, o ir pastaruoju metu gyvenimas buvo pilnas visko ir be virtuvės.

Kadangi po beveik pusmečio turėsiu pagaminti milijoną keksiukių jų receptų bloge greitai atsiras ne vienas ir ne du, nes norisi išbandyti, kuo daugiau ir surast tuos tobulus. Todėl jei, kas turi, kokį superinį receptą labai jų lauksiu.


Šokoladiniai keksiukai su Itališku šokoladiniu kavos kremu

Keksiukų receptas čia

Kremui: 
1/3 puodelio cukraus
2 kiaušinių baltymai
100 g sviesto
150 g kartaus šokolado, ištirpinto ir atvėsinto
1/2 šaukštelio tirpios kavos
 Sumaišykite cukrų ir kiaušinio baltymus nedideliame indelyje ir kaitinkite vandens vonelėje, nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. O jei turite termometrą iki tol kol jo padala pasieks 70 laipsnių. Po to elektriniu mikseriu maišykite, kol baltymai suputos ir taps tiršti. Po gabaliuką dėkite kambario tempertūros sviestą, nuolat maišant mikseriu, kol sviesto nebeliks. Ištirpinkite šokoladą, suberkite į jį tirpią kavą ir išmaišykite. Šokoladą supiklite į baltą kremą ir gerai išplakite. Jei masė per skysta, trumpam įdėkite į šaldytuvą ir vėl išplakite. Puoškite keksiukus.