2010 m. rugpjūčio 29 d., sekmadienis

Dvigubas sausainių pamišimas: su džemu ir/arba žemės riešutų sviestu


Kaip sakant planuoji planuoji, o visi planai keičiasi ne po dienos ar dviejų, o po kelių valandų ar minučių, kaip (vadinkime tai) įkvėpimu šlaistaisi į kairę ir į dešinę negalėdama to sulaikyti.
Man tikrai reikia užrašų knygutės, telefone jau nebetelpa pavienės mintys, o aš pamirštu viską ką sugalvoju ar pergalvoju naktį, nes dažniausiai būtent tada užlieja toji banga, kaip eilinį kart prieš miega išgeriu didelį puodelį kavos, o paskuj keiksnoju save kam taip elgiuosi.



Velniop toliau sausainiaujam.
Odę už receptus galime sudainuoti Žiupsneliui druskos.
Įkiškite nosį ten. Nepasigailėsite.




Sausainiai su braškių džemu

100 g kambario temperatūtos sviesto
1/3 stiklinės cukraus
šlakelio vanilės ekstrakto
1 kiaušinio
2 šaukštų kukurūzų krakmolo
1 stiklinės su kaupu miltų
pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
uogienės (aš naudojau braškių)

Sviestą išsukti su cukrumi iki vientisos masės. Įmušti kiaušinį. Gerai išmaišyti. Įsijoti krakmolą, miltus, kepimo miltelius. Dar kartą gerai išmaišyti. Turėtų gautis tiršta tešla. Jei bus skystoka galima įdėti miltų. Dėti tešlą šaldytuvan kokiam pusvalandžiui arba kol susitvarkysim betvarkę.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Tarp delnų suvolioti graikiško riešuto dydžio rutuliukus, išdėlioti ant skardos. Pirštu įspausti nedidelę duobutę ir ją pripildyti uogiene. Kepti orkaitėje ~15 min arba kol parus.




Sausainiai su žemės riešutų sviestu

8 šaukštų miltų
2 šaukštų cukraus
2 šaukštų riešutų sviesto su riešutų gabaliukais
1 kiaušinio
50g sviesto

Iš visų produktų sumaišyti tešlą. Rankomis suvolioti graikiško riešuto dydžio rutuliukus. Sudėti ant kepimo popieriaus padengtos skardos ir priploti šakutės galu. Kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje ~ 10 min, kol gražiai paruduos.

Receptai čia ir čia

2010 m. rugpjūčio 25 d., trečiadienis

Fakes - graikiška lęšių sriuba


Pradėjus rašyti blogą per (jau?) beveik pusmetį išmėginau daug daugiau nei galėčiau tikėtis. Spintelėje atsirado naujų prieskonių, įvairių rūšių cukraus, begalės lėkščių ir indelių. Ir vis dar veda noras paragauti, tai kas atrodo netikėta, keista ar net šlykštu (kitiems).

Didžiausias atradimas?
Sūdyta karamelė.
Didžiausias nusivylimas?
Avokadų sriuba, kuri po pirmo šaukšto dingo nuo stalo ir nuplaukė tiesiai į kanalizacija.
Ar nesigailiu pradėjus rašyti?
Žinoma ne.




Kalbant apie bandymus išbandymus, lęšių nebuvau niekada ragavus, tik skaičius kiek ten visokių gėrybių yra, todėl nugriebus raudonųjų pakelį ėjau virti sriubą. O kuo skiriasi žalieji ir raudonieji lęšiai? Vien tik kaina ar ir skoniu?
O "Fakes" yra graikiška lęšių sriuba. Pavadinimas tariasi labai jau sudėtingai "fah-kes". Yra daugybė jos gaminimo varijantų, tad jei norite daugiau aštrumo galite įdėti įdėti čili pipiro ar kumino, ką aš ir padariau todėl sriuba gavosi gana aštri, bet būtent tokios man ir patinka.
Dar kartą sužinojau, kad esu išsiblaškėlių išsiblaškėlė, mat tik peržvelgiau receptą, kaip ten kas ir kaip dedasi. Todėl lauro lapeliai taip ir liko tūnoti kažkur spintelėje iki kito karto (jei ir vėl nebus pamiršti).




Koks bus kitas pirmasis? Baklažanai? Soja? Kuskusas? Avinžirniai?....

Graikiška lęšių sriuba

250 g raudonųjų lęšių
2 svogūnai
2 morkos
3 skiltelės česnakų
2 a.š. džiovinto raudonėlio
3 lauro lapeliai
750 ml vandens
1 puodelio pomidorų tyrės (aš naudojau daug mažiau)
1 v.š pomidorų pastos
petražolių

Keptuvėje ant sviesto pakepinti pjaustytą svogūną, morkas, česnaką kol suminkštės.
Į puodą supilti lęšius, pakepintas daržoves, pomidorų pastą ir tyrę, raudonėlį, druską, pipirus, lauro lapelius. Užpilti vandeniu. Užvirti. Sumažinti, kad lėtai virtų. Virti tol kol lęšiai suminkštės. Recepte buvo rašoma, kad virti reikia 30 min, bet manieji išvirė kur kas greičiau. Pateikti dar karštą, pabarsčius petražolėmis.

Receptas iš čia

2010 m. rugpjūčio 19 d., ketvirtadienis

Patys skaniausi sausainiai su šokolado gabaliukais



Aną dieną buvau smagiai nustebinta, kaip pasitikrinusi elektroninį paštą tarp visokių dėdžių iš užsienio siūlančių parduoti savo namą ar pirkti jo, bei milijoninių laimėjimų, radau laišką nuo Ralucos, kuri pradėjo rašyti savo food bloge apie užsienio virtuvę. Burtai lėmė, kad pirmoji nacionalinė virtuvė kurioje lankysis bus būtent lietuvių!Kadangi Raluca nėra lietuvė, ji manęs paprašė, gal galėčiau duoti keletą patarimų, kokie yra mūsų nacionaliniai patiekalai. Žinoma aš sutikau, nors nesu didelė lietuvių virtuvės fanė.




Įdomiausia buvo tai, kad aš niekaip negalėjau sugalvoti koks desertas yra mūsų nacionalinis. O mano pusseserė juokavo, kad lietuviai ankščiau išvis nevalgė saldumynų :)




O šie sausainai...Be abejonės yra patys skaniausi mano valgyti sausainai! Taškas!
No doubt!
Dar šilti sausainiai man patys skaniausi. Su ištirpusiais šokolado gabaliukais viduje ir trapiu sausainiu.
Jais galima šantažuoti žmonės. Išbandyta ;)
Tiks net pačiam didžiausiam saldumynų mėgėjui.




Sausainiai su šokolado gabaliukais

120 g sviesto
po 3/4 puodelio paprasto ir tamsaus muscovado cukraus
2 dideli kiaušiniai
1 a.š. vanilinio cukraus
200 g šokolado gabaliukų
2 1/4 puodelio miltų
3/4 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. druskos

Ištirpinti sviestą. Atšaldyti. Dideliame inde sumaišyti kiaušinius, cukrų, sviestą, vanilę. Kitame inde sumaišyti visus birius produktus - miltus, druską, kepimo miltelius.
Miltų mišinį supilti į skystą masę. Viską išmaišyti mediniu šaukštu, bet tik tiek kad miltai susimaišytų su sviestine mase. Nepermaišyti. Sukrėsti šokolado gabaliukus. Vėl maišyti. Šlapiomis rankomis formuoti rutuliukus ir dėti į kepimo indą ištiestą kepimo popieriumi. Kepti 180 laipsnių temperatūroje 12 - 16 min. Ne daugiau! Pirštu paspaudus sausainio viduriuką jis turi būti minkštas. Išeina apie 20 didelių sausainių.




~English version~



Chocolate chip cookies



1/2 cup unsalted butter


3/4 cup dark brown sugar


3/4 cup of sugar


2 large eggs


1 teaspoon pure vanilla extract


200 g chocolate chips


2 1/4 cup of flour


3/4 teaspoon of baking soda


1 teaspoon of salt




Melt the butter in the saucepan. Let it cool. In a large bowl whisk sugar, eggs, butter and vanilla untill smooth. Whisk the flour, baking soda and salt in another bowl. Then pour everything together and stir with a wooden spoon. Mix in chocolate chips. Do not over mix. Roll the dough into balls and place them on the baking sheet. Bake in a pre-heated oven for 12-16 minutes at 180 degrees.



Receptas iš čia

2010 m. rugpjūčio 14 d., šeštadienis

Cukinijų duonelė




Maišant šią duonelę galvojau ir buvau beveik tikra, kad ji tikrai nepatiks mano šeiminykščiams. Cinamonas, muskato riešutas, cukinija. Tai mano skoniai, ne -. Patirtis su morkų pyragu tikrai pasikartos, mąsčiau. Žinodama, kad ryte turėsiu riekelę cinamonu kvepiančios duonos, buvau net patenkinta. Che, kaip savanaudiška :)



O kaip iškepė, kaip ji kvėpėjo! Kalėdomis vasara, ne kitaip.
Išėmusi iš formos ir paskanavus gabalėlį, palikau atvėsti. Galvojau, niekas vis tiek nelies.
Grįžusi po keletos valandų pasiūliau sesei, o ši atšovė: "aš jau ragavau, labai skanu".
Eh.. Taip neliko mano duonelės, net pusryčiams.



Cukinijų duonelė

2 kiaušiniai
1/4 puodelio aliejaus
1/4 puodelio jogurto
3/4 puodelio cukraus (aš naudojau per pusę balto ir rudo)
1 puodelio tarkuotos cukinijos
1 a.š. vanilės esencijos
1,5 puodelio miltų
2 a.š. cinamono
žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto
0,5 a.š. sodos
0,5 a.š. kepimo miltelių
druskos
džiovintų spanguolių (nebūtina)

Inde sumaišyti kiaušinius, aliejų, jogurtą, cukrų, cukiniją ir vanilę.
Kitame inde sumaišyti visus birius produktus. Po to kiaušinio ir miltų masę sumaišyti tarpusavyje. Pilti į kekso formą išklota kepimo popieriumi ir kepti 180 laipsnių temperatūroje ~ 1 h, arba kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas bus sausas.

Receptas su pakeitimais iš Smitten kitchen

2010 m. rugpjūčio 10 d., antradienis

Sūdytos karamelės ledai su riešutiniais-karameliniais pabarstukais



Taip ir vėl ledai, ir vėl karamelė.
Tiesiog juos darydama negalvojau dėti jų recepto į blogą, bet kaip skonis ne tik kad nenuvylė, bet nustebino, negaliu jų neparodyti.




Tikriausia jau nieko nebestebina, galbūt kažkam keistas sūru-saldu derinys. Taip, tai naujausia mada! Beje, kuriai aš buvau visai abejinga iki šiol, nes visi receptai, kuriuose yra stebuklingas žodis karamelė nepraeina man pro akis.

Visada valgant karamelę man kažko trukdavo, na kažko, bet žinoma nežinojau ko. Kol paragavau sūdytos. Ir daugiau nebekyla klausimų ko, nes tai taip paprasta. Nemažas žiupsnelis druskos gali padaryti karamelę vertą ne 5, o visų 10+ balo. Taigi jeigu reikėtų pasirinkti kokią karamelę valgyti sūdytą ar ne, tikrai net nepagalvojus rinkčiausi sūdytą. Druska duoda tokį gerą akcentą, pabrėžia tikrąjį skonį ir supranti, kad valgai karamelę, o ne degintą cukrų.

Norėdami įsitikinti paragaukite sūdytų karamelinių ledų. O aš pabandysiu vengti receptų kuriuose vyrauja žodžiai ledai ir karamelė.




Sūdytos karamelės ledai


Karamelei:
100 g cukraus
50 ml vandens
50 g sūdyto sviesto
0.5 a.š. druskos
150 ml pieno

Ledams:
6 kiaušiniai
100 g cukraus
1 a.š. vanilės
350 grietinėlės

Pabarstukams:
150 g riešutų
50 g cukraus

Karamelei supilti cukrų ir vandenį į puodą aukštom sienelėm ir kaitinti apie 8-10 min, kol ši taps gintarinės spalvos. Tuo metu sumaišyti kiaušinio trynius su cukrumi ir vanile, kol cukrus visiškai ištirps ir kiaušinių masė taps puri. Masę padėti į šalį.
Karamelei tapus tamsaus gintaro spalvos į ją sudėti sviestą ir druską, kai šie ištirpsta pilti pieną. Jei karamelė sušoka į gabaliukus, ją dar šiek tiek pakaitinti, kol visiškai ištirpsta. Nuimti nuo ugnies
Karamelei pravėsus (~5 min) nuolat maišant, maža srovele, pilti į kiaušinius. Visiškai atvėsinti. Standžiai išplakti kiaušinio baltymus ir sudėti į karamelinę masę. Tą patį padaryti ir su grietinėlę.
Išplakti. Įmaišyti. Viską dėti į šaldiklį, nepamirštant pradėjus stingti pamaišyti mažiausiai kas porą valandų.
Pabarstukams kaitinti cukrų ant vidutinės ugnies, kartais pamaišant, kad ši nesudegtų. Cukrui tapus gintarinės spalvos sudėti riešutus ir maišyti, kol šie apsivels karamele. Riešutus sumalti arba sugrūsti grūstuvėje.
Dėti sušalusius ledus į ledaines ir pabarstyti barstalais (arba valgyti be jų).
Skanaus!

Šaltinių daug, sukombinuota iš bene 4 receptų.

2010 m. rugpjūčio 5 d., ketvirtadienis

Karamelėje išsivolioję obuoliai


~Situacija~
Pagrindiniai veikėjai: Jis - simpatiškas vaikinas, Ji - mergina

Jis: Žiūri.
Ji: Pastebi, bet nekreipia dėmesio.
Jis: Toliau žiūri.
Ji: Pastebi kad jis simpatiškas.
Jis: Šypt.
Ji: Šypt.
Jis: Prieina arčiau.
Ji: Vis dar šypsosi.
Jis: Duoda kažkokį lapuką.
Ji: Supranta, kad tai reklaminė skrajutė :))
Jis: Nueina.
Ji: Ironiškai šypsosi.



Karamelė, karamelė..
Aš apie ją galėčiau kurt dainas.
Karamelė su ledais, karamelė ant blynelių, karamelinis pudingas, karameliniai popkornai vien tik karamelė.


Bet šį kartą ne dainos, o (labai) gausiai karamele apsivėlė obuoliai. Rodos, juos, žmonės už Atlanto, gamina per Halloweeną. Aš dariau šiandien, kai oras padvelkė rudeniu (simboliška manyčiau)..

Karamelėje išsivolioję obuoliai

1 puodelis cukraus
1 1/2 a.š. sviesto
1/4 puodelio grietinėlės
druskos
6 obuolių

Pilti cukrų į puodą ir kaitinti kol karamelizuosis. Kartkartėmis galima pamaišyti. Nuimti karamelę nuo ugnies ir maišant supilti grietinėle, druską, sviestą. Merkti obuolį į karamelę ir volioti kol pasidengs visos sienelės. Dėti obuolius ant kepimo popieriaus, kad atšaltų.

Receptas iš Tartelette