2010 m. rugpjūčio 10 d., antradienis

Sūdytos karamelės ledai su riešutiniais-karameliniais pabarstukais



Taip ir vėl ledai, ir vėl karamelė.
Tiesiog juos darydama negalvojau dėti jų recepto į blogą, bet kaip skonis ne tik kad nenuvylė, bet nustebino, negaliu jų neparodyti.




Tikriausia jau nieko nebestebina, galbūt kažkam keistas sūru-saldu derinys. Taip, tai naujausia mada! Beje, kuriai aš buvau visai abejinga iki šiol, nes visi receptai, kuriuose yra stebuklingas žodis karamelė nepraeina man pro akis.

Visada valgant karamelę man kažko trukdavo, na kažko, bet žinoma nežinojau ko. Kol paragavau sūdytos. Ir daugiau nebekyla klausimų ko, nes tai taip paprasta. Nemažas žiupsnelis druskos gali padaryti karamelę vertą ne 5, o visų 10+ balo. Taigi jeigu reikėtų pasirinkti kokią karamelę valgyti sūdytą ar ne, tikrai net nepagalvojus rinkčiausi sūdytą. Druska duoda tokį gerą akcentą, pabrėžia tikrąjį skonį ir supranti, kad valgai karamelę, o ne degintą cukrų.

Norėdami įsitikinti paragaukite sūdytų karamelinių ledų. O aš pabandysiu vengti receptų kuriuose vyrauja žodžiai ledai ir karamelė.




Sūdytos karamelės ledai


Karamelei:
100 g cukraus
50 ml vandens
50 g sūdyto sviesto
0.5 a.š. druskos
150 ml pieno

Ledams:
6 kiaušiniai
100 g cukraus
1 a.š. vanilės
350 grietinėlės

Pabarstukams:
150 g riešutų
50 g cukraus

Karamelei supilti cukrų ir vandenį į puodą aukštom sienelėm ir kaitinti apie 8-10 min, kol ši taps gintarinės spalvos. Tuo metu sumaišyti kiaušinio trynius su cukrumi ir vanile, kol cukrus visiškai ištirps ir kiaušinių masė taps puri. Masę padėti į šalį.
Karamelei tapus tamsaus gintaro spalvos į ją sudėti sviestą ir druską, kai šie ištirpsta pilti pieną. Jei karamelė sušoka į gabaliukus, ją dar šiek tiek pakaitinti, kol visiškai ištirpsta. Nuimti nuo ugnies
Karamelei pravėsus (~5 min) nuolat maišant, maža srovele, pilti į kiaušinius. Visiškai atvėsinti. Standžiai išplakti kiaušinio baltymus ir sudėti į karamelinę masę. Tą patį padaryti ir su grietinėlę.
Išplakti. Įmaišyti. Viską dėti į šaldiklį, nepamirštant pradėjus stingti pamaišyti mažiausiai kas porą valandų.
Pabarstukams kaitinti cukrų ant vidutinės ugnies, kartais pamaišant, kad ši nesudegtų. Cukrui tapus gintarinės spalvos sudėti riešutus ir maišyti, kol šie apsivels karamele. Riešutus sumalti arba sugrūsti grūstuvėje.
Dėti sušalusius ledus į ledaines ir pabarstyti barstalais (arba valgyti be jų).
Skanaus!

Šaltinių daug, sukombinuota iš bene 4 receptų.

2 komentarai:

  1. Derinukas puikus. Druska tikrai puikiai pabrėžia karamelės skonį :) O čia... karameliniai ledai, su karameliniu padažu ir karamelizuotais riešutais... uhh :D Įtariu, kad žiauriai skanu ;)

    AtsakytiPanaikinti