Kai kurie žmonės turi priklausomybė cigaretėms, kai kurie neatsispiria puodeliui kavos po valgio, kai kurie negali nė dienos be facebook'o. Mano didžiausia priklausomybė, apart saldumynų valgymo ir ilgo miego yra štai šis kulinarinis pasaulis. Nors pastaruoju metu mokslai buvo okupavę visą laiką, pertraukėlių metu vis kyštėldavau nosį čia, ten ir dar čia, o dažnių dažniausiai tai čia.
Taip praeidavo valanda, dvi, o neduok Die kažkas "užkabina", tada mokslai būna pamiršti, o nagai ir vėl lieka nenulakuoti.
Ar tai priklausomybė? Taip!
Pepparkakor
150 g melasos sirupo (aš naudojau skystą medų)
110 g sviesto
100 g rudojo cukraus („Demerara“)
375 g miltų
½ arb.š. cinamono
½ arb.š. malto imbiero
½ arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. maltų gvazdikėlių
¼ arb.š. druskos
1 didelis kiaušinis
Dideliame dubenyje išsijoti miltus su kepimo milteliais, prieskoniais ir druska. Miltų viduryje suformuoti nedidelę duobelę, į ją įmušti kiaušinį, supilti paruoštą sirupą ir suminkyti tešlą . Jei tešla pernelyg lipni, pridėti šiek tiek daugiau miltų, kad būtų įmanoma išminkyti ir suformuoti rutulį. Šį rutulį suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą maždaug dviems valandoms arba pernakt. Įkaitinti orkaitę iki 175 C temperatūros. Tešlą padalinti į mažesnes dalis ir kiekvieną iškočioti kuo ploniau ant miltais pabarstyto paviršiaus. Sausainių formelėmis išspausti meduolius.Kepimo skardas iškloti kepimo popieriumi ir kepti orkaitėje apie 8 – 10 minučių arba kol gražiai parus. Šioje vietoje reikia būtų labai atidiems – kuo plonesni yra sausainiai, tuo greičiau gali perkepti!
~English version~
Pepparkakor
150g molasses (or sugar syrup)
110g butter
100g brown sugar
375g flour
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp ground ginger
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp ground cloves
1/4 tsp salt
1 large egg
In a small pan heat molasses, butter and sugar, stirring constantly. Let it boil moderately until all sugar crystals have dissolved. Let cool off for at least half an hour.
In a large bowl sieve the flour together with baking soda, spices and salt. Form a hole in the middle and add the egg as well as the molasses mixture and knead by hand. Add a little more flour if the dough appears too sticky, you should be able to shape it into a ball. Tightly cover it with cling film and let rest in the fridge for two hours.
Preheat the oven to 175°C (350°F). Cut off smaller portions of the dough and roll it out (the thinner the better) on a slightly floured table, then stamp out your desired cookie shapes. Bake on a parchment paper or baking mat lined tray for 8 to 10 minutes or until they just start to get some color on the very edges. Be careful, the thinner they are, the faster they burn!
Čia patys pačiausi kokius esu kepus. Geresnius gamina tik Presto - bet jų receptas toooks panašus atrodo į šitą
AtsakytiPanaikintiOj, Karolina, kaip aš gerai Tave suprantu, dėl priklausomybės kulinarijai... Turiu vilties, kad gal kada nors atsibos, nes daugiau žiūriu, negu pati gaminu. O eglutės tai laaaaaaaaabai gražiai atrodo. Bus dovanėlės? :)
AtsakytiPanaikintiŠitą priklausomybę ir aš turiu. Tokią Didelę priklausomybę, sakyčiau :) Bet nėr ko skųstis - geriau ir už cigaretes, ir už facebook'ą :)
AtsakytiPanaikintiMeduoliai labai matyti :D Džiugu, kad išbandei :) Kokie gražūs! Gerai, kad ir pas mane dėžutė tokių Kalėdų dienos laukia, o tai pavydėčiau labai :))
Graaažūs :)
AtsakytiPanaikintiteks greitu laiku steigti priklausomybės centrą, nes mūsų daug :)
AtsakytiPanaikintiRašiau rašiau, o ėmė viskas ir pradingo..
AtsakytiPanaikintiTodėl tik labai dėkoju visoms už komentarus :))
o sakykit, kaip gauti toookį baltut baltutėlį glajų?..
AtsakytiPanaikintines cukraus pudra + citrinos sultys - nesigauna nors tu ką taip :))
Ačiū ;)
Anonime, cukraus pudra + citrinos sultys + kiaušinio baltymas. Gaunasi baltutėlis. Sėkmės darbuojantis ;))
AtsakytiPanaikinti