2011 m. sausio 6 d., ketvirtadienis

Pieniško šokolado keksas


Pasibaigus anų metų švenčių rūpesčiams, išplovus visas sulaistytas staltieses, (kaip kuriems) nupuošus eglutes ir pamojavus šventinei dvasiai iki kitų metų, gyvenimas grįžo į savas vėžes. Politika pasitraukė iš keiksnojamųjų lentelės viršaus, o jų vietą perėmė neišvažiuojamos sniego pusnys ir tinginiai kaimynai nesugebantys nukasti savo kiemo dalies. Visi vėl pasileido į rutiną, kurios (bent jau aš) buvo pradėję pasiilgti.

Prasidėjus šiai savaitei, pagaliau prisiverčiau kažkaip sugrupuoti nuo senų senovės užsilikusius archyvus, kuruose kaupiasi neišbandyti ir išbandyti receptai. Išbandytieji buvo drąsiai išmesti į "šiūkšliadėžę", o kiti nabagai nelaimingieji palikti iki kol sulauks savo valandos. Taip besirausiant senuose failuose radau šį pyragą/keksą, kuris buvo gausiai išgirtas, o aš likau jo neišbandžius. Todėl (fanfaros) išaušo ir jam geresnis rytojus.

Vis dėl to iškepus man jis nesukėlė "griūk negyvas, kaip skanu" efekto. Gal būt todėl, kad nesu keksų mėgėją. O kitiems jis labai patiko. Todėl suvyniojau ir įdaviau mamai į darbą. Taigi, mama laiminga ir bendradarbės patenkintos.


Pieniško šokolado keksas

100 g pieniško šokolado, smulkinto
½ puodelio (120 ml) pieno
1 ½ puodelio (210 g) miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. druskos
¼ puodelio (70 g) grietinės
½ puodelio (113 g) sviesto, kambario temperatūros
¾ puodelio + 2 valg.š. (170 g) cukraus
2 dideli kiaušiniai
1 arb.š. vanilės esencijos



Įkaitinti orkaitę iki 160 C temperatūros. Paruošti 23 x 13 x 8 cm. dydžio kepimo indą.
Ištirpinti šokoladą su 60 ml pieno ant garų vonelės. Atidėti į šalį.
Dubenyje sumaišyti miltus su kepimo milteliais ir druska. Atidėti į šalį.
Kitame dubenyje suplakti grietinę su pienu. Atidėti į šalį.
Trečiame dubenyje suplakti sviestą su cukrumi, kol masė taps puri. Įmušti kiaušinius, po vieną, vis plakant. Įmaišyti vanilės esenciją. Lėtai plakant, įmaišyti miltų mišinį ir grietinės ir pieno plakinį. Pusę paruoštos tešlos atidėti į kitą dubenį ir sumaišyti su tirpintu šokoladu.
Naudojant du šauktus, pakaitomis į paruoštą kepimo indą dėti po šaukštą abiejų masių – vanilinės, šokoladinės, vanilinės, šokoladinės ir t.t. Mediniu pagaliuku ar peiliu, įkišus į supiltas mases, pamaišyti ir sukurti marmuro efektą. Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 50 – 55 minutes, kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, bus švarus. Išimti iš orkaitės ir leisti atvėsti bent 10 minučių, prieš išimant iš kepimo indo. Išėmus, leisti atvėsti visiškai, supjaustyti riekelėmis ir patiekti.




Receptas iš Astos "Saulėtos virtuvės"

6 komentarai:

  1. Esu kepus šį keksą:) Turbūt, kad esau keksų mėgėja, tai jis man laaabai patiko:) Norėčiau dabar bent mažo mažo gabalėlio:)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ai, kokios nostalgiškos nuotraukos, tarsi pas močiutę kaime :) Gražu. Ir skanu, tikiu, aš keksus mėgstu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ineta, nežinau, man jis keksas kaip keksas, nieko labai ypatingo :)
    Jurgita, man pirmoji nuotrauka šaukia apie vasara. Ehh.. Kaip pasiilgau. Keksai ne man, tikrai :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kepiniai su pienišku šokoladu man kazkodėl patys skaniausi. Labai mielas atrodo keksiukas..

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aha, man irgi labai vasariška ji :)
    O dabar laukiu pavasario. Čia pliusinės dienos prasidėjo, šiandien, tarkim, jau visišku pavasariu kvepėjo :) Nors dar ir sniego žada, ir šalčių... Nenoriu, man taip patinka lengvai apsirengt, šokt į batelius, ech.. Na, viskam savas laikas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O pavasaris.. Jūs ten su bateliais vaikštot? Na žinok, tikrai tada pavydžiu.. :)

    AtsakytiPanaikinti