2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis
Šokoladiniai - karameliniai triufeliai
Man karamelės virimas lyg meditacija. Užkaičiu nedidelį puodelį, supilu cukrų ir vandenį, apsuku kelis ratus šluotele, kad cukrus ištirptų, o tada stebiu, kaip sirupas ima burbuliuoti. Iš pradžių po truputi, po to smarkiau, kol pradeda keistis ir tampa gintarinės spalvos. Po virtuvę pasklinda sviestinis kvapas, kertu lažybų, kad jis jaučiasi net lauke. Atidžiai stebiu, nesitraukdama nuo viryklės, nes jei bent kiek pavėluosiu, žinau, kad karamelė taps tamsi ir karti. Kai jau matau, kad tuoj, tuoj pilu žiupsnelį druskos, nes be jos karamelė nebūtų karamelė (taškas!), ir eilė ateina grietinėlei. Va tada ir prasideda magija. Skystis puode gausiai suburbuliuoja, kaip įbėrus stebuklingą ingredientą, bet po smarkaus ir intensyvaus maišymo viskas nurimsta ir karamelė pagaminta. Tiek tos magijos.
Kalbant apie triufelius, vien jų pavadinimas duoda aukštą natą. Nežinau, kodėl šis saldumynas yra pavadintas tuo pačiu pavadinimu, kaip tie daugeliui žinomi gurmaniško skonio žemėje augantys grybai, bet tai duoda efektą. Kaskart juos gamindama, jaučiu kad tai kažkas kitokio, nekasdieniško. Tai ne tas pats kas iškepti biskvitinį pyragą sumušus kelis kiaušinius, išplakus sviestą su cukrumi ir miltais, tai kažkas daugiau. Pamėginkit ir suprasit.
Kas kart gamindama receptą projektui, turiu prie jo derančio alaus, kad įsitikinčiau, kad tikrai neprašaunu su deriniais, o šį kartą viskas labai skaniai sugrojo. Šie triufeliai labai tinka su Švyturio "Baltijos" alumi, nes jis gaminamas iš skrudinto karamelinio salyklo. Jame daug karamelės skonio ir saldumo, todėl su visais šokoladiškais – karameliškais desertais jis puikiai dera.
Šokoladiniai - karameliniai triufeliai
200 gr. šokolado (64 % kakavos);
½ puodelio riebios grietinėlės;
¾ puodelio cukraus;
3 valg. š. vandens;
½ arb. š. druskos;
1 valg. š. brendžio;
nesaldintos kakavos voliojimui.
Puode ant nedidelės ugnies ištirpinkite cukrų su vandeniu. Kol sirupas neužvirė, jį galima pamaišyti, kol cukrus visiškai ištirps. Po to, kai jis užvirs, maišyti negalima, reikia tik šepetėlio pagalba drėkinti šaltu vandeniu indo sieneles, kad nesusidarytų cukraus kristalų. Virkite, kol taps sodrios karamelinės spalvos. Po to nukelkite puodą nuo ugnies ir atsargiai supilkite grietinėlę ir druską į karamelę, nuolat maišydami. Jei karamelė sušoko į didelį gabalą, truputį pakaitinkite ant nedidelės ugnies, kol masė taps vientisa. Sulaužykite šokoladą gabaliukais ir suberkite į karamelę. Palikite 5 min., kad šokoladas ištirptų, tada išmaišykite, kol masė taps vientisa ir blizganti, supilkite brendį, vėl išmaišykite. Visiškai atvėsinkite ir dėkite į šaldytuvą, laukite kol šokoladas sustings.
Triufelius formuokite rankų pagalba, galite jas pašlapinti šiltu vandeniu, kad jie neliptų prie rankų ir būtų paprasčiau formuoti rutuliuką. Suformuotus triufelius apvoliokite kakavoje. Laikykite šaldytuve iki kol norėsite patiekti.
Kitus mano receptus galite rasti Švyturio "Tradicinės kolekcijos" projekte
žymės:
saldainiai
Užsisakykite:
Rašyti komentarus (Atom)
O man karameles virimas buna kaip tik priesingai..stresas.. nes vis galvoju 'ar jau? dar siek tiek? jau?' :)
AtsakytiPanaikintiMatai kaip visiems skirtingai :))
PanaikintiKviečiu prisijungti prie smagaus žaidimo "Vienuolika" http://prieskoniopasaka.blogspot.com/2012/12/zaidimas-vienuolika.html
AtsakytiPanaikintiOj kokia matyta knyga ir kiek daug ji buvo mano vartyta :)
AtsakytiPanaikintiPas mus nežinia ar nuo metų ar nuo vartymo ji tokia apiplyšus :)
AtsakytiPanaikintiGardūs labai, ačiū už receptą
AtsakytiPanaikinti