2010 m. lapkričio 30 d., antradienis

Aguoninis obuolių pyragas Kalėdoms artėjant


Lietuviškuose bloguose kur tik pasisuksi visur dvelkia Kalėdomis, jaukumu ir šiluma, o imbieriniai sausainiai tiesiog prašyte prašosi būti kepami. Nors labai abejoju ar spėsiu sulipdyti mano išsvajotą medaus namelį, ar atrasti šių metų skaniausiąjį pyragą, kuris būtų iškilmingai valgomas per Kalėdas, aš vis tiek labai jų laukiu!
Šaltukui paspaudus aš vis dažniau save atrandu išsirangiusią priešais židinį su arbatos puoduku, ir tamsoje žiūrinčia į pleškenančias malkas. Šiurpuliukai pereina per kūną, kaip praeinantis žmogus grybšteli saltom rankom per kaklą.




Pyragas, kuris planuose užsilikęs nuo praeitų Kalėdų, bet nuskriaustas ir neiškeptas, nes tais metais turėjome kita favoritą - aguonainį. Po pirmojo gabaliuko išgirdau priekaištą, kad "anas buvo skanesnis, bet šitas irgi nieko". Taip bekalbant vienas žmogiukas suvalgė keturias riekeles pyrago, kuris anot jo yra tik "nieko" :))




Aguoninis obuolių pyragas


4 kiaušiniai
150 g cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
80 g maltų lazdyno riešutų
60 g sviesto
100 g miltų
4 dideli obuoliai
150 g aguonų

Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
Įmaišyti maltus lazdyno riešutus, ištirpintą sviestą ir miltus.
Įmaišyti kubeliais supjaustytus obuolius ir aguonas.
Atsargiai įmaišyti iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus.
Tešlą sukrėsti į riebalais pateptą formą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 70 – 75 minutes.

Receptas iš net žiemą Saulėtos virtuvės

9 komentarai:

  1. Prisimenu, kai buvo šio pyrago tikras 'bumas'.
    Jį laaabai daug kas kepė, berods )

    Verta?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Įkišus nosytę į tavo blogą truputį net sušilau ir pasivaišinau pyragėliu:))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Iš pradžių jau norėjau sakyti "labai gaila, kad nenudžiugino pyragas taip, kaip norėtųsi", bet jeigu tokiu greičiu riekelės tirpsta... vis gi nėra taip jau blogai :))

    Nesusilaikysiu ir parekomenduosiu mums patį skaniausią aguoninį pyragą, savo Kalėdų kepinių favoritą; tikrai skanesnio nebeįsivaizduoju: http://sauletavirtuve.wordpress.com/2010/01/04/japoniskas-aguonu-ir-obuoliu-pyragas/ Gal netyčiom suviliosiu :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Diana, labai rekomenduoju!
    Ineta, visada laukiami tokie svečiai ;))
    Asta, tiesą sakant visai nėra blogai, atvirkščiai net labai gerai, nes grįžusi kita šeimos pusė priekaištavo valgydami, kad per mažą iškepiau :D tikrai dar kepsiu!Žinok, priimu visas rekomendacijas, nes labai mėgstu aguonas, o prieš kepdama kaip tik ir rinkausi tarp šio ir japoniško aguonų pyrago :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš į šitą irgi vis akis paganau, kad, va, nū, jau kepk, kepk, kiek čia atidėliot gali. Pasirodo, pyrago aura čia tokia, išlaukti reikia. :)

    Ir tikrai, šilta čia pas tave.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Bet pagaliau iškepus, pradedi gailėtis, kam taip ilgai laukei :)))

    Prašom šildykitės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. kepiau ir aš šį gražuolį (ir ne kartą, ne du). labai lengvas, be pretenzijų ir skanus pyragas. tirpstantis ne tik burnoj, bet ir nuo stalo reaktyviniu greičiu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kažkada man buvo aguoninių pyragų ir pyragų su aguonų idaru manija, dabar truputį apsigydžiau nuo šios priklausomybės :) bet kai žvelgiu į nuotraukas, kazkoks vidinis balselis skatina imti ir išsikepti tokį aguoninį skanėstą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Egidija, tikriausia man irgi teks kepti ne vieną kartą :)
    Sima, aš tai turėjau vaikystėje aguonų ligą :D Bandelė su aguonomis, pyragas su aguonomis - mylėjau aš labai aguonas :)

    AtsakytiPanaikinti