2010 m. birželio 30 d., trečiadienis

Keksiukai su vyšniomis


Man dažnai jau taip būna, kad beeksperimentuodama padarau kažką labai jau nesuvokiamai kvailo ir gaunasi šnipštas, o virtuvė skęsta dūmų debesyje. Tada belieka apjuosti virtuvės įėjimą juosta "pavojinga zona" ir atidarius visus langus baidyti išalkusius kaimynus.

Panašiai gi man buvo šiandiena. Viso to pasekmė - plaukai, kurių kvapas, kaip ilgai nešioto seno bato ir pajuodę keksiukai.


Aš lyg nujausdama turėjau dvigubą porcija keksiukų tešlos, todėl buvau išgelbėta nuo sesės smerkiančio žvilgsnio. Žinau kad ir kaip ji mėgtų dėgėsius jai tie keksiukai tikrai nebūtų patikę.

Taigi, o pamiršti nesėkmes padeda pasisekusieji keksiukai su vyšniomis.

Sakot nematot čia jokių vyšnių? Atsakysiu, kad jos giliai viduje. Beje aš per skubėjimą pamiršau išimti kauliukus. Jei ir jūs pasielgsite taip neprotingai, tai bent perspėkite valgančiuosius, kad šie neišsilaužtų dantų, kad ir kiek ten jų būtų.


Keksiukai su vyšnaitėmis

100 g sviesto
1 puodelis cukraus
2 kiaušiniai
1 a.š. vanilės
2 puodeliai miltų
2 a.š kepimo miltelių
druskos
2/3 puodelio kefyro

Ištrinti cukrų su sviestu. Sudėti visus kiaušinius ir išplakti plaktuvu. Plakti ~ 1 min. Sudėti vanilę, miltus, kepimo miltelius, druską ir kefyrą. Sumaišyti, bet nepermaišyti. Turi likti miltų gumuliukų. Į kepimo indą sudėti keksiukų formeles. Dėti šaukštą tešlos, po to vyšnia ir ant viršaus kitą šaukštą teslos. Kepti 180 laipsnių orkaitėje ~ 15 min arba kol paruduos.
Gaunasi 18 mažų keksiukų.

Šaltinis deja nežinomas

2010 m. birželio 27 d., sekmadienis

Trapūs sausainėliai su riešutais


- Karolina, iškepk sausainių

- Kokių?
- Na tų, paprastų.

Ir taip kiekvieną kartą. Jiems nereikia sausainių su šokolado gabaliukais ar žemės riešutų sviestu, o apie sausainius su šonine galėčiau tik pasvajoti. Taip, tokia yra mano šeima. Morkų pyragas buvo didžiausias išbandymas jų skonių receptoriams. Taigi, aš ir toliau viena mėgausiuosi savo keistais (jų manymu) deriniais.


Trapūs sausainėliai su riešutais

500 g miltų
200 g sviesto
200 g cukraus
2 kiaušiniai
pusė šaukštelio kep. miltelių
druskos
vandens
kapotų riešutų

Miltus sumaišyti su cukrumi, kep. milteliais ir druska. Dėti sviestą ir trinti tarp pirštų. Įmušti vieną kiaušinį. Kita kiaušinį truputėlį paplakti, kad susimaišytų trinys su baltymu. Puse kiaušinio pilti į masę. Kitą pusę pasidėkite į šalį. Sudėtus kiaušinius gerai išmaišykite. Išmaišius po truputėlį pilkite vandens, kad masė taptų lengvai minkoma. Jei įpylėte per daug vandens, dėkite miltų. Tešlą gerai išminkykite ir formuokite sausainius. Juos aptepkite likusiu kiaušinio plakiniu ir apibarstykite kapotais riešutais. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje ~ 15 min arba kol parus viršus.

2010 m. birželio 21 d., pirmadienis

Vaniliniai ledai su brendyje išmirkusiomis razinomis ir šokolado sluoksneliu


Dienomis, kaip saulė nežmoniškai kaitina ir rodos, kad baigi iškepti, ko labiausiai norisi? Žinoma - ledų. Tada bėgi į parduotuvę vilties kupinom akim ir žinai, kad tuoj tuoj valgysi savo mėgstamiausius, gaivinančius.. Bet kaip pyksti tada, kai nuėjus į parduotuvę, pamatai, kad be tavęs yra dar daugybė kitų ištroškusių atsigaivinti ir galiausiai atidarius šaldytuvą pamatai, kad tie kiti buvo pirmesni už tave ir tavo mylimiausių ledų nėra nė kvapo. Apmaudu ane?

Kad ir kaip bebūtų ledus galima pasigaminti namuose be jokio vargo, nereikės net ledų aparato, o jei turite ir jį, tai ledais galėsite mėgautis jau po dviejų valandų.

Aš pirmą kartą ledus dariau nesivadovaudama jokiais receptais, tiesiog dėjau tai ką labiausia mėgstu ir gavosi tobulai! Tikrai tikrai! Jie net perspjauna anksčiau gamintus vietnamietiškos kavos ledus.




Vaniliniai ledai su brendyje išmirkusiomis razinomis ir šokolado sluoksneliu


420 g riebios grietinėlės
4 kiaušiniai
6 v.š. cukraus
vanilė

dviejų saujelių razinų
brendžio

100 g šokolado
100 ml pieno

Užmerkti razinas brendyje. Karts nuo karto smarkiai pakratyti indelį, kad brendis greičiau įsigertų į razinas.
Atskirti kiaušinio trynius nuo baltymų. Į trynius suberti cukrų ir vanilę ir išplakti kol masė taps puri ir vientisa. Kitame inde išplakti grietinėlę. Sumaišyti grietinėlę su kiaušinių tryniais. Likusius kiaušinio baltymus taip pat išplakti ir įmaišyti i grietinėlės masę. Supilti brendį, kuriame mirko razinos. Visą ledų masę supilti į šaldymo indą ir dėti į kamerą. Po pusės valandos išimti iš kameros ir viską labai gerai išmaišyti, dėti atgal į kamerą. Taip kartoti šešetą kartų.
Razinas sudėti tik tada, kai ledai bus jau šiek tiek sustingę.
Po penktojo maišymo ištirpinti šokoladą su pienu, atvėsinti. Šokoladą užpilti ant ledų ir pagaliuku braižyti per visus ledus, kad gautųsi panašus i zebrą. Dėti į kamerą ir palikti, kol galiausiai sustings.
Šie ledai dėka brendžio netampa kieti, kaip akmuo todėl juos lengvą formuoti ledų šaukštu.

2010 m. birželio 17 d., ketvirtadienis

Rabarbarų birėsis


Kai galvoje stūkso absoliutus 0 emocijų, o tavo pirštai vis klapsi virš mygtuko delete, kai pradėjus rašyti staiga mintys apsisuka išgirdus motociklo gausmą ir galvoje kyla klausimas "taigi apie ką mes čia?". Kai šaltomis rankomis užsidengi veidą, stipriai užmerki akis, o atmerkus pamatai, kad nė kiek nepasistūmėjai, ir po daugelio mėginimų galiausiai supranti, kad turbūt ne metas, netekęs vilties paspaudi x ekrano kampe ir įtikinėji save, kad gal kitą dieną.

Kur tu įkvėpime?


Rabarbarų birėsis


2 stiklinės pjaustytų rabarbarų
3/4 stiklinės cukraus
4 v.š vandens
4 v.š sviesto
nepilnos stiklinės miltų
2 v.š rudojo cukraus
riešutų

Rabarbarus nuplaunam, nulupam, supjaustom gabalėliais, suberiam į puodą, užpilam cukrumi ir vandeniu. Užvirinam ir verdam neuždengtame puode ant vidutinės ugnies apie 20 minučių, kol rabarbaras patiš, o padažas karamelizuosis.

Trupinukams šaltą sviestą pirštais sutriname su miltais, kol gausime smėlio konsistencijos trupinius. Jei reikia – galima papildomai įdėti miltų arba sviesto. Suberiame cukrų ir peiliu pasmulkintus riešutus. Galima įberti cinamono.

Išvirusį rabarbarą pilame į karščiui atsparius indelius. Viršų pabarstome trupiniais ir šauname į orkaitę įkaitintą iki 180 laipsnių, kepame apie 30 min, kol parus viršus.

Žiupsnelio receptas

2010 m. birželio 10 d., ketvirtadienis

Bagels

Atėjus atostogoms, išnaujo atrandi svarbius dalykus, kuriuos buvai įpratęs daryti, kai nebuvo skubių rytų, to taip nereikalingo bėgimo. Prabundi ne nuo žadintuvo skambėjimo, o nuo durų girgždesio, kaip tau brangus žmogus kyšteli nosį pažiūrėti ar tu vis dar miegi.

Rytas prasideda nuo arbatos puodelio lauke su riestainiu apteptu trintomis šviežiomis braškėmis, šypsena, kai supranti, kad tai tobuli pusryčiai, ir net nepastebi, kaip ant tavo kelių, jaukiai susirangęs, guli mylimiausias padarėlis.


Bagels

500 g miltų
250 g šilto vandens
1 kiaušinio
15 g šviežių mielių
2 a.š druskos
1 a.š cukraus
2 a.š. aliejaus

sezamo sėklų
1 kiaušinio baltymas

Dideliame inde sumaišyti miltus ir druską. Kitame ištirpinti mieles pusėje (125 g) vandens ir įdėti cukrų. Maišyti kol mielės ištirps. Supilti mieles į miltus, kartu su aliejumi ir likusiu vandeniu. Minkyti ~ 10 min vis pabarstant stalą miltais, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlą dėti į indą pateptą aliejumi, padėti šiltai ir leisti pakilti ~ 1 h.
Tešlai pakilus ją supjaustyti į 12 gabaliukų. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuoti rūtuliuką ir išspausti skylutę. Skylutė tūrėtų būti gana didėlė. Pripilti bent pusę puodo vandens ir jį užvirinti. Kai vanduo užvirs į jį sudėti riestainius ir virti ~ 20 s. iš kiekvienos pusės atsargiai pavartant. Nusausinti ant rankšluosčio. Riestainius dėti į skardą ir aptepti kiaušinio baltymu, užbarstyti sezamu, aguonomis ar jūros druska. Kepti 200 laipsnių orkaitėje apie 15 - 20 min arba kol pagels.

Receptas iš Just food

2010 m. birželio 7 d., pirmadienis

Vyšninis pyragas


Vieną dieną ant sesės stalo pastebėjau labai senai matyta savo vaikystės užrašų knygutę, kur klijuodavau visokiausias iškarpas apie žvaigždes, straipsnius apie tai "kaip užkariauti JO širdį per 30 dienų", draugų telefonų numerius. Tarp šių ir kitų įdomybių atradau ir receptų, kas mane labai nustebino, nes nepamenu, kad vaikystėje būčiau kažką gaminusi be vaflių.


O vaflių gaminimas būdavo, kaip ritualas. Dažniausia juos gamindavom vasara su kaimynais, nes ,kaip ir visiems vaikams, mums būdavo atostogos. Kai tėvai išeidavo į darbus visi susirinkdavome į mano virtuvėlę, atsinešdavome iš namų miltus ir cukraus, ir maišydavome. Oj kokios aistros virdavo, kai kasnors ipildavo mažiau cukraus už kitą. Be to dar turėjome sugalvoję labai linksmą dainelę, kurią dainuodavome kepant. Blogiausia būdavo, jei mama grįžus pastebėdavo, kad cukraus sumažėję ir miltų tik keli šaukštai belikę.



Šis pyragas vakar man buvo išsigelbėjimas, kaip rytą atsibudus pamačiau, kad iš mano saldainių liko tik šokoladinė masė. Todėl greitai lėkiau į virtuvę suradus šį receptą. O kaip jis kvepėjo! Ne vyšniom, o vanile. Ištraukus iš orkaitės aš gal bent dešimtį minučių jį uosčiau. Pirmą karta taip kvailai elgiausi :D

Vy
šninis pyragas

Tešlai
1 kiaušinis
100 ml cukraus
150 g sviesto ar margarino
100 ml kefyro
200 ml miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. vanilės

Įdarui
400 ml uogų (mėlynių, serbentų, aviečių, vyšnių ir pan.)
50 – 70 g cukraus

Išplakti sviestą su cukrumi iki purumo. Įplakti kiaušinį ir kefyrą. Suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir vanile. Sukrėsti tešlą į sviestu pateptą formą. Ant viršaus sudėti uogas ir pabarstyti cukrumi.
Kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje 25 min.

Receptas iš SM