2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Šokoladinis pyragas su kondensuotu pienu ir riešutais


Atrodo visai nesenai visiems gyriausi, kad turėsiu gerą mėnesį atostogų, galėsiu daryt ką noriu, kada noriu visai nelaukdama kada tai baigsis. O tas laikas baigėsi visai netikėtai, kai dar sausio vidurį supratau, kad ateinantis mėnuo bus sustyguotas tvarkaraščiu mokslai-darbas, mokslai-namai-darbas-draugai(?). Protas klausia "mergyt, ar ištempsi?". Man, užkėtėjusiai tinginei ir žmogui, kuris mėgsta daryti ką nori kada nori, o ne paklusti tvarkaraščiams, bus iššūkis, kuris (tikiuosi) padės branginti kiekvieną minutę.

O štai ir pyragas, už kurį balsavo dauguma praeitos savaitės apklausos dalyvių.
Man jis gavosi intensyvaus šokolado skonio, nes pagrindui naudojau labai tamsią kakavą ir dar įkrėčiau šaukštelį tirpios kavos granulių, todėl pagrindas buvo visai ne saldus, o, bet, tačiau kondensuoto pieno sluoksnis labai skaniai atsvėrė tą šokolado kartumą. Taigi pyragas tikrai vertas dešimtuko.
Beje nepamirškite dalyvauti kitos savaitės apklausoje, kurią rasite po mano profiliu.

Šokoladinis pyragas su kondensuotu pienu ir riešutais



Pagrindui:
100 g juodojo šokolado
100 g sviesto

2 vidutinio dydžio kiaušinių
3 valg.š. cukraus
2 1/2 valg.š. nesaldintos kakavos miltelių

1 a.š. tirpios kavos miltelių
1/2 stiklinės karšto vandens
1 arb.š. valgomosios sodos
1 1/2 stiklinės miltų
kelių lašų romo esencijos



Kondensuoto pieno sluoksniui:
1 indelio kondensuoto pieno
100 g sviesto
1 puodelio lazdyno riešutų, nuluptų



Šokoladiniam glajui:
150 g juodojo šokolado
75 – 85 g sviesto


Iš pradžių iškepkite pirmąjį pyrago sluoksnį: prikaistuvyje lėtai ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Ištirpusią masę įpilkite į dubenį ir sumaišykite su cukrumi, kava ir kakava. Įmuškite ir įmaišykite kiaušinius. Įmaišykite sodą. Supilkite pusę stiklinės karšto vandens, miltus, esencijos, gerai išmaišykite masę. Kepkite orkaitėjeįkaitintoje iki 180 laipsnių, kol pagaliukas įsmegtas į pyrago vidurį nebus aplipes tešla. Išimkite, leiskite truputį atvėsti kambario temperatūroje.
Lazdyno riešutus lengvai pakepinkite orkaitėje vis pamaišant , kol odelė pradės lengvai luptis nuo riešuto.
Kondensuoto pieno sluoksniui ištirpinkite sviestą, nuolat maišydami ant silpnos ugnies, supilkite kondensuotą pieną ir masę užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir maišydami dar pavirkite 3-4 minutes, kol masė taps tiršta. Kondensuoto pieną užpilkite ant iškepusio pyrago. Užberkite neskaldytų žemės riešutų. Palaikykite kambario temperatūroje apie 20 min.
Šokolado glajui ant silpnos ugnies, maišydami, ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Kai masė bus skysta, blizgi ir vienalytė apliekite ją pyragą ir šaukštu paskirstykite glajų tolygiai. Laikykite kambario temperatūroje, kol indas su pyragu nebebus karštas, tuomet įdėkite į šaldytuvą ir stingdykite apie 3 valandas.



Receptas iš Tasty art

10 komentarų:

  1. Aš jo jau kuris laikas kaip laukiau )

    AtsakytiPanaikinti
  2. Juodas šokoladas, kondesuotas pienas... eik tu sau kaip noriu! :) Spėju nepavyks man dietos pasilaikyti, kai tokie pyragai gundo ;D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Diana, buvo ir daugiau nekantraujančių :)
    Kotryna, kam tos dietos? :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Truputi ne i tema, bet gal zinot kur gauti pirkti granatu sirupo?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Karolina, nebijok, ištempsi :) Aš irgi iš pritinginčiu, bet labai ilgai ir mokiausi ir dirbau. Pastebėjau, kad kuo daugiau užsikrauni, tuo daugiau ir spėji :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonime, tikrai nežinau.
    Viktorija, labai tikiuosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dar vienas pyragas į "must-cook" sąrašą. Šokoladas atrodo taaaip šokoladiškai ir taaaip skaniai. O dar ir kondensuotas pienas - didelė silpnybė...

    Anonimiškas - granatų sirupo dar visai nesenai Mindaugo Maximoje mačiau, o šiaip manau prieskonių parduotuvėje Basanavičiaus gatvėje tikrai turėtų būti.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rūta, labai rekomenduoju, nes skonis tikrai ypatingas :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ir aš, ir aš šį Brigitos pyragą kepiau. Tikrai nuodėmės vertas kepinys :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Asta, tikrai taip, kaip ir visi kiti Brigitos pyragai :)

    AtsakytiPanaikinti