2010 m. gruodžio 22 d., trečiadienis

Traškūs švediški meduoliai


Kai kurie žmonės turi priklausomybė cigaretėms, kai kurie neatsispiria puodeliui kavos po valgio, kai kurie negali nė dienos be facebook'o. Mano didžiausia priklausomybė, apart saldumynų valgymo ir ilgo miego yra štai šis kulinarinis pasaulis. Nors pastaruoju metu mokslai buvo okupavę visą laiką, pertraukėlių metu vis kyštėldavau nosį čia, ten ir dar čia, o dažnių dažniausiai tai čia.
Taip praeidavo valanda, dvi, o neduok Die kažkas "užkabina", tada mokslai būna pamiršti, o nagai ir vėl lieka nenulakuoti.
Ar tai priklausomybė? Taip!


Pepparkakor

150 g melasos sirupo (aš naudojau skystą medų)
110 g sviesto
100 g rudojo cukraus („Demerara“)
375 g miltų
½ arb.š. cinamono
½ arb.š. malto imbiero
½ arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. maltų gvazdikėlių
¼ arb.š. druskos
1 didelis kiaušinis



Nedideliame puode ištirpinti medų, sviestą ir cukrų nuolat maišant. Leisti masei užvirti, kol visi cukraus kristalai visiškai ištirps. Nukelti nuo ugnies ir atvėsinti mažiausiai pusę valandos. Masė turėtų gautis tokia tąsi kaip karamelė.
Dideliame dubenyje išsijoti miltus su kepimo milteliais, prieskoniais ir druska. Miltų viduryje suformuoti nedidelę duobelę, į ją įmušti kiaušinį, supilti paruoštą sirupą ir suminkyti tešlą . Jei tešla pernelyg lipni, pridėti šiek tiek daugiau miltų, kad būtų įmanoma išminkyti ir suformuoti rutulį. Šį rutulį suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą maždaug dviems valandoms arba pernakt. Įkaitinti orkaitę iki 175 C temperatūros. Tešlą padalinti į mažesnes dalis ir kiekvieną iškočioti kuo ploniau ant miltais pabarstyto paviršiaus. Sausainių formelėmis išspausti meduolius.Kepimo skardas iškloti kepimo popieriumi ir kepti orkaitėje apie 8 – 10 minučių arba kol gražiai parus. Šioje vietoje reikia būtų labai atidiems – kuo plonesni yra sausainiai, tuo greičiau gali perkepti!



~English version~

Pepparkakor

150g molasses (or sugar syrup)


110g butter


100g brown sugar


375g flour


1/2 tsp cinnamon


1/2 tsp ground ginger


1/4 tsp baking powder


1/4 tsp ground cloves


1/4 tsp salt


1 large egg



In a small pan heat molasses, butter and sugar, stirring constantly. Let it boil moderately until all sugar crystals have dissolved. Let cool off for at least half an hour.

In a large bowl sieve the flour together with baking soda, spices and salt. Form a hole in the middle and add the egg as well as the molasses mixture and knead by hand. Add a little more flour if the dough appears too sticky, you should be able to shape it into a ball. Tightly cover it with cling film and let rest in the fridge for two hours.

Preheat the oven to 175°C (350°F). Cut off smaller portions of the dough and roll it out (the thinner the better) on a slightly floured table, then stamp out your desired cookie shapes. Bake on a parchment paper or baking mat lined tray for 8 to 10 minutes or until they just start to get some color on the very edges. Be careful, the thinner they are, the faster they burn!




Receptas iš Saulėtos virtuvės

2010 m. gruodžio 12 d., sekmadienis

Sniego gniūžtės


Aš parašiau Kalėdų seneliui laišką! Tiesa sakant, aš diktavau, o kitas rašė.
Sako, kad negalima atskleisti savo norų, bet pašnibždėti juk galima? Prašiau kad man atneštų dvasios iš K raidės. Juk nedaug prašau..
Sausainių kepimas nebe padeda, o ir ta šventinė eglutė Kauno senamiestyje jau nebepanaši į eglutę, kuri būdavo išpuošta dideliais raudonais, baltais burbulais ir girliandom.



Sniego gniūžtės

puodelis kambario temperatūros sviesto;
3 šaukštai cukraus;
2/3 puodelio kokoso drožlių ir 2/3 puodelio migdolų;
1 šaukštelis vanilės ekstrakto ir 1 šaukštelis migdolų ekstrakto;
2 1/4 puodelio miltų;
~2 puodeliai cukraus pudros.


Jeigu migdolai yra su odelėm, juo užplikyti vandeniu, palikti 5 minutėm ir nuimti odeles. Nusausinti ir sumalti. Kokoso drožles taip pat permalti.
Padalinti sviestą, cukrų ir miltus į dvi dalis.
Elektriniu plakikliu išsukti vieną dalį sviesto ir sukraus. Supilti vanilės ekstraktą ir kokoso drožles. Galiausiai po truputį suberti miltus. Su kita dalimi ingridientų daryti tą patį tik vietoj vanilės ir kokosų sudėti migdolus ir migdolų ekstraktą.
Iš tešlos suformuoti norimo dydžio kamuoliukus ir sudėtį į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių, kol sausainiai gražiai pagels.
Šiek tiek atvėsusius sausainius apvolioti cukraus pudroje. Palikti 10-15 minučių ir dar kartą dar šiek tiek šiltus apvolioti.



Receptas iš "Gardaus kąsnelio"

2010 m. gruodžio 5 d., sekmadienis

Vafliniai blyneliai


Aš retai kažką skolinuosi iš žmonių, nesu iš tų, kurios sugeba viską pavyzdingai naudoti. Aš būtinai skaitydama knygą užpilsiu arbatos ant kraštelio, perplėšiu sijono klostę, ar įbrėšiu lakuotus batukus. Taigi apsaugoju žmonių daiktus nuo savęs.

Dvi savaites svajojau apie vaflinius blynelius, kurie vis išlįsdavo mano fantazijose pradėjus tuštėti pilvui. Vieną dieną, kai turėjau važiuoti pas tetą, prisiminiau, kad ji tikrai kažkur turėjo būtent tą vaflinę, kurioje kepami tie purūs, saldūs, svajonių blyneliai. Gražiai paprašius ir prižadėjusi saugoti, kaip savo akį, vežiausi keptuvę namo svajodama apie pusryčius su saldžiarūgščiu siurpu pagardintus vaflius ir stikline pieno.

Kitą rytą skani svajonė pildėsi su kiekvienu kąsneliu.



Vafliniai blyneliai

2 puodeliai miltų
2 a.š kepimo miltelių
1/2 a.š. druskos
4 dideli kiaušiniai
50 g sviesto
2 puodeliai pieno

Dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje ištrinti kiaušinių trynius su cukrumi, kol cukrus visiškai ištirps. Supilti ištirpdytą sviestą ir pieną, gerai išmaišyti. Skystą masę pilti į miltus ir maišyti elektriniu plaktuvu, kol neliks miltų gumulėlių. Įmaišyti iki purumo suplaktus kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišyti į tešlą. Įkaitinti elektrinę keptuvę, pilti tešlą ir kepti apie 2 minutes.

Receptas iš čia