2014 m. sausio 31 d., penktadienis

Apelsininiai karameliniai keksiukai su makarponės glaistu


Kaip ir minėjau, keksiukai bloge ir virtuvėje bus dažnas svečias. Manau, kad radau "baltų" (kaip mano tėtis sako) keksiukų receptą, šį kartą dar vieni, labai skanūs keksiukai su apelsinais ir karamele. Keksiukų įdarui karamelę vertėtų pakaitinti kiek ilgiau, kad ši taptų kiek kartesnė nei įprasta, taip saldumas nebebus toks ryškus. Taip pat jokiu būdu nepamirškite žiupsnelio druskos, ji subalansuos karamelės skonį. O jei liko karamelės - ją galite naudoti kaip padažą ledams, blyneliams ar tiesiog kabinti saukšteliu tiesiai iš indelio.


Apelsininiai karameliniai keksiukai su makarponės glaistu

Keksiukams:
100 g sviesto
175 g cukraus
2 kiaušiniai
1 šaukštelis vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
250 g miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
150 ml kefyro
1 apelsino žievelės  
                      
Karamelei:
1 stiklinės cukraus
1/4 stiklinės vandens
1/2 šaukštelio druskos
3/4 stiklinės riebios grietinėlės
1 valgomojo šaukšto sviesto

Maskarponės kremui:
250 g maskarponės sūrio
1 puodelio (250 g) riebios grietinėlės
1/2 puodelio (100 g) cukraus pudros

Plaktuvu išplakite sviestą su cukrumi, kol pasidaro vientisa masė. Įmuškite kiaušinius, pilkite vanilinį cukrų ir druską, išplakite. Suberkite apelsinų žieveles ir išmaišykite.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Palaipsniui įmaišykite į sviesto masę, po to supilkite kefyrą. 

Tešlą išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 175 laipsnių apie 25 min. Iškepusius atvėsinkite iki kambario temperatūros.

Karamelei puode ant nedidelės ugnies ištirpinkite cukrų su vandeniu. Kol sirupas neužvirė, jį galima pamaišyti, kol cukrus visiškai ištirps. Po to, kai jis užvirs, maišyti negalima, reikia tik šepetėlio pagalba drėkinti šaltu vandeniu indo sieneles, kad nesusidarytų cukraus kristalų. Virti, kol taps sodrios karamelinės spalvos. Po to nukelkite puodą nuo ugnies ir atsargiai supilkite grietinėlę, berkite druską ir sviestą į sirupą nuolat maišant. Jei susidaro gumulėlių, karamelę pakaitinkite, kol jie ištirps.

Kremui grietinėlę išplakti iki standumo. Maskarponės sūrį išmaišyti su cukraus pudra, kol ši ištirps. Įmaišyti grietinėlę. 


Keksiukuose padarykite nedideles duobutes ir pripildykite karamelės. Kremą konditeriniu maišeliu išspauskite ant keksiukų.



Receptas pagamintas Švyturio tradicinei kolekcijai

3 komentarai:

  1. Labai norėtųsi prakąsto keksiuko nuotraukos! :) Bet iš aprašymo tai nuostabiai skaniai skamba. Tas karamelės įdaras, mmm... :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. gal gali parasyti visa procedura kremo, nes as kiek ji daryciau jis pasidaro skystas ir ant keksiuko taip graziai neisiraito :(

    AtsakytiPanaikinti
  3. Svarbu yra nedeti kremo ant siltu keksiuku. O is tiesu reikia ispakti grietinele iki standziu putu. Sumaisyti maskarpone su cukraus pudra ir taip sujungti su grietinele. Jei kazkas negerai, idek daugiau cukraus pudros, ji visada "sulipina" kremus. Arba siems keksiukams dar nuostabiai tiktu klepu sirupo glaistas - cukraus pudra sumaisyta su klevu sirupu, toks trapus ir cukrinis. Aisku, tada jau ne kremo tekstura

    AtsakytiPanaikinti