2010 m. rugpjūčio 25 d., trečiadienis

Fakes - graikiška lęšių sriuba


Pradėjus rašyti blogą per (jau?) beveik pusmetį išmėginau daug daugiau nei galėčiau tikėtis. Spintelėje atsirado naujų prieskonių, įvairių rūšių cukraus, begalės lėkščių ir indelių. Ir vis dar veda noras paragauti, tai kas atrodo netikėta, keista ar net šlykštu (kitiems).

Didžiausias atradimas?
Sūdyta karamelė.
Didžiausias nusivylimas?
Avokadų sriuba, kuri po pirmo šaukšto dingo nuo stalo ir nuplaukė tiesiai į kanalizacija.
Ar nesigailiu pradėjus rašyti?
Žinoma ne.




Kalbant apie bandymus išbandymus, lęšių nebuvau niekada ragavus, tik skaičius kiek ten visokių gėrybių yra, todėl nugriebus raudonųjų pakelį ėjau virti sriubą. O kuo skiriasi žalieji ir raudonieji lęšiai? Vien tik kaina ar ir skoniu?
O "Fakes" yra graikiška lęšių sriuba. Pavadinimas tariasi labai jau sudėtingai "fah-kes". Yra daugybė jos gaminimo varijantų, tad jei norite daugiau aštrumo galite įdėti įdėti čili pipiro ar kumino, ką aš ir padariau todėl sriuba gavosi gana aštri, bet būtent tokios man ir patinka.
Dar kartą sužinojau, kad esu išsiblaškėlių išsiblaškėlė, mat tik peržvelgiau receptą, kaip ten kas ir kaip dedasi. Todėl lauro lapeliai taip ir liko tūnoti kažkur spintelėje iki kito karto (jei ir vėl nebus pamiršti).




Koks bus kitas pirmasis? Baklažanai? Soja? Kuskusas? Avinžirniai?....

Graikiška lęšių sriuba

250 g raudonųjų lęšių
2 svogūnai
2 morkos
3 skiltelės česnakų
2 a.š. džiovinto raudonėlio
3 lauro lapeliai
750 ml vandens
1 puodelio pomidorų tyrės (aš naudojau daug mažiau)
1 v.š pomidorų pastos
petražolių

Keptuvėje ant sviesto pakepinti pjaustytą svogūną, morkas, česnaką kol suminkštės.
Į puodą supilti lęšius, pakepintas daržoves, pomidorų pastą ir tyrę, raudonėlį, druską, pipirus, lauro lapelius. Užpilti vandeniu. Užvirti. Sumažinti, kad lėtai virtų. Virti tol kol lęšiai suminkštės. Recepte buvo rašoma, kad virti reikia 30 min, bet manieji išvirė kur kas greičiau. Pateikti dar karštą, pabarsčius petražolėmis.

Receptas iš čia

11 komentarų:

  1. Rašau dešimt vien už teisingai atrodančias morkas.
    Ir sriubos neatsisakyčiau. Tikrai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuotraukos tai fantastika! O tokia lęšių sriuba tikrai šauni. Bent jau man labai patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū Juliana ir Insolente :)
    Man ir labai patiko, ne tik skonis, bet ir kvapas, kuris man buvo panašus į vištienos :D Galbūt kažkas ne taip su mano nosim :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skani, bet jau labai tiršta gavos :) man tiko, o vyrui teko paskystinti :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aha, ji tirštoka ir soti, bet svarbiausia, kad skani :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Fakes - ne graikiska lesiu sriuba, 'Fakes' graikiskai reiskia lesius ir tiek.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kaip tik turiu žaliųjų lęšių pakelį, gal nebūtų didelė nuodemė jeigu sriuba būtų gaminama su jais, o ne su raudonaisiais? :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonime, manau, kad labai didelės problemos tikrai nebūtų, tik ,kiek žinau, žalieji lęšiai ilgiau verda nei raudonieji, o ar skonį įtakos tikrai negaliu pasakyti, nes žaliųjų nesu ragavus. Bet tikrai verta pabandyti! Sėkmės gaminant ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nu teko man Graikijoje gyventi puse metu, tai sita sriuba jie dazniau verda ne su radudonais lesiais ir tai dazniau teko matyti kad su zirniais ar avizirnias ja verda. Dar ja valgo su marinuotom darzovem, kaip alyvuoges,kalafiorai, pipirai, nu ir kaip visada be fetos neapseinama. Jie beveik visus darzoviu patiekalus valgo su feta, dar teko girdeti is vienos graikes, kad net arbuzus valgo su duona ir feta, kas pas mus atrodo neiprasta.

    AtsakytiPanaikinti
  10. O kokia skaitoma pati pačiausia graikiška sriuba? Tarkim pas mus šaltibarščiai, o pas graikus?

    AtsakytiPanaikinti