2010 m. rugpjūčio 19 d., ketvirtadienis

Patys skaniausi sausainiai su šokolado gabaliukais



Aną dieną buvau smagiai nustebinta, kaip pasitikrinusi elektroninį paštą tarp visokių dėdžių iš užsienio siūlančių parduoti savo namą ar pirkti jo, bei milijoninių laimėjimų, radau laišką nuo Ralucos, kuri pradėjo rašyti savo food bloge apie užsienio virtuvę. Burtai lėmė, kad pirmoji nacionalinė virtuvė kurioje lankysis bus būtent lietuvių!Kadangi Raluca nėra lietuvė, ji manęs paprašė, gal galėčiau duoti keletą patarimų, kokie yra mūsų nacionaliniai patiekalai. Žinoma aš sutikau, nors nesu didelė lietuvių virtuvės fanė.




Įdomiausia buvo tai, kad aš niekaip negalėjau sugalvoti koks desertas yra mūsų nacionalinis. O mano pusseserė juokavo, kad lietuviai ankščiau išvis nevalgė saldumynų :)




O šie sausainai...Be abejonės yra patys skaniausi mano valgyti sausainai! Taškas!
No doubt!
Dar šilti sausainiai man patys skaniausi. Su ištirpusiais šokolado gabaliukais viduje ir trapiu sausainiu.
Jais galima šantažuoti žmonės. Išbandyta ;)
Tiks net pačiam didžiausiam saldumynų mėgėjui.




Sausainiai su šokolado gabaliukais

120 g sviesto
po 3/4 puodelio paprasto ir tamsaus muscovado cukraus
2 dideli kiaušiniai
1 a.š. vanilinio cukraus
200 g šokolado gabaliukų
2 1/4 puodelio miltų
3/4 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. druskos

Ištirpinti sviestą. Atšaldyti. Dideliame inde sumaišyti kiaušinius, cukrų, sviestą, vanilę. Kitame inde sumaišyti visus birius produktus - miltus, druską, kepimo miltelius.
Miltų mišinį supilti į skystą masę. Viską išmaišyti mediniu šaukštu, bet tik tiek kad miltai susimaišytų su sviestine mase. Nepermaišyti. Sukrėsti šokolado gabaliukus. Vėl maišyti. Šlapiomis rankomis formuoti rutuliukus ir dėti į kepimo indą ištiestą kepimo popieriumi. Kepti 180 laipsnių temperatūroje 12 - 16 min. Ne daugiau! Pirštu paspaudus sausainio viduriuką jis turi būti minkštas. Išeina apie 20 didelių sausainių.




~English version~



Chocolate chip cookies



1/2 cup unsalted butter


3/4 cup dark brown sugar


3/4 cup of sugar


2 large eggs


1 teaspoon pure vanilla extract


200 g chocolate chips


2 1/4 cup of flour


3/4 teaspoon of baking soda


1 teaspoon of salt




Melt the butter in the saucepan. Let it cool. In a large bowl whisk sugar, eggs, butter and vanilla untill smooth. Whisk the flour, baking soda and salt in another bowl. Then pour everything together and stir with a wooden spoon. Mix in chocolate chips. Do not over mix. Roll the dough into balls and place them on the baking sheet. Bake in a pre-heated oven for 12-16 minutes at 180 degrees.



Receptas iš čia

26 komentarai:

  1. ojei , situos jau rasaus i sarasiuka !!!!! patinka tokie nerealiai, tik vietoj kavos pieno as prie ju atsinesiu :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kai perskaičiau apie lietuvišką desertą, man pirmiausiai į galvą šovė - tinginys :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aguonėle, juos tikrai verta išbandyti! :)
    Viktorija, kaip aš galėjau pamiršti, taigi tinginys mano vienas skaniausių desertų.. :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Siulau isigyti Metus uz Stalo. Nebekils daugiau tokiu ideju, kad lietuviai desertu nevalge :)

    Man siaip vienas skaniausiu labai lietuvisku desertu yra Kuciu gruce. Tokia lietuviska baklava be jokio teslos :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. O šakotis nelietuviškas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. i love how puffy they are! must give these a try.

    cheers,

    *heather*

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ir man, kaip ir Viktorijai, pirma į galvą šovusi mintis apie lietuvių desertą - tinginys! :) Nors tikiu, kad senovėje vaje, kiek desertų tie lietuviai turėjo, tik ne visi dabar ant mūsų stalo puikuojas... :)

    Sausainiukai puikuoliški! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Žiupsneli, pirmą kart girdžiu tokį patiekalą, iš ko jis gaminamas?
    Anonimiškas, taip, šakotis lietuviškas, tik gaila, kad namie vargu ar įmanoma būtų pagaminti..
    Heather, I hope you love them ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš kitaip nei jūs apie tinginį net minties neturėjau, nors jį mėgstu labai labai! :)
    O senovėje tai tikrai manau labai išradingos buvo mūsų proproprosenelės, kai tekdavo iš nieko pagaminti kažką tokio :)
    Sausainiai tikrai verti liaupsių!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Gi spurgos! Mielines ypač gamindavo senoliai, dar žagarėlius minėčiau ir užsienio svečiams gaminčiau kaip 'labai lietuviškus' :)

    Sausainiai puikiai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Man ir spurgos, bei žagarėliai yra vieni lietuviškiausių :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sausainiai tobuli :) O dėl lietuviško deserto, manau, kad žagarėliai visai tiktų.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Taigi taigi, kepiau sausainius pagal šį tavo receptą-nežinau kodėl, bet gavosi jie man labai saldūs:D Gal puodeliai neatitinka, ar dar koks velnias. Atrodo, viską dariau taip, kaip parašyta:] Bet su arbata skaniai susivalgo:}}

    AtsakytiPanaikinti
  14. Hmm.. Kaip įdomu, man šie sausainiai saldūs, bet tik tiek kiek ir turi būti, nes jie sausainiai :D Taigi nežinau, kodėl saldūs gavosi, gal retai saldumynus valgai? :D

    AtsakytiPanaikinti
  15. Kaip tik ne, aš esu nepataisoma saldumynų mėgėja:D
    Bet žinok, kitą dieną man jau mažiau tas saldumas jautėsi, ir buvo labai skanu:)
    Manau, kad bandysiu dar kartą:>

    AtsakytiPanaikinti
  16. Viktorija, aš nesuskaičiuojamą kartų jau esu kepus, tai pirmoji skarda dingsta vos iškepus, kiti dienos eigoje :D

    AtsakytiPanaikinti
  17. Pabandžiau iškepti ir aš, katik pašoviau į krosnį, tešla labai lipni ir tąsi, gal aš miltų per mažai idėjau ar čia taip ir turėjo būti? :) dėkui už puikų receptuką

    AtsakytiPanaikinti
  18. Taip Anonime tešla turi būti lipni, bet sausainukus lengva suformuoti šlapiom rankom ar paprasčiausiai šaukštu :) labai prašom :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Atrodo puikiai :) Ruošiuosi kepti sausainius, bet iškilo klausimas - kokio dydžio gabaliukais laužyti šokoladą? Ne per dideli bus tokie, kaip plytelėje?

    AtsakytiPanaikinti
  20. Vajėė, jau tikriausia sausainiai iškepti ir suvalgyti :D šokolado gabaliuką geriausia būtų supjaustyti į keturias dalis :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. visiška nesąmonė gavosi, aišku, su drauge neturėjom rudojo cukraus, tai dėjom nepilnas dvi stiklines paprasto cukraus. tokie saldūs ir kai tik atėjau pažiūrėt kaip sausainiai, vos infarkto negavom :DDD iš sausainių liko blynas ir nelabai panašūs į paveikslėlius, šviesūs blynai :DD čia dėl to , kad nedėjom rudo cukraus???

    AtsakytiPanaikinti
  22. Net nežinau kodėl nesigavo, nes šiuos n kartų esu darius ir viskas kuo puikiausiai gaunasi :) Cukrus čia tikrai neesmė. Gal dar kažką keitėte?

    AtsakytiPanaikinti
  23. Nors turiu kiek kitokį mėgstamiausią Tobuląjį receptą, nusprendžiau išbandyti šį. Tik va, kažkaip paskubėjau su miltais ir subėriau visus iškart... vos ne trupininė tešla gavosi, tai ir sausainukai neišskydo kepami, o liko kupsteliai :( tikiuosi, bent skanūs bus :) reikės, aišku, žiūrėti, ar pakankamai iškepę bus...

    AtsakytiPanaikinti
  24. Dėl lietuviško deserto - pirmas man į galvą šovęs - obuolių sūris.:)
    Beje, kalbant apie sūrius, tai užsieniečiams dažniausiai labai patinka mūsų pieno produktai (jogurtai, varškės sūreliai ir pan.), girdėjau atsiliepimų, kad pas mus jie daug geresni, nei, pvz, Amerikoje.:) Taigi, desertas iš kokių biskvito/pyrago gabaliukų, pertrintos varškės ir uogienės irgi, manau, būtų labai lietuviškas.:)

    Iš vaikystės labiausiai įsiminę tokie desertai - sausainiai Gaidelis, pertepti sviestu:), spec.formoje kepti biskvitiniai gyvūnėliai (pas mus buvo gyvūnų formos, dar,kiek žinau, būna grybukai), spec.formoje kepti traškūs vafliai (kur į vamzdelius suka). Na, ir, aišku, mielinės bandelės su cinamonu.:)

    AtsakytiPanaikinti