2012 m. sausio 27 d., penktadienis

Ekskursija po "Stumbro" muziejų ir trys kokteiliai su "Poema"

1



Sausio 24 dienos slidų vakarą pirmą kartą blogeriai rinkosi į Kauną, o tiksliau – „Stumbro“ muziejų. Kvietime buvo rašoma apie išskirtinę ekskursiją po „Stumbro“ gamyklą, pasakojimą, kaip gamykla keitėsi nuo XIX a., o pabaigoje žadėjo vaišinti barmeno specialiai mums sukurtais kokteiliais su „Poema“ likeriu.


Visiems susirinkus, buvome aprengti baltais chalatais, kurie daugumai priminė medikų aprangas ir žygiavome į „Stumbro“ gamyklą. Vos įėjus į gamyklą mus pasitiko saldus kvapas ir absoliuti tyla, kurios nesitikėjome, nes visi gamyklą įsivaizdavome, kaip triukšmingai veikiančią mašiną. Mūsų gidė aprodė ir papasakojo, kaip yra gaminama degtinė, per kokius vamzdelius ir cisternas ji turi prabėgti, kad būtų sukuriamas aukščiausios kokybės produktas. Paskutinė stotelė buvo vieta, kur yra gaminamos „Žalios devynerios“. Pirmiausia yra sukuriamas antpilas, kuris susideda iš galybės prieskonių - įvairiausių pipirų ir žolelių, po to viskas brandinama ir puoselėjama, kol yra gaunamas gėrimas.


Gamykloje yra tokia tradicija - žmonės, kurie pirmą kartą lankosi „Stumbre“ turi būtinai paragauti „Žalių devynerių“ antpilo. Anpilas gausiai pipirinis, vieno gurkšnelio užteko, kad kitas dešimt minučių galvočiau apie stiklinę vandens, o pavyzdžiui Beatai visi patiko. Iš kitų veidų irgi galima buvo matyti, kad pakartoti daugiau nedrįstų. Beja, pasirodo „Žaliose devyneriose“ nėra nė gramo cukraus.




01



Po stumbro gamyklos grįžome atgal į muziejų, kur buvo pasakojama visa istorija, kaip keitėsi „Stumbras“ keičiantis amžiams, kokie gėrimai buvo populiarus prieš daugelį metų, kokiais įrankiais ir mašinomis jie anksčiau buvo gaminti ir dar daug kitų pasakojimų, kuriuos patys galite išgirsti apsilankę „Stumbro“ muziejuje.



2

9



Po ekskursijos musų jau laukė barmenas Robertas, kuris džiaugėsi turintis tokią moterišką auditoriją ir vieną, kaip jis pavadino, apsauginį. Jis maišė, plakė, o mes jį nuolat fotografavom ir klausinėjom. Šalia manęs sėdėjusi Indrė iš naujo atrado save, kaip kokteilių specialistę ir pasidalino prisiminimais iš vaikystės. Taip juokavom ir smagiai gėrėm kokteilius. O kokteiliai buvo labai skanūs. Man labiausia patiko pirmasis, nors makadamijų skonis ir kvapas paskutiniame buvo, banaliai išsireiškus, svaiginantis.



5



Kokteilis „Poemos suviliota“



15 ml 36% grietinėlės


45 ml „Poema“ grietinėlės likerio su kava


30 ml aviečių likerio „Santa Lucia“

5 šliūkštelėjimai Biterio „Angostura Aromatic Bitter“

Purškiamos plaktos grietinėlės



Į kokteilių plaktuvą įdėkite ledo ir supilkite visus ingredientus. Gerai išplakite ir iškoškite be ledo į atšaldytą taurę. Kokteilį papuoškite plakta grietinėle ir keliomis avietėmis.



6



Kokteilis „Šokis su Poema“



40 ml „Poema“ grietinėlės likerio su kava


60 ml pieno


40 ml likerio „BOLS Cacao White“


15 ml cinamoninio likerio „BOLS Gold Strike“


50 gr vanilinių ledų (plombyras)


Purškiamos šokoladinės grietinėlės


Į maišytuvą (blenderį) įdėkite ledukus ir supilkite visus ingredientus. Plakite tol, kol ledukai ir kiti ingredientai taps vientisa mase. Kokteilį supilkite į šokolado padažu apšlaksytais vidiniais kraštais taurę. Galiausiai kokteilį papuoškite šokoladine plakta grietinėle.



8



Kokteilis „Poema Kuboje“



20 ml atšaldytos espresso kavos

30 ml „Poema“ grietinėlės likerio su kava

20 ml Romo „Angostura 7 years old“

15 ml sirupo „Monin Macadamia Nut“

40 ml kokosų pieno kremo



Į kokteilių plaktuvą supilkite visus ingredientus be ledo. Viską gerai išplakite ir gautą kokteilį supilkite į stiklinę, pripildytą grūsto ledo. Kokteilį papuoškite žvaigždiniu anyžiumi, bei vanilės šiaudeliu.



Kokteilių autorius Robertas Janovskis

9 komentarai:

  1. Na bet tikrai Pingvino ledainė turėdavo kažkokius tokius ledus - lyg tai braškinius su razinomis? O gal kai su kiviniais sumaišydavau, taip būdavo? Sunku atsiminti, mat pačio Pingvino seniai nėr :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kažką tikrai priminė tas kokteilis :) Braškinių su razinomis ledų būdavo? Tikrai neprisimenu :D

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Jurga, gerai, kad nevažiavom. Nes nežinau, kas būtų parvairavę :D nes aš tai tikrai ne ;)

      Panaikinti
    2. Renatai pasisekė, nes, kiek žinau, ją nuvežė ir parvežė organizatorės :)

      Panaikinti
  3. Ech, matau, smagus vakaras buvo. Gaila, kad aš vis dar negeriu, teko susitvardyti ir nevažiuoti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai smagus vakaras buvo :) Jei gerai prisimenu buvo ir negeriančių :)

      Panaikinti