2010 m. spalio 8 d., penktadienis

Duona su saulėje džiovintais pomidorais ir kitomis gėrybėmis, bei rudeniška sriuba


Kai pamačiau duona tinginiuos, pagalvojau "noriuuu!"

Ji ji tokia rausva, su saulėje džiovintais pomidorais, o jie kaip šokoladas pyraguose, pakelia viską į kitą lygį.
Toliau paskaičius sudėtį viskas tik dar labiau komplikuojasi - česnakas, rozmarinas, sūris.

Vidinis balsas sakė:" palauk, palauk Mis Entuziazmas tu gi neturi duonkepės..."
Bet tai nėra kliūtis, nes I did it!!! Be duonkepės, be normalaus recepto. Taip, aš savim didžiuojuosi (chi).


Nors man nesigavo, kaip iš akies lupta duona, kuri buvo publikuota pas Egidija, skonis buvo vertas aukščiausių balų. Mama negalėjo patikėti, kad aš ją kepiau. Valgė ir gyrė, be to išgyrė ir savo bendradarbėm, todėl savaitgalį bus daromas antras dublis, be jokių tobulinimų, nes ji ir taip tobula.
Aš vis dar šiltą valgiau su rudeninių daržovių sriuba.
Blogas įprotis ar ne, bet aš pamėgau mirkyti duoną į sriubą ir valgyti.




Duona su saulėje džiovintais pomidorais, česnaku, rozmarinu ir sūriu

180 ml vandens
1 šaukštelis druskos
2 šaukštai cukraus
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
1 šaukštas rozmarino
5 šaukštų tarkuoto parmezano (galima ir „Džiugo“)
geros saujos saulėje džiovintų pomidorų supjaustytų 1 cm pločio juostelėmis
3 skiltelių česnako (susmulkintų)
450 ml miltų
2 šaukštelių sausų mielių (arba viso 7 g pakelio)

Supilti miltus į indą, įberti druskos. Miltuose padaryti duobutę ir į ją pilti šiltą vandenį (ne karštą!), dėti cukrų ir mieles. Palikti 15 min, kad pradėtų veikti mielės. Tuo metu supjaustyti pomidorus ir česnaką, sutarkuoti sūrį. Praėjus laikui supilti aliejų ir užminkyti tešlą. Suberti rozmariną, sūrį, pomidorus, česnaką. Viską gerai išminkyti. Palikti tešlą šiltai apdengta audiniu, kol padvigubės. Kai tešla padvigubėja ją dar katelį perminkyti ir dėti į kepimo formą. Palikti kol šiek tiek pakils. Prieš pradedant kepti aptepti vandeniu. Kepti 180 laipsnių orkaitėje kol gražiai paskrus.
Ši gaminimo eiga yra mano pačios sukurta, todėl galite drąsiai improvizuoti, nes aš toli gražu nesu mielinės tešlos asė.

Rudeninė moliūgų ir cukinijų sriuba

0,5 kg moliūgo
0,5 kg cukinijos
2 bulvės
1 morka
1 svogūnas
75 g sviesto
1 a. š . rudojo cukraus
1 a. š. ciberžolės
0,5 a. š. muskato riešuto
1,5 l sultinio (daržovių/vištienos)
šviežiai maltų pipirų
skrudintų moliūgo sėklų

Moliūgą nulupti, pašalinti sėklas ir supjaustyti stambiais kubeliais. Keptuvėje įkaitinti sviestą, sudėti moliūgo ir cukinijų kubelius, užberti nepilną arbatinį šaukštelį rudojo cukraus, po šaukštelį ciberžolės, muskato riešuto ir kepti kol daržovės suminkštės. Į tą pačią keptuvę berti kubeliais supjaustytą svogūną ir griežinėliais pjaustytą morką ir dar šiek tiek apkepti. Perdėti apkeptas daržoves į puodą, kuriame virs sriuba, suberti kubeliais supjaustytas bulves ir užpilti sultiniu. Virti, kol daržovės visiškai suminkštės, nukelti nuo ugnies ir sutrinti elektrine trintuve. Jei reikia, praskiesti vandeniu.

Sriuba beveik pagal Žaidimų aikstelę
Duona Tinginių

10 komentarų:

  1. Toks patiekalo išgyrimas mane visada labai skatina jį pasigaminti.

    Gudrybės :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. nu va, dabar žinosiu kaip tokią skanią duoną išsikepti kai atiduosiu duonkepę :) o šiaip džiugu, kad patiko. kepaliukas atvežtas mamai lauktuvių išnyko irgi labai greit :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ineta, o juos abu kartu valgant.. mm.. pasaka :)
    Diana, ne gudrybės jei tai gryniausia tiesa :D
    Monika, pasisekė tau, kad gavai kąsniuką :D
    Egidija, nors manau, kad skonių skirtumas gana didelis buvo tarp tavosios ir manosios, duona tokia skani gavosi, kad net negaliu įsivaizduot kokia ji darant su duonkepę gautųsi :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Noriu noriu noriu. Atrodo beprotiškai. Gražiai, skaniai ir viliojančiai, ir net tobulai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ka tik iskepiau, kvepia puikiai, atrodo skaniai, tuoj tuoj ragausim... Aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonime, prašom ;) Man ši - viena geriausių duonų, o kvapas ir skonis fantastiškas!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Neturejau pomidoru, neislaukiau kol isils, bet iskilo orkaitej, kai idejau paprasta suri, tik paskui pamaciau, kad reikejo permedziano, bet isejo super duper, idejau dar baziliku tokiu labai jau stipriu, gal daugiau druskos, nu gera, man labai patinka!! Beje, labai saunus visi tavo receptukai!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man šita duona tobula, dažnai ją kepam :) Smagu, kad patiko!

      Panaikinti