2010 m. lapkričio 7 d., sekmadienis

Sūrio pyragas su žemės riešutų sviestu ir šokolado glaistu


Pyrago istorija labai paprasta. Kartą pamačiau jo pusbrolį ar brolį dvynį viename iš blog'ų. Pasigėrėjau. Pamiršau. Po kiek laiko prisiminiau, bet kai reikėjo recepto niekur negalėjau rasti. Man taip visados. Bet nereikia pulti į paniką, nes improvizacijos gali išgelbėti pasaulį (šį kartą tik pyragą, bet viskas prasideda nuo mažų dalykų :)).

Nesigirsiu, bet pyragas gavosi tikrai dieviškas!




Sūrio pyragas su žemės riešutų sviestu ir šokolado glaistu

Trapiam pagrindui
100 g sviesto
3 v.š. cukraus
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
2 v.š salto vandens
1 a.š. cinamono
miltų

Sūrio įdarui
800 g riebios varškės arba bet kokios kreminės varškės
1 puodelio cukraus (aš naudojau pusę paprasto ir pusę vanilinio cukraus)
3 kiaušinių
200 ml grietinėlės
100 g žemės riešutų sviesto
2 a.š. tirpios kavos miltelių

Glaistui
100 juodojo šokolado
50 ml pieno

Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi. Įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti. Pilti vandenį. Po to suberti druską ir cinamoną. Maišant pilti miltus, kai tešla taps sunkiai maišoma pilti dar truputi miltų ir minkyti tol kol taps lengvai minkoma, bet dar kažkiek lips prie rankų. Laikyti šaldytuve bent 30 min.
Įdarui jei naudosite paprastą varškę ją ištrinkite, kol ši taps vientisa ir be gumuliukų.
Varškę sumaišyti su cukrumi. Įmušti kiaušinius. Trumpai paplakti su elektriniu plaktuvu. Pilti grietinėlę, žemės riešutų sviestą ir kavos miltelius. Viską išplakti iki vientisos masės.
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
Pagrindą iškloti tešla ir kepti ~ 15 min , arba kol pradės ruduoti kraštai. Ant iškepusio pagrindo pilti sūrio masę ir dėti atgal į orkaitę. Kepti 1 h.
Glaistui ant garų vonialės ištirpinti šokoladą su pienu.
Kai pyragas iškeps palikite bent 15 minučių orkaitėje, kad pyragas nesukristų. Prieš tiekiant gerai atšaldyti. Supjaustyti gabaliukais, pilti tirpinto šokolado ir mėgautis dievišku skoniu.

Idėja pagauta iš čia su daug daug pakeitimų

11 komentarų:

  1. Fantastiškas, žinok :) Nerealus. Patiko patiko patiko!!!
    Seniai sūrpyragį bekepiau, ech. Reiktų susiimt, ypač tavąjį pamačius :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. ajajai kaip gražiai tie šokolado lašeliai atrodo... o aš vis nepribręstu sūrpygarių kepimui :(

    AtsakytiPanaikinti
  3. OMG!!!! Pamačiau ir nuvirtau... TOBULAS:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sūrio pyragas ir dar su riešutų sviestu... Mielai dabar gabaliuką prie arbatos suvalgyčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dieviškas sakai?

    Man visi, taip apibūdinti pyragai keliauja į wishlist'us, aplendami, velniai žino, kokio skonio maistą.

    Aš irgi tokio noriu.
    O norėti nedraudžiama )

    AtsakytiPanaikinti
  6. OMG, Karolina! Nerealussss pyragiūkštis! Love it! :)) Aš, kaip ir kiekvienąkart, išsisaugoju. Bent jau su gerais ketinimais tai tikrai TIKRAI :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū ačiū visoms :) šitas, galima sakyti, pirmasis sūrio pyragas, kuris man tikrai patiko labai labai, nes nesu didelė jų gerbėja :) o derinys riešutų sviesto su kava išvis fantastiškas!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Toks pyragas gali buti puiki dovana - nes jau jo dailumas, tai truksta zodziu aprasyti :)labai grazios ir nuodemingai gundancios nuotraukos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sima, ačiū už pagyras :) manau, kad niekas nesupyktų tokį gavęs dovanų. Jis kaip didelis varškės sūrelis :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. tai nebuvo mano pirmas sūrpyragis, bet kažkodėl tais nevisai man pavyko...
    matyt bus mano klaida, nes šaldytuve buvo tik pusriebė varškė, ir pagalvojau 'ai, kas čia tokio'. tiks... bet ragaujant jaučiasi LABAI , nes masė labai trupa, nevientisa.. na, nieko, bent jau skanu, kadangi ne svečiams gaminau, šitą skaniai susigardžiuosim :))
    o beje kas darys, siūlyčiau daugiau kavos dėti, nes bent jau man, nei trupučiuką jos nesijautė :P

    AtsakytiPanaikinti
  11. O varškę sutrynėte? Nes jei ne, tai tikrai masė galėjo trupėti. O su kremine varške tikrai nebūtų buvę vargo :)
    Dėl kavos, kaip dariau įdarą ir ragavau atrodė pakankamai, bet kaip iškepė tas kavos skonis tikrai kažkur pradingo. Reikės paeksperimentuot dar, nes kavą pyraguose mėgstu, net labai:)

    AtsakytiPanaikinti