2012 m. rugpjūčio 27 d., pirmadienis

Apverstas slyvų pyragas

Upside Down Plum Cake
Slyvos man tikriausia yra tie patys paciausi vaisiai, kurių galiu valgyti nežmonišką kiekį, kol nuo rūgšties ima gelti dantis. Būdama Graikijoj, svajojau, kad tik spėtume sugrįžti, kaip jos dar nebus pasibaigusios, bet kadangi grįžome anksčiau nei planavome, jos dar net nebuvo prasidėjusios. Dažniausia būna taip, kad susiruošus daryti pyragą, slyvas suvalgau, o pyragas vėl lieka tik svajonėse, taip buvo su šiuo, bet ir jis bus pagamintas ankščiau ar vėliau.
Upside Down Plum Cake

Apverstas slyvų pyragas

170 g sviesto, kambario temperatūros
3/4 puodelio rudo cukraus
1 šaukštas medaus
8 slyvos (aš naudojau daugiau)
1 1/2 puodeliai miltų
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
1/4 šaukštelio kardamono
1/4 šaukštelio druskos
3/4 puodelio baltojo cukraus
2 kiaušiniai
1/2 šaukštelis vanilės ekstrakto
1/4 šaukštelio migdolų ekstrakto
1 šakelė rozmarino
1/2 puodelio (140 ml) pieno

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių

Keptuvėje išlydykite pusę sviesto su medumi ir cukrumi, kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišant, kol taps karamelinės spalvos. Supilkite padažą į paruoštą pyrago formą, sudėkite pjaustytas slyvas ant karamelės. Atidėkite į šalį.

Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kardamonas, pjaustytą rozmariną, druska vidutinio dydžio dubenyje. Maišytuvu, plakite likusį sviestą ir cukrų, kol taps kreminis. Įmuškite kiaušinius ir supilkite vanilės ir migdolų ekstraktus, labai gerai išplakite. Pilkite 1/3 miltų mišinį, maišykite, bet tik kol susimaišys, nepermaišykite. Pilkite 1/2 pieno kiekio, tada 1/3 miltų mišinio, išmaišykite, po to pilkite likusį pieną ir miltų mišinį, maišykite, kol susimaišys, bet liks miltų gumulėlių.

Ant slyvų supilkite tešlą, kepkite iki auksinės spalvos, apie 1 val. Leiskite atvėsti formoje, apie 15 min.
Aš gaminau, mažus pyragėlius, todėl šie kepė trumpiau. Mes valgėmė su graikišku jogurtu ir žiupsneliu cinamono.

Upside Down Plum Cake

Receptas iš Red Star to Lone Star

2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Kepta vištiena su citrinomis ir garstyčių sėklomis

O mano vasara buvo tokia…

Panormo
Hersonissos
Samaria
Heraklio
Crete
Athens
Me

Ši vasara buvo tikrai išskirtinė. Nauja šalis, nauja patirtis, tiek lūkesčių sudaužyta, tiek nervų ląstelių sudeginta, bet, žinot, visą tai patirti buvo verta ir nė trupučio nesigailiu laiko praleisto Graikijoje. Nors ir būdavo akimirkų, kai pasiiėmus telefono ragelį kalbėdavau kitam žmogui, kaip viskas yra blogai, bet po to suprasdavau, kad tai nieko nekeičia, tiesiog nuridavau tą kartėlį, užsidėdavau laimingo žmogaus kaukę ir eidavau dirbti, darbo, kuris dažniausiai varydavo į neviltį.

Kai galiausiai sveikos ir gyvos iš ten ištrukom, prasidėjo tikrų tikriausios atostogos. Tada pamatėme, kokie yra gražūs Kretos paplūdymiai, koks didingas miestas Atėnai, pajautėme nežmonišką Graikijos karštį, kuris laikėsi ties 36 laipsnių, o kartais net ir daugiau. Po beveik dviejų sąvaičių atostogų, pakuojantis lagaminus didelį norą namo keisdavo dvejonės, o kas ten? Grįžau, susitkau su brangiais žmonėmis ir visos dvėjonės išsilakstė, dabar žinau, kad čia yra vieta, kur noriu būti.

Lagaminas dar buvo neiškrautas, kai nauja Virtuvės mitų griovėjų knyga jau buvo mano rankose. Tinklaraštininkų tarpe ji labai populiari, o iš jos net mano tėtis gamino! Tai prilygsta šventei.

Chicken

Kepta vištiena su citrinomis ir garstyčių sėklomis

8 vištienos kumpelių (orginale kulšelės)
8 skiltelės česnako
1 didelė citrina
6-8 laurų lapai
2 šakelės šviežių rozmarinų
100 ml alyvuogių aliejaus
1 šaukštas garstyčių sėklų
Druskos, pipirų

Česnako silteles sutraiškykite peiliu, citriną supjaustykite į 8 dalis, laurų lapus ir rozmariną suplėšykite.
Paruoštais prieskoniais įtrinkite vištų kulšeles. Palikite bent valandai pastovėti.
Aliejų sumaišykite su garstyčių sėklomis, druska ir pipirais. Kulšeles su visais prieskoniais sudėkite į skardą, apdėliokite citrinomis apipilkite aliejaus ir grastyčių mišiniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai apskrus.

Chicken