2011 m. sausio 18 d., antradienis

Obuolių pyragas su karamelės glaistu


Supykstu, kai žmones net neparagavę maisto sako: "nu nežinau, kaip tu gali tai valgyti".
Ką? Gal būt man ir keista, kaip tu gali valgyti mėsą, kitą dieną mėsą ir dar kitą vėl mėsa? Nepagalvojai apie tai?
Niekad gyvenime, nesiraukiau prieš žmogų, kuris valgo maistą pasigardžiuodamas pilna burna, nors aš apie tokį valgį net negalėčiau pagalvot. Todėl, no comments please apie mano sriubą, sumuštinius su avokadu ir pasukų stiklinę ;)



Šis pyragas - pirmasis nugalėtojas apklausoje, kuri buvo skelbta prieš beveik savaitėlę. Obuolių pyragas buvo visa galva aukščiau už kitus "dalyvius", nušlavęs biscotti ir duonos pudingą bemaž dvigubai. Kitos savaitės apklausa jau atnaujinta, todėl raginu dalyvauti ir apsilankyti čia po savaitės.
O šio pyrago idėja sklando mano galvoje jau senai, nes man, kaip karamelės ir obuolių pyrago mylėtojai, buvo įdomu sujungti du gėrius į vieną. Ko labiausia bijojau, kad pyragas gali gautis saldus, todėl į pyragą įspaudžiau citrinos sulčių, sumažinau cukraus kiekį, bet bet.. Man jis vis tiek buvo per saldus, nors žmogutis įkišęs galvą į virtuvę pasakė: "labai skanu, galėsiu dar?", o aš tik linktelėjau nesupratus.


Obuolių pyragas su karamelės glaistu


Pyragui
3/4 puodelio miltų
3/4 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
4 dideli obuoliai
2 dideli kiaušiniai
1/2 puodelio cukraus
pusės citrinos sulčių
1/2 a.š. vanilės ekstrakto
120 g lydyto sviesto
2 saujos atšaldytų/šviežių spanguolių

Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską mažame indelyje.
Nulupti obuolius, išimti sėklas, supjaustyti kubeliais ir išspausti citrinos sultis . Didesniame inde išplakti kiaušinius plaktuvu ir plakti, kol šie suptos. Po to supilti cukrų ir plakti, kol cukrus visiškai ištirpsta. Į pyrago masę pilti vanilę, puse miltų kiekio ir puse lydyto sviesto. Viską gerai išplakti. Po to supilti likusius miltus ir sviestą. Išplakti. Sukrėsti nuluptus, pjaustytus obuolius ir spanguoles.
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių, patepti kepimo formą sviestu ir į ją sukrėsti pyrago masę. Kepti 50-60 min arba kol pagaliukas įsmeigtas į pyrago vidurį bus svarus.

Karamelės glaistui

65 g sviesto
160 g cukraus
100 ml grietinėlės

migdolų plokštelių

Sviestą su cukrumi ištirpinti inde ant vidutinės ugnies. Nuolat maišant virti, kol ištirpęs cukrus tampa tamsios karamelinės spalvos. Nebijokite, jei atrodys, kad cukrus ir sviestas skiriasi vienas nuo kito, maišykite ir kaitinkite toliau, kol ši taps vientisa. Kai karamelė tampa tamsios spalvos po truputi pilti grietinėlę ir nuolatos smarkiai maišyti. Karamelę nukelti nuo ugnies ir atšaldyti. Atšalus aptepti pyragą ir pabarstyti migdolų plokštelėmis.


Karamelės receptas
Pyrago receptas

11 komentarų:

  1. Atrodo labai skaniai, nors prisipažinsiu, sirgau už biscotti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vajei vajei, kaip gardžiai ta karamelė ant viršaus atrodo!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žadina apetitą, nors as irgi balsavau ne už jį, o už bemieles bandeles.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai smagus sumanymas ta apklausa :) Atsiranda azartas, pradedu sirgti už pasirinktą receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tas glaistas tiesiog paperkantis :)) vien del jo verta daryt pyraga :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaaaarrrrraaamelė!!! Beprotiškai fantastiškai noriu:D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kotryna, bus biscotti kada nors, prižadu. Aš ir jų norėjau, kaip ir duonos pudingo :D kaip sakiau, viskas labai sudėtinga..
    Mademoiselle, karamelė man ir silpnybė :)
    Rennie, bandelės yra šios savaitės apklausoje, todėl dar yra galimybė, kad kitą savaite jas ir gaminsiu :)
    Viktorija, man ir patinka, lengviau pasirinkti :))
    Medėja, karamele ir šeip galima šaukščiuku kabinti, bent jau aš taip dažnai darau :D
    Ineta, taip taip, tas glaistas duoda peno seilei tekėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Karolina, siunčiu likėjimus ir manau, kad tavo tinklaraštis yra "stiliovas". Skiriu tau nuo savęs "Stilish blogger award"

    Daugiau žinių čia:
    http://ausrra.blogspot.com/2011/01/stylish-blogger-award.html

    AtsakytiPanaikinti
  9. Skubu pranešti, kad saulėta virtuvė citrinos žievelei įteikia "Stylish Blog Awards" apdovanojimą! :))

    Daugiau: http://sauletavirtuve.wordpress.com/2011/01/21/sluoksniuotas-medaus-tortas-ir-stylish-blog-awards/

    AtsakytiPanaikinti
  10. Super nuotraukos...net saldumą pajutau...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aušra ir Asta, dėkui už įvertinimą! :))
    Rima, ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti