2011 m. rugsėjis 22 d., ketvirtadienis

Cinamoninės bandelės

Cinamon buns


Ar yra kas nors geresnio, kaip ką tik iš orkaitės ištrauktas ir tik vos vos atvėsusias bandeles su arbata pietums? Man ne. Bandelės mano vienos didžiausių silpnybių, bet jas perku labai retai, o jei perku, tai tik kepyklėlėje prie tėčio darbo, nes ten jos visada būna šiltos ir tik retais atvejais užsilieka seniau keptų. Šį kartą kepiau pačias paprasčiausias, nors iš pradžių buvo kilusi mintis daryti su riešutais ir razinomis, bet razinų pakelis taip ir liko nepraplėštas. Gal kitą kartą.


Receptas copy/paste iš Saulėtos virtuvės, nes tiksliau ir aiškiau turbūt neįmanoma visko aprašyti :)



Cinamon buns



Cinamoninės bandelės



6,5 valg.š. (140 g) cukraus


1 arb.š. druskos


5,5 valg.š. (80 g) nesūdyto sviesto


1 didelis kiaušinis, lengvai išplaktas


1 arb.š. tarkuotos citrinos žievelės


490 g miltų


2 arb.š. sausų mielių


270-300 ml pieno, kambario temperatūros


120 ml cinamoninio cukraus (sumaišyti 6,5 valg.š. cukraus + 1,5 arb.š. malto cinamono)


razinų/riešutų



Mediniu šaukštu ištrinti sviestą su cukrumi ir druska iki purumo, tuomet įmaišyti lengvai išplaktą kiaušinį ir citrinos žievelę. Išmaišyti iki vientisos masės.


Į gautą masę įmaišyti su sausomis mielėmis sumaišytus ir persijotus miltus, supilti kambario temperatūros pieną ir išmaišyti ranka, kol tešla sušoks į kamuoliuką. Minkyti apie 12 – 15 min. – kol tešla taps lengvai minkoma ir elastinga, bet nekibs prie rankų. Jei trūksta miltų ir tešla yra per skysta, galima įdėti vieną kitą šaukštą miltų, tačiau svarbu nepadauginti – nes tuomet bandelės bus kietos ir visai nepurios. Miltų įbėrus per daug, minkant galima įpilti truputį vandens tešlai suskystinti.


Išminkius, tešlą dėti į aliejumi išteptą didelį dubenį. Uždengti jį maistine plėvele ar virtuviniu rankšluostėliu, kad nedžiūtų ir padėti šiltai, kad tešla kiltų.


Kai tešla padidės dvigubai, plonu aliejaus sluoksniu patepti paviršių, ant kurio bus kočiojama tešlą, kočėlą truputį pabarstyti miltais, kad tešla nekibtų (tešlos antrą kartą neminkyti!) ir iškočioti 2 cm storio ir 45 x 22,5 cm stačiakampį. Tešlos nereikia kočioti labai plonai, nes dėl to iškepęs pyragas bus kietas. Tešlos kvadratą apibarstyti cinamono ir cukraus mišiniu, galima pabarstyti razinomis arba riešutais, arba abiejais.


Tešlą atsargiai susukti į ritinį, labai nespaudžiant. Supjaustyti 3,5 cm storio gabalėliais (turėtų gautis apie 8-12 ritinėlių) ir išdėlioti aliejumi išteptoje ir kepimo popieriumi ištiestoje kepimo skardoje paliekant tarpus, nes kepdama tešla nemenkai išsiplės. Suvyniotus ritinėlius aptepti lengvai išplaktu kiaušinio tryniu, tuomet iškepusios bandelės bus minkštos.


Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 C temperatūros, apie 30 minučių arba ilgiau, kol bandelės gražiai pagels.

2011 m. rugsėjis 20 d., antradienis

Citrininis ricotta pyragas (be sviesto)


Baigėsi. Beprotiška savaitė, kurios niekada nepamiršiu, kai iš ryto keliesi kuo anksčiau ir važiuoji į antrus namus tapusia Žalgirio arena, rengiesi tą pačią savanorio „uniformą“, pusryčiauji kartu su savo nauja šeima, kasdien atrandi naujų pažįstamų, o pro šalį einantys užsieniečiai puola bučiuoti ir šaukti „krasavica“. Aš jau pasiilgau tos vienybės, tos atmosferos, juoko iki ašarų, karčios kavos ir skandavimų „Lietuva, Lietuva!“

lemon cake



O šitas pyragas yra absoliutus „fail‘as“. Jau maišydama galvojau, kas iš tos tešlos gali būti. Jokio sviesto, tik ricotta, kiaušiniai, cukrus, miltai ir t.t. Kas gavosi? Kekso formos blynas. Citrininis blynas. Guminis, visai ne keksiškas. Tai arba aš ten kažką blogai sumaišiau arba receptas savaime yra blogas.



lemons



Citrininis ricotta pyragas (be sviesto)



Pyragui:


4 kiaušiniai


220 g cukraus


300 g ricottos


250 g miltų


1 a.š. kep. mltelių


1didelės citrinos


žiupsnelis druskos



Karamelizuotos citrinos ir sirupas:*


330g cukraus


160ml vandens


4 citrinos


kelios anyžiaus žvaigždutės ir cinamono lazdelės



Suplakti 220 g cukraus ir kiaušinius iki purumo.


Kitame indelyje ricottos sūrį sumaišyti su žiupsneliu druskos, vienos citrinos žievele ir sultims. Ricottą sukrėsti į kiaušinių masę ir atsargiai išmaišyti. Po truputį įmaišyti sijotus miltus ir kepimo miltelius. Kepti 160 laipsnių orkaitėje.


Kol kepa pyragas paruošti karamelizuotas citrinas ir sirupą. I puodelį supilti vandenį, cukrų, anyžių ir cinamoną. Maišyti ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, po to sudėti citrinas ir virti 15 min kol citrinos tampa permatomos, o sirupas sutirštės.

Pyragui iškepus apipilti sirupu ir palikti atvėsti.

* sirupui naudojau tik ketvirtadalį visų produktų.


Pyragas iš Un dejeuner de soleil

Sirupas iš Technicolor Kitchen

2011 m. rugsėjis 12 d., pirmadienis

Lazanija su pievagrybiais ir voveraitėmis

mushroom lasagna


Tikriausia ne vienas maisto blogerietis/ė serga „ kaip man reikia tos nuostabios lėkštės/puodelio/šaukštelio“ manija. Aš ne išimtis. Jau buvau pamiršusi, ką reiškia tas beprotiškas ieškojimas ir svėrimas kiekvieno pirkinio, galvojimas kur dėsiu, su kuo derinsiu ir kaip fotografuosiu. Šį savaitgalį išvažiavus apsipirkt nė neketinau kažką pirkti, bet grįžau su krūva mažmožių ir išleidus nepadorią sumą pinigų. Liga.



leeks



Namie lazaniją pradėjau gaminti gal prieš porą mėnesių ir po pirmojo sėkmingo mėsiško karto užsimaniau pirmojo vegetariško karto. Taigi ilgai neplanavus nusipirkau maišelį pievagrybių ir pagaminau padažą būtent taip kaip labiausiai mėgstu valgyti su spagečiais. Po sočios vakarienės (beveik)visi pritarė, kad vegetariškasis variantas mums patiko labiau.



mushroom lasagna



Lazanija su pievagrybiais ir voveraitėmis



Grybų padažui:


500 g pievagrybių


300 g voveraičių


1 poro


3 česnako skiltelės

petražolių


druskos, pipirų



Bešamelio padažui:


500 ml pieno


80 g sviesto


60 g miltų


žiupsnelis maltų muskatų riešutų


druskos


šviežiai maltų juodųjų pipirų



lazanijos lakštų


100 g sūrio „Džiugas


2 rūtuliukai mozzarella sūrio



Grybų padažui svieste pakepinti porus ir česnaką kol parus, po to sudėti pievagrybius ir dar 5 min pakepinti. Sudėti kapotas petražoles, pagal skonį pabarstyti druska ir pipirais.Voveraites trumpai apvirti ir sudėti prie pievagrybių. Kartu troškinti dar minutę. Atvėsinti.


Bešamelio padažui ištirpinti sviestą, suberti ir kelias minutes nuolat maišant pakepinti miltus. Supilti 300 ml pieno, paskaninti muskatais, druska ir pipirais. Padažą troškinti ant vidutinės ugnies nuolat maišant, kad nepridegtų. Kai ims tirštėti, supilti likusį pieną. Vėl troškinti, kol pradės tirštėti, suberti 50 g tarkuoto „Džiugo“ sūrio ir maišyti, kol jis išsilydys.


Kepimo indą ištepti sviestu, dėti lazanijos lakštus ant jo grybų padažo ir bešamelio padažo, pabarstyti plonu sluoksniu mozzarella surio. Kartoti sluoksniuoti tol kol baigsis grybų padažas. Paskutinis sluoksnis turi būti bešamelio padažas. Ant jo užbarstyti likusiu sūriu. Kepti 40 min kol apskrus.


Bešamelio padažas iš Duonos ir žaidimų

2011 m. rugsėjis 7 d., trečiadienis

Moliūgų ir pievagrybių kišas

pumpkin and mushroom quiche


Atostogos! Pagaliau. Nors žinoma daug kas pasakys, kokios čia atostogos rudenį, bet man jų reikėjo būtent dabar. Daugiausia laiko dabar užims mokslai ir savanorystė per Eurobasket, todėl darbas niekaip netilpo į mano laiko likučius.


O šitas kišas man lyg koks stebuklas buvo atrastas, kai reikėjo suvalgyti nedidelį moliūgo gabaliuką ir puse likusių pievagrybių. Skonis, kaip ir Jurga sakė, tikrai labai neblogas, net ir be sūrio, kurio dažniausia negaliu į tokius pyragus.


pumpkin and mushroom quiche


Moliūgų ir pievagrybių kišas



Tešlai:


200 g ruginių miltų


100 g sviesto


2 kiaušiniai



Įdarui:


sviesto kepimui


2 vidutiniai svogūnai


kelios šakelės šviežių čiobrelių


šiek tiek muskato riešuto


apie 200 g grybų


apie 200 g moliūgo


druskos pagal skonį


3 kiaušiniai (L dydžio)


50 ml grietinėlės arba natūralaus jogurto



Sviestą supjaustome gabaliukais ir pirštais sumaišome su miltais. Įmušame kiaušinį. Išminkome. Tešla yra limpanti prie rankų. Jei labai norisi, tai miltų galit šiek tiek dar įdėt. Suvyniojam į maistinę plėvelę pusvalandžiui. Svogūną supjaustome plonais griežinėliais. Įmetame čiobrelio šakeles, įberiame muskato riešutą. Išlydome sviestą ir svogūnus kepame ant mažos ugnies, kol suminkštėja. Supjaustome grybus. Moliūgą supjaustome 2-3 cm kubeliais. Ir viską sudedame kartu su svogūnais. Ir dar pakepame apie 5-10 minučių, kol viskas suminkštėja. Po pusvalandžio tešlą iškočiojame labai plonai - 2 mm. Tada klojame į kepimo indą ir formuojame kraštelius - jų aukštis turi būti apie 2 cm. Sudedame keptus svogūnus, grybus ir moliūgą. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Kepame apie 20-25 minutes. Per tą laiką išplakame kiaušinį su grietinėle arba jogurtu. Po 20 minučių ištraukiame kišą ir užpilame kiaušinio plakiniu. Dar kepame apie 10-15 minučių arba kol iškepa.


Receptas iš Savaitgalio rendez-vous


pumpkin and mushroom quiche